Не съм счетоводител, по-скоро разбирам от Мярка 112 "млад фермер.
Не знам колко ще съм полезна, просто ще споделя информация и евентуално какви други въпроси могат да възникнат.
Знам, че има много млади фермерки, които ползват майчинство - по време на кандидатстване и по време на изпълнение на проекта. Не са се оплаквали, че не получават обезщетения, но не знам дали и как решават въпроса.
Драгосакос, можеш да кандидатстваш с намерения за засаждане в растениевъдство (включително за гъбите). Просто в бизнес плана се записва кога ще започнеш. Така може да избереш удобен период.
На сайта на МЗХ има въпроси и отговори за млад фермер
http://prsr.government.bg/index.php/bg/sections/l2/42. Малко са стари, но това е още валидно. ДФЗ не се интересува дали се плащат осигуровки като ЗП (и в наредбата не пише такова изискване). Защото това не е тяхна работа. Това не значи, че не трябва да се плащат осигуровки, когато са дължими.
Цитирам подобен въпрос от стр. 19
Въпрос:Могат ли да кандидатстват по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” жени, които са в отпуск по майчинство?
Отговор:Могат да кандидатстват, ако отговарят на всички изисквания. Обърнете внимание на следното условие, което е заложено в наредбата „В случай, че ползвателят на помощта има трудови или служебни правоотношения за повече от 4 часа дневно, той се задължава до три месеца от датата на сключване на договора за отпускане на финансовата помощ да прекрати тези взаимоотношения или да ги ограничи до 4 часа дневно.”
Във конкретния случай този член означава, че ако са имали трудови или служебни правоотношения, преди да излязат в отпуск по майчинство, ще се наложи след евентуално одобрение на проекта да предприемат съответните мерки.
Пожелавам ти да те одобрят. Но няма да е декември. По-скоро след февруари, лично мнение.