Информация от НАП, свързана с медийни публикации за промените в ЗХ и размера на таксите, които дължат хазартните оператори

С промените в чл. 30, ал.3 от Закона за хазарта (ЗХ), влезли в сила на 01.01.2024 г., реално  е въведена двукомпонентна такса за поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри – традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията. Двукомпонентната държавна такса се състои от еднократна такса в размер на 300 хил. лв. и променлива част в размер на 20 на сто върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби, а за игри, за които се събират такси и комисиони за участие – в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. При предходната редакция на закона се събираше единствено такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра. 
Тази промяна категорично води до реално увеличение на приходите във фиска. Новите текстове в Закона за хазарта (ЗХ) водят до еднакво и равнопоставено облагане на направени залози при наземен и онлайн залог върху спортни събития, коне и кучета и случайни събития. Преди промяната на ЗХ, на практика, при един и същ вид хазартни игри, при направата на залог наземно и онлайн, съществуваше разлика в дължимите такси.  
След извършените промени в ЗХ от 01.01.2024 г. няма констатирано  увеличение на искания за издаване на лиценз за организирането на хазартни игри наземно чрез пунктове за приемане на залози и изплащане на печалби. Всички подадени искания за издаване на този тип лиценз са депозирани преди приемането на промените в закона, както и всички сега действащи лицензи за този вид хазартни игри са издадени преди 31.12.2023 г.
В допълнение, по инициатива на НАП и на МФ, в края на 2023 г. към Министерството на финансите е сформирана работна група с цел анализиране на действащия Закон за хазарта  и възможностите за подобряване и прецизиране на нормите му.