ако в съответствие с § 1, т. 87 ДР от ЗТ  обитава жилището, в което извършва дейността не се счита за търговец на основание на чл. 2, т. 3 от ТЗ, както и на основание на чл. 113, ал. 2 от ЗТ  и се облага по реда приложим за доходи по договор за наем, регламентиран в чл. 31, 32 и 44 от ЗДДФЛ, разгледан в т. 1.
а след като не се счита за Търговец, то не води счетоводство и не подава ГФО.
И аз не мога да си го обясня, но е факт :
MУЗИКАЛНИ ИНИЦИАТИВИ
Групови проекти
Срок за кандидатсване: 24.09.2021 (11:00) - 20.10.2021 (15:00)

Допустими кандидати: Физически лица

Програмата цели финансиране на разходи за създаване и разпространение на музикални проекти на артисти-изпълнители в областта на музикалното изкуство
Тоест,  60 % от субсидията веднъж ще се обложи при получателя и отделно 60 % от изплатените приходи на участващите лица също ще се обложат с данъци и осигуровки?
А по презумция субсидията се изплаща на група от 3 лица, които ще участват в проекта, но от фонд Култура искат прихода да бъде изплатен само на едно от тези лица (най-вероятно, за да не се занимават с излишни документи). Отделно получателя не може да бъде друго освен физическо лице-свободна професия (нито ЕТ, нито фирма). Което означава, че давайки едни пари, държавата иска да прибере обратно повече от половината   :hmmm:
Здравейте, някой може ли да даде насоки за облагането на субсидия, получена от физическо лице, което е регистрирано по булстат като артист-изпълнител. Субсидията, която ще се изплати обаче се отнася за хонорарите на общо три лица-артисти. Как ще се обложи сумата - цялата от получателя по проекта, или трите лица ще декларират всеки своята си част? Не ми е ясно също получилия сумата ще подава ли чл.73 за платените хонорари на другите артисти?
И аз имам същия случай. Ясно, че няма д се възстановят внесените ДОО за периода от датата на пенсиониране до датата на решението, но как ще се направи годишното изравняване? Ще се изравнява ли и за тези 4 месеца, в които са внасяни ДОО, а човека е пенсионер?
Не, справката съгласно чл.73 ал.6 е за " ... изплатените през годината облагаеми доходи по трудови правоотношения и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. "

Благодаря, че ми раздеяхте съмненията  :wink1:
 Колеги, според вас подава ли се информация в Справка по чл.73. ал.6 за самоосигуряващо се ли це, което няма изплатен доход за личен труд, но има внесени чрез Дружеството осигуровки?
Дори да не е рекламна смятам, че е услуга.  :smile1:
Дано и от НАП да мислят като Вас, притеснявам се да не го третират като покупко-продажба и да ми търсят ДДС за фактурираните подаръци.
Здравейте,
Какво е основанието за превода, договори има ли, няма ли, не става ясно. Информацията е много малко. Ако има документи бих я минал през сметка за доверители, съответо и някаква комисионна бих начислил за услугата, но...

Договор за подаръците нямаме нито с турската фирма, нито с рекламната агенция. Основанието за превода е наша фактура с текст " Възстановяване на разходи за коледни подаръци"
Не мисля, че е рекламна услуга, защото става въпрос за кошница с храни и напитки, върху които няма лого или име на фирмата, името е изписано на картичка закачена към кошницата.
 Здравейте, имам следния казус: Ние сме фирма посредник между турска фирма, предлагаща телевизионни канали и български кабелни оператори. За Нова година турската фирма ни превежда сумата от 1000лв. с която да закупим и доставим на клиентите и подаръци. Ние сме рег.по ЗДДС и тъй като стоките, които сме закупили не напускат страната трябва да начислим ддс във фактурата, която издаваме на турската фирма за подаръците. Права ли съм ли бъркам нещо?