Дружеството е без дейност от м.06.2020г., през 2023 година явно са взели решение за ликвидация на дружеството. През декември 2023 прехвърлят чрез покупко-продажба лек автомобил на единия съдружник и на 20.12.2023г. подават в НАП уведомление по чл. 77 от ДОПК. В началото на февруари 2024г. приключи проверката от НАП за подаденото уведомление, също така малко по късно излезе и дерегистрацията по ДДС. Сега за 2023 година трябва да подам ГО и ГДД чл.92 по ЗКПО.
Мисля, че за 2023г. си подавам стандартно ГО като за нормална дейност заради продажбата на автомобила и стандартна ГДД по чл.92 за отчитане на печалбата.
Но не съм сигурен да разсъждавам правилно за 2023г. или с подаденото в  НАП уведомление по чл. 77 от ДОПК, може да се приеме за начало на процедурата по ликвидация, и ГО за 2023г. да е за фирми в ликвидация.
Та за това ще помоля за мнение, как е правилно да подам ГО 2023г. и ГДД по чл.92?
Т.е това е за рентата.
Значи нищо не подаваме през 2024-та за командировки, изплатени през 2023-та год.  над 3000лв, нали?

Да, тъй като прага от 3000.00лв. е съгласно чл.13, ал.1, т.24 доходите, получени от рента, аренда или от друго възмездно предоставяне за ползване на земеделска земя
Здравейте, АД занимаващо се с производство на изделия от ковано желязо, закупува акумулаторен винтоверт и акумулаторен перфоратор с оглед на стойността се завеждат като ДМА, аз ги определям в категория VII с амортизационна норма 15%. Обаче според управителите на дружеството трябва да са в категория II машини и производствено оборудване и да са с амортизационна норма 30%, тъй като ги използвали постоянно. Според вас коя от двете категории би била по подходяща?
А на адвокатите тарифата съобразена ли е с градовете?

За тях честно казано не съм се интересувал, но с оглед че за тях има приета  Наредба за минималните размери на адвокатските възнаграждения, предполагам са еднакви.
Докато не бъде приета и публикувана "Наредба за минималните възнаграждения за счетоводни услуги" ценообразуването на нашия труд е на око и според много фактори ...
Ама като си нямаме лоби ...

Така е съгласен съм. Просто ситуацията е такава, че управителя на счетоводно предприятие в което работя вече се отказва и ще си се занимава само с одит. Поради което реших и си регистрирах дружество, и като им пуснах оферти за таксите взеха да се оплакват, че даже искат и да са по ниски, понеже и досегашните били високи. Аз реално нямам намерение да ги намалявам и да им работя за без пари. Но се оказа че други колеги на един от клиентите му предложили доста по ниска такса, той например е с търговска дейност с пет обекта, около 1500 фактури, между 2900/3700 операции на месец и 60 души персонал, им предложили да му водят счетоводството за 1 250.00лв. с ДДС на месец. Което на мен ми се вижда доста ниска такса, та се зачудих да не би аз нещо да не си правя добре сметките.
Разбираемо е че цената на счетоводните услуги е редно да се съобразява с града в който се намира счетоводното предприятие и клиентите му. Но се чудех дали някои от колегите имат разработена формула и биха желали да я споделят, в смисъл без някакви конкретни цени, а по скоро с факторите които взема в предвид за ценообразуването?
Здравейте, дружество отдаващо апартаменти за нощувка през букинг, е регистрирано по чл.97а от ЗДДС. През месеца е имал резервация от клиент от Швеция и клиента иска фактура която да се издаде на дружество в Швеция с валиден тамошен ДДС номер.
Въпроса ми е тази фактура трябва ли да мине през дневника за продажби след като услугата все пак е предоставена на територията на България?
Здравейте, имам завършена степен магистър по специалност "Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия" и над 4 години професионален стаж като счетоводител в счетоводно предприятие на трудов договор (ако е от значение въпреки че съставям ГФО на клиентите, за съставител винаги е писан управителя на счетоводната къща).
Искам да попитам съгласно горе посоченото бих ли могъл да се регистрирам като свободна професия (или като ЕТ примерно) и съответно да извършвам счетоводна дейност, или трябва да съм и дипломиран експерт-счетоводител?