Здравейте ,колеги имам един казус:Имам фирма, която е обявена в несъстоятелност на 18.10.2018 г.Не е регистрирана вече по ДДС Аз съм  я приключа по СС 13. Аз съм направила стандартен ГФО от 01.01.2018-18.10.2018 г. в статистиката.По СС 13 аз съм  подала  ГФО (ликвидация и несъстоятелност) от 18.10.2018-31.12.2018 г. както и за 2019г.Имам активи: земя и сгради, и дългосрочни кредити.Сградите се ползват още отдават се под наем.Трябва ли да продължавам да начислявам амортизация на активите докато стигнем до ликвидация?  Тъй като нямам справедлива оценка на активите, трябва ли да ги преработвам?
дравейте,
Имам спешна нужда от помощ.Имам фирма, която е обявена в несъстоятелност на 18.10.2018г. Трябва да я приключа по СС 13.Аз съм направила стандартен ГФО от 01.01.2018-18.10.2018г в статистиката.
Фирмата има активи за който е направено пазарна оценка на 20.12.2018г. По СС13 ,аз трябва да подам ГФО/ликвидация и несъстоятелност/ от 18.10.2018-31.12.2018г. Въпроса ми е какво трябва да е счетоводното отчитане на сметките ми за приключване. Имам активи:земя и сгради и дългосрочни кредити.Така като нямам справедлива оценка на активити трябва ли да ги преработвам-не мисля че трябва да го правя така като фирмата още не е в ликвидация а само в несъстоятелност.Но в този случай как да попъня ГФО В ЛИКВИДАЦИЯ.

В съдебното решение пише:
Обявава дружеството в несъстоятелност
Постановява :прекратяване дейността на предприятието
Постановява обща възбрана и запор върху имуществото на длъжника
Прекратява правомощията на органите на длъжника
Лишава длъжника от правото да управлява и да се разпорежда с имуществото,включено в масата на несъстоятелността.
Постановява започване на осребряване на масата на несъстоятелността и разпределение на осребреното имущество
Здравейте,имам казус който ми е за първи път и ще съм ви благодарна да ми помогнете.
Имам фирма която е ЕООД и участва в проект за насърчаване на младите хора в България.Всичко се случва в 2015 г. Направен е проект по който управителя трябва да действа стъпка по стъпка.Фирмата няма никаква дейност и никакъв приход.Всичко което се е случвало е: управителя е закупувал/използвал услуги/ ДМА със свои средства ,предоставя фактурите и те му връщат парите по сметка на фирмата.
Искам да попитам-какво трябва аз да подам в статистиката и в ГДД?
Здравейте! Как да купя стока от земеделски производител в Полша? Там земеделските производители не плащат данъци и не издават никакъв документ за закупена стока.Фима регистрирана по ДДС им дава фактура Faktura RR. Каква е тази фактура нямам представа. Как да купя от тях и с какво да докажа направените разходи?
Някои за помощ:Имам един казус относно RR фактурите,можете ли да ми рязасните за какво става на дума.Имам тази информация но нещо ме обърка:
    RR Invoice - Фактура документиране на закупуването на земеделски продукти от активното платеца на ДДС от доставчик, който е фермер фиксираните освободени от данъци стоки и услуги въз основа на чл. 43 ал. 1, раздел 3 от Закона за данък върху стоки и услуги.
   Фактура RR ДДС се издава от купувача на стоките, в два екземпляра. Оригиналът се заменя от доставчика, копие на купувача. RR Invoice включва, наред с другото, доставчика на данни и на купувача, информация за селскостопанските продукти, продавани заедно с посочване на тяхната стойност, плоската данъчна ставка връщането и подписана декларация от страна на доставчика на селскостопански продукти, трябва да се добави:
Декларирам, че съм земеделски производител, фиксираните освободени от данъци стоки и услуги въз основа на чл. 43 ал. 1, раздел 3 от Закона за данък върху стоки и услуги.

Специфичните процедури за режима на единна данъчна ставка, включват член 115, 116, 117 и 118 от Закона от 11 март 2004 г. Данъкът върху стоките и услугите (Dz.U.Nr 54 т 535 с изменения.). Данъчната ставка за доставката на земеделски продукти е 7% (от 01.01.2011 г. до 31.12.2013 г., след този период от 6,5%, промяната на честота е било обявено в Акта от 26 ноември 2010 г. Изменение на някои закони, свързани с прилагането на закона за бюджета, вестник .U.Nr 238 поз. 1578), намерението на законодателя е да бъде частично възстановяване (обезщетение) данък за закупени и се облагат с данък върху средствата за производство, използвани в производството на селскостопански продукти. Купувачът ще се добавят 7% ДДС на цената, договорена с фермера на еднократна сума, RR фактура, ако плащат в брой, че няма право на приспадане на ДДС. Ако задължение, произтичащо от RR фактура се заплаща чрез банков превод по сметка на земеделския производител на еднократна сума не по-късно от 14 дни (освен ако земеделският производител е сключил договор с лице, и да укажете различна дата), купувачът ще бъде в състояние да приспадне ДДС, начислен за месеца, в който е направено плащането.


Моя клиент е ООД не е регистриран като земеделски производител,а тук пиши че се декларира.
Здравейте!Имам следния казус:
Мой клиент внася от полша ядки с черупки, преработва ги тук и ги изнася за Арабските страни.Въпроса ми е какви документи са необходими за  склада в който ги държи? След преработка на ядката нетното тегло се променя как се осчетоводява и издава ли се някакъв документ за този отпадък?
Здравейте,
искам да попитам за един казус, с който се сблъскам за първи път.Ситуацията е следната: имам внос на орехи от Полша от фирма регистрирана по ДДС,моята фирма също е регистрирана.Фирмата ми приема доставката в склад в България и ще я изнася за Арабските страни.Сделките в рамките на месеца ли трябва да стане?Как стой въпроса с ДДС-то при едната и при другата сделка?