Хипотетично...какъв би могъл да е следващия ход от страна на работодателя, ако служител откаже да приеме отправенo предложение за прекратяване на трудовия договор срещу изплащане на обезщетение- 4 брутни трудови възнаграждения. Оставането на работа на служителя е немислим вариант.

Как разрешихте случая, понеже съм пред подбен казус със служител и аз?
Привет!
Във фирмата, в която работя се оказа, че през април миналата година няколко споразумения за промяна на длъжността са подадени с различни от описаните в анексите НКПД кодове (хората са старши експерти, а са подадени като регулярни).
Как мога да коригирам в НАП?

Назначих лице на втори трудов договор. Работодателят искаше този договор да е срочен и със срок на изпитване, да не говорим за други изисквания , които обаче са от естеството на заеманата длъжност. Та...както и да е това, просто ми се иска да споделя какво съм направила и достатъчно ли е.
1. Трудов договор по чл.111 от КТ  във връзка с чл. 68 ал.1 т.1 и във връзка с чл.за работа на 70 ал.1 от КТ за работа на 4 часа за срок от една година
2.Писмено искане на работника съгласно чл.68 ал.4
3.Писмено съгласие на работника или служителя по чл. 111 за работа повече от 48 часа  седмично

В чл.68 ал.4 се визира, че " 4) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) По изключение срочен трудов договор по ал. 1, т. 1 за срок най-малко една година може да се сключва за работи и дейности, които нямат временен, сезонен или краткотраен характер. Такъв трудов договор може да се сключи и за по-кратък срок по писмено искане на работника или служителя. В тези случаи срочният трудов договор по ал. 1, т. 1 със същия работник или служител за същата работа може да се сключва повторно само веднъж за срок най-малко една година.

Поколебах се дали писменото съгласие се иска непременно или само когато договорът е за по-малко от година, но така или иначе имам дадено такова за срочен договор от 1 година.

Понеже работодателят ме попита дали със сключването на този договор сме " бетон", каквото и да значи това, реших да се допитам :)))

Привет!
И на мен ми предстои нещо подобно да подготвя :) Тр. договор по чл. 111 от КТ, във връзка с чл. 68, ал. 1, т.1 и във връзка с чл.за работа на 70 ал.1 от КТ, но за работа на 8 часа (основния договор е за по-малко часове) и за срок от три месеца.
Чудя се как да опиша правото на платен отпуск за тези три месеца ... може ли съвет?
Здравейте,
Някой има ли опит с изплащане на бонус по ДУК, след като е приключил договорът? Договорът е приключил миналата година, но има решение да се изплати бонус сега, относим за миналата година. Как да оформим, с вътрешна заповед за изплащане дали ще е ОК и как ще се третира този доход за лицето, като реално договар за лицето е приключен?

Благодарности!
Здравейте,
Да попитам и аз - има ли някой с опит при назначаване на македонски граждани с разрешение за продължително пребиваване в страната, на работа в България, и свързаните с това документи, с молба да сподели какво е необходмо.
Благодря!
първо изчислявате възнаграждението за тези часове.

Да речем, че е работи 6 часа в събота - дневен труд.
Да речем заплата 1000 лв и клас 100 лв.. Няма доплащане за нощен труд.
Няма други допълнителни с постоянен х-р
Месеца с 176 часа
1100/176ч. -6,25 лв/1ч.
6часа *6,25=37,50. За допълнително трудово - 37,50- за извънреден труд и още 75 лв. за работа на оф. празник

Привет!
Ако има болничен и не е на сумарно изчисляване, вземаме ли по-ниска база?
Трудов договор за заместване с намалено работно време

Публикувано на 05.06.2012

Отговаря Гошо МУШКАРОВ - д-р по икономика


    Възможно ли е да бъде назначен човек по договор за заместване, като работното му време се определи на 4 часа вместо 8 часа, както е било на титуляря?

   Срочен трудов договор може да се сключи за заместване на работник или служител, който отсъства от работа (чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ). Причината, поради която титулярят отсъства от работа, няма правно значение.
Трудовият договор за заместване има всички атрибути на трудовия договор, в това число условията, предвидени в чл. 66, ал. 1 от КТ. Няма пречка с оглед нуждите на предприятието или по друга причина страните по такъв договор да определят в него работно време, по-малко от работното време на титуляря на длъжността, и да договорят трудово възнаграждение съразмерно на работното време.


източник : https://ekspertis.bg/document/view/qanda/136054/0/

Здравейте,
Много ми помогна Вашият отговор.
А може ли заместникът да работи само определени дни всяка седмица, например от понеделник до сряда само?
Здравейте,
Ако основния (чл.67 от КТ) и допълнителния договор (чл.111 от КТ) са по 4 часа всеки (за една и съща длъжност, но в две различни фирми), допълнително възнаграждение за професионален стаж и опит и по двата договора ли се плаща след допълването им във времето до 8 часа?
Или всеки работодател си начислява клас един вид на всяка календарна година, въпреки че не е на 8 часа служителят при него?
Т.е., ако сега се назначи служител, основната и брутна заплата е 1000 лв. и на двете места, с право на клас за всяка година 0,6%, кога ще стане брутната 1006 лв.? :smile1:
Благодаря!
Здравейте,
Ако основния (чл.67 от КТ) и допълнителния договор (чл.111 от КТ) са по 4 часа всеки (за една и съща длъжност, но в две различни фирми), допълнително възнаграждение за професионален стаж и опит и по двата договора ли се плаща след допълването им във времето до 8 часа?
Или всеки работодател си начислява клас един вид на всяка календарна година, въпреки че не е на 8 часа служителят при него?
Т.е., ако сега се назначи служител и основната и брутна заплата е 1000 лв. и на двете места, с право на клас за всяка година 0,6%, кога ще стане брутната 1006 лв.? :smile1:
Благодаря!
Може ли по-ясно да обясните ?
Иначе принципно за 2020 вече не бихте могли да подадете Д1 по електронен път.
Благодаря! Не са подадени самите искания за отпуск навреме, когато са ползвани, понеже не е основен работодателят ...
Здравейте,
В случай на късно представени отпуски /полагаеми платени дни/ от 2020 :blink:, ще мога ли по електронен път да подам Декларация 1 за съответните минали месеци от 2020?
Привет,
Редно ли в трудов договор да се запише за място на работа само градът и офисите на фирмата, без да се конкретизира адрес, например: Офисите на фирмата на територията на гр. Варна?
Благодаря и успешна Нова Година!
http://www.trudipravo.bg/mesechni-spisania/mesechno-spisanie-trud-i-pravo/menumattp/2898-polzvane-na-platen-godishen-otpusk-za-tekushtata-i-predhodni-godini

Този линк,от по горе,работи.Много добре е рзяснено.Ако не е подал молба за отлагане,или няма обективна причина от страна на работодателя или страна на работника/болничен,бременност/то отпуска трябва да се ползва първите 6 месеца на 2018.

"Съгласно чл. 176, ал. 2 КТ, когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага"

Обърнете внимание-"отложен или не ползван", тоест без значение дали има молба за отлагане или няма, то отпуска за 2017 трябва да се ползва първите 6 месеца на 2018.


Привет,
С наближаването на края на годината, пак на темата :) Ако служителите имат много неизползвани дни, и няма прекъсване на производството, как може работодателят да ги накара да си използват всички дни за календарната година? Да пусне писмена покана към всеки индивидуално и, ако не се използват дните, да им посочи той дните ли и в срок до кога - до две години или до края на текущата година?
Моля да сподели някой как нормативно издържано се практикува в негова фирма в общия случай /ако няма резонни причини за отлагане/, за да се използват всички отпуски в годината, в която се полагат.
Предварителни благодарности!
Учебни отпуски
 Правна уредба – чл.169-171 КТ и чл.51-53 от Наредба за работното време, почивките и отпуските. Предпоставките за правото на ползване са кандидатстване или обучение в учебно заведение и предварително съгласие на работодателя / това съгласие е необходимо за платен отпуск /. Съществуват различни видове учебни отпуски:

-за осъществяване на обучението / чл.169 ал. 1, 2 /. Право на такъв отпуск има работник, който учи в СУ или в ВУЗ без откъсване от производството със съгласието на работодателя. Размерът на този платен отпуск е 25 раб.дни. Такъв работник има право и на неплатен отпуск, съгласно чл. 171 КТ. Разпределението на тези дни зависи от волята на работника и от разпределението на учебните занятия.

-за завършване на образованието / чл.169 ал. 3 /. Учащите имат право на платен отпуск в размер на 30 раб. дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дисертация. Такъв работник има право и на неплатен отпуск съгласно чл.171 КТ Съгласно чл 171 ал. 3 всички неплатени отпуски за учащи се се признават за трудов стаж.

Неплатен отпуск на учащи се

   
Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работниците и служителите по чл. 169, ал. 1 имат право и на неплатен отпуск в следните размери:

1. за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за учебна година;

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения - до 30 работни дни;

3. за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения - до 4 месеца;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка - до 4 месеца.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Неплатеният отпуск по ал. 1 и 2 се признава за трудов стаж.


Ползване на отпуските от учащите се

   
Чл. 171а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпуските на учащите се по този раздел се ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес, след писмено уведомяване на работодателя най-малко 7 дни предварително.

Здравейте,
Относно отпуска по чл.169, ал. 3:
 - ако държавният изпит е един тази година, могат ли 30-те дни да се използват на части, с прекъсвания (например една седмица работи, една се подготвя за изпит и така, докато изтекат 30-те дни)
 - за студент по специалност Право с три държавни изпита, може ли да се използват 3 х 30 дни?

Предварителни благодарности :)
Здравейте,
Случвало ли ви се е да попадате на непопълнена книжка, с промени, касаещи времето назад, с основание преназначаване. Но тези промени да са били при неактуален вече представляващ на работодателя.
Има ли проблем да се оформи трудовата книжка, с вписвания касаещи минал период от време, сега, но с подпис на новия управител?
Благодаря!
Здравейте,
Моля за мнението ви - колко дни с право на ползване към настоящия момент има едно лице с 22 дни договорен отпуск, но от 01. март 2020 дните му се променят с анекс на 25 дни.
Дали е правило така: (22:12 = 1.83)*2 = 3.67 за първите два месеца на 2020 г. и (25:12=2.08)*10=20.83 за останалите десет месеца от 2020 г. 3.67+20.83 = 24.50 или 25 дни да са полагаеми за 2020?
Или само (25:12)*10=20.83 и за 2020 да му се полагат само 21 дни?

Благодаря!
Изтече ми времето за корекция. Премахвам изречение "Или само (25:12)*10=20.83 и за 2020 да му се полагат само 21 дни?" :wink1:
Здравейте,
Моля за мнението ви - колко дни с право на ползване към настоящия момент има едно лице с 22 дни договорен отпуск, но от 01. март 2020 дните му се променят с анекс на 25 дни.
Дали е правило така: (22:12 = 1.83)*2 = 3.67 за първите два месеца на 2020 г. и (25:12=2.08)*10=20.83 за останалите десет месеца от 2020 г. 3.67+20.83 = 24.50 или 25 дни да са полагаеми за 2020?
Или само (25:12)*10=20.83 и за 2020 да му се полагат само 21 дни?

Благодаря!
Благодаря!  :good:
Понеже попаднах на различни интерпретации, за да се изравнят сега класовете на някои служители (за минали периоди), следва ли да се коригират Д1/Д6 или мога в настоящ фиш да извърша необходимите корекции, без да коригирам декларациите?
Здравейте,
Моля за мнение как разбирате вие следния текст, касаещ класа прослужено време:

"Работодателят заплаща на Служителя допълнителни месечни възнаграждения за придобит трудов стаж и професионален опит, по реда и условията на действащото законодателство, в размер на 0,6 % върху основното месечно трудово възнаграждение за всяка година релевантен трудов стаж. Правото на това възнаграждение възниква при трудов стаж не по-малък от 1 /една/ година.
Работодателят и Служителят се съгласяват, че при постъпването на служителя релевантният му трудов стаж и професионален опит ще се считат за 10 години, нула месеца и нула дни".

Въпросът ми за следните:
 - още през първата година при този работодател, служителят ще получава ли 0.6% клас прослужено време, втората година 1.2 %, третата 1.8 % и т.н?
 - или ще започне да получава 0.6 клас прослужено време след като изтече тази първа година, съответно за втората 0.6%, за третата 1.2%, четвъртата 1.8% и т.н?
 - или още през първата година ще започне да получава 6.0% процента, заради десетте години, за които са се съгласили, че се приемат за трудов стаж, втората 6.6%, третата 7.2% и т.н?
 - или след първата година ще започне да получава по 6.0 %, като първата не получи нищо, а от втората 6.0%, третата 6.6%, четвъртата 7.2% и т.н?

Предварително благодаря!
Много ви благодаря за споделеното мнение.
Да, не питатм за задължителните застраховки.