Подава ли се информация за починала през годината лице?
Извинявам се, че зададох въпроса. Сега видях, че то само физическите лица могат да подават ГДД от 10.01.24. Едноличните търговци са като фирмите от 01.03.24.
Нали от днес започва подаването на ГДД по чл.50?
Искам да подам ГДД по чл.50за ЕТ. Подадох годишен отчет за дейността в статистиката. Имам входящ номер.Започнах с попълването на ГДД, но в част JJJ, където слагам отметка, че е подаден годишен отчет в статистиката ми излиза съобщение, че за това физическо лице няма подаден отчет и ми дава грешка. Не мога да потвърдя частта и съответно да продължа нататък. Предполагам, че това е така, защото в Статистиката подавам по Булстат, а ГДД е по ЕГН, защото ЕТ-то е физическо лице. Но предишните години как е ставало? Има ли някой, който да е подал и да се е получило?
Правя годишното приключване и имаме указания при приключилите проекти да осчетоводим сметка 1101 със сметка 1001, но само в някои случаи се правело това и аз не мога да разбера в кои, Проектът ми е приключил, но към края на годината имам салда по някои счетоводни сметки например 5013, 4614.
Във фирмата започва работа лице, което се води на 4 часа на длъжност шофьор и на 4 часа длъжност домакин. До сега има много години трудов стаж, но е бил все самоосигуряващо се лице в собствената си фирма. Прекратил е дейност като СОЛ. Иска всичките години трудов стаж като СОЛ да му се зачетат за клас квалификация и за двете длъжности - и за домакин, и за шофьор. Според него като управител в собствената си фирма е изпълнявал и длъжността домакин във фирмата си, и длъжността шофьор. Вие какво мислите?
Здравейте,
От скоро работя в бюджетна организация.
Оказа се, че през декември съм надвнесла осигуровки за ДОО, ЗОВ и ДЗПО. Как ги оставям тези суми в края на годината - като Дебитно салдо по сметки 4555,4556 и 4558 или правя Д-т4960 /К-т 455 или пък нещо друго правя, за което не се сещам.
От скоро работя в бюджетна организация. Може ли компенсацията за ел.енергия да се осчетоводи като възстановен разход, тоест Д-т 4010/К-т 6010?
Благодаря за бързия отговор, но няма как да опиша в договора определените дни в месеца. Общо взето, когато има нещо за свършване се свършва. Няма как да знам предварително точно кой ден колко часа ще се работи.
По-скоро въпросът ми е Д1 как да подам, ако съм работила 3 дни в месеца по 1 час.
Ще сключа допълнителен трудов договор със същия работодател за работа по няколко часа месечно. Ще работя всеки месец различен брой часове, средно между 3 и 17часа на месец, например 3 дни в месеца по 1 час или пък няколко дни по 2 часа. Заплатата ми ще бъде определена на час.
Въпросите ми са дали да сключа договорът по чл.110 или чл.114 от КТ.
Как ще декларирам тези часове в Д1? Някой месец може да се случи да нямам отработен дори и половин работен ден.
В коя категория ДМА попада асансьор в сграда? Какъв процент амортизация да му начислявам?
Интересува ме дали в Трудовата книжка на лице, което работи по основен трудов договор на 2 часа се вписва, че трудовият стаж е равен на осигурителния стаж.
Фактически двата стажа са равни, и двата се преизчисляват, но все пак, дали се пише?
Какъв код се попълва в Д1 в поле вид осигурен за лице, което работи при нас по основен трудов договор и освен това работи на друго място по допълнителен трудов договор.
Благодаря, Константин. Точно това се чудя, дали като контрагент в дневника за ДДС да посоча собствената ни фирма или фирмата, на която съм издала фактурата за износ.
И още един въпрос ми изникна. Два месеца по-късно вече е извършен износа и имам митническа декларация. Сега трябва да анулирам протокола, с който съм си начислила ДДС. Опитвам се обаче да въведа в ДДС дневника същия протокол, но със знак минус. Програмата обаче ми изписва съобщение, че протокол с такъв номер вече е въведен и не ми разрешава да анулирам този протокол. Какво да правя сега?
Издала съм фактура за износ на стока за страна извън Европейския съюз. Не съм начислила ДДС на основание чл.28 ЗДДС. Износът обаче се осъществява 2 месеца по-късно. Тоест аз нямам митническа декларация за износ до края на месеца следващ медеца на износа. Трябва да си начисля ДДС с протокол. Начислих ДДС-то и сега този протокол трябва да го въведа в Дневника за продажби. Какъв контрагент посочвам?
За януари начислявате пълен размер на месечната амортизация и в САПл, и в ДАПл. През февруари вече няма да има амортизации.
Възстановявам ДДС от Европа, тъй като често имаме чужди фактури. Сега обаче с дата 31.12.2020г. ми възстановяват ДДС, което се отнася за периоди 2017, 2018 и 2019г. Сумата въобще не е малка, около 20 000лв. Все още не съм получила парите само имам една Кредитна справка се води, в която пише, че тези суми ще ми бъдат възстановени. Сумата ще я осчетоводя като други приходи, но мога ли да я осчетоводя с дата 31.12.20 и да ги заведа като приходи за 2020г. Просто не знам, никога не съм го правила мога ли да променям финансови резултати за толкова стари години и изобщо какви последствия може да има.
Исками се нали тази Кредитна справка е с дата 31.12.20 и приходът да го отчета за 2020г.
И аз имах същия проблем със сайта на ТР. С нито един друг сайт нямам проблем. Четох инструкции, правих настройки на Джава, сменях Браузъри и не може да се зареди този ел.подпис и това е. Почти месец се мъчих с този проблем и нищо. Накрая седнах на един по-стар компютър, от който подавах миналата година и всичко стана без проблем. Явно наистина има нещо в настройките за работа със сайта на Търговския регистър на моя компютър, но така и не разбрах какво е то.
Тоест единствените приходи на лицето са приходите от лихви по лизинговите вноски, които лицето получава, лицето има финансови приходи?
Нямаше ли нещо такова, че наследниците не могат да се откажат да наследят ЕТ-то, а да наследят само имотите и колата на починалия, тоест че наследството е съвкупност от права и задължения, че не може да поемеш само активите на починалото лице.