КСО
Чл. 54а.  Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 12 месеца през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по този кодекс или по законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда.

Ако не попадате в подчертания текст на т.3, няма проблем

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:

5. (изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) членовете на кооперации, упражняващи трудова дейност и получаващи възнаграждение в кооперацията; членовете на кооперации, работещи без трудови правоотношения в кооперацията, не се осигуряват за безработица;


Не получавам възнаграждение, не ме осигуряват за безработица, ззначи не би трябвало да попадам?
Адвокатът би трябвало да знае :)

Иначе: трудовият договор с адвокат /физическо лице, самоосигуряващо се лице/ не се различава от ТД, сключен с юридическо лице /фирма/.

И предупредете адвоката и счетоводителя му, /ако вече не знаят, разбира се/ че има голяма вероятност да им направят проверка преди да Ви отпуснат обезщетението за безработица.

Много благодаря за отговорът. Имам още един въпрос.

Аз съм членка на управителния съвет на кооперацията на село, но не получавам заплата, бонус или някакъв друг вид възнагражение. Това проблем ли е, за да изляза на борсата и да получа пълен размер обезщетение?
Здравейте, ще напускам разбота по взаимно съгласие, понеже не желаят да ме съкратят, възможно ли е след това да ме назначи адвокат на срочен договор, да ме съкрати след известен период по чл. 71, ал.1 и така да получа пълното обещетение?

Адвокат не е фирма/юридическо лице и не знам дали има такава опция?