Здравейте!
ЗП регистриран по ЗДДС получава фактура за услуга от друг ЗП, също регистриран по ЗДДС. Трябва ли да включи в справката по чл.73, ал. 1 сумата по тази фактура и с кой код?
Здравейте! Физическо лице отдава под наем апартаменти като ползва платформа Booking. Има регистрация по чл.100 от ЗДДС. Трябва да издаде фактура за нощувка на юридическо лице от ЕС. Трябва ли да начислява ДДС или не?
Да, първите две плащания ще са аванс, а третото ще е окончателно. Имам предвид с последната окончателна фактура да го заведа като стока и след това да го изпиша. Като дълготраен актив мисля, че няма как да се води, тъй като не е с цел да се ползва от фирмата, а с цел продажба.

Благодаря Ви!
Здравейте! Може ли фирма, чиято основна дейност НЕ е търговия с недвижими имоти да купи апартамент, който сега се строи с цел продажба след 1 година, когато е готов? Да се заведе апартамента като стока и да се продаде после. Основната дейност на фирмата е търговия с ел.материали.
И защо мислите че е с 20 % . Това е ВОД - 0 % ДДС.
ВОД е ако стоката пристигне в страната на клиента. Аз няма как да съм сигурна, че е пристигнала и , че ще получа доказателства за това. А като нямам доказателства при една проверка ще ми начислят и ДДС, и лихви.
Здравейте! Продаваме стока на фирма от ЕС, която си я взема от нашия склад. Тази фирма ще прави някаква преработка на закупената от нас стока /например купува 10 кухненски плота и ги реже на малки парчета като мостри/ и след това ще си я придвижва до страната където е регистрирана. Ние нямаме никакав ангажимент нито с тази преработка, нито с транспортирането. Фактурата, която трябва да издадем според мен трябва да е с начислен ДДС 20%. От фирмата клиент искат фактура с 0% ДДС. Кое е правилно?
Здравейте!
Фактури за продажби за хотелско настаняване с 9% ДДС в кои колони на дневника за продажби се отразяват?
Кредитните са към фактури от миналата година, понеже фактурираха авансово ел.енергия на база на използвана за текущия месец. Миналата година имаме голямо потребление, а тази година за три месеца почти никакво и затова се получи така.
Здравейте!
Фирма има дейност само през първите 3 месеца на 2022г. За този период в сметка 601 има само 3 кредитни известия от Енерго - про и съответно оборота на сметката е отрицателен. Как да се представи в ОПР тази отрицателна цифра?
Здравейте!
Имаме лице, което е било в болничен през целия месец Април. Пропуснали сме да въведем болничния в програмата и по грешка му е изплатена цялата заплата. Може  ли лицето да не я връща, а сумата да се приспадне от заплатата за следващия месец?
Здравейте! Подадена е декларация по чл.50 на ЗП 60/40. Данъка по ЕГН ли трябва да се внесе или по БУЛСТАТ?
Здравейте!
Ако прекратя трудовия договор на служителка, която е била в майчинство до 12.03.2023г. по чл. 328, ал. 1, т. 12 - "при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор", ще има ли право на обезщетение от Бюрото по труда и може ли да се счита за "обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор" преместването и в друг град? По време на отпуска за отглеждане на дете се е преместила да живее на друго място.
Здравейте! ЗП предстои да подаде декларация за доходите си по чл. 50 и ще ползва облекчения за деца. Няма други задължения, ще има за плащане само данък след подаване на декларацията. Трябва ли да го плати за да има право на облекченията?
Здравейте!
Понеже и на мен ми предстои да се занимавам с това, дали имате вече яснота по Вашите въпроси? Как точно се завежда произведената ел.енергия?
При регистрацията по чл.57а от ЗАДС се изискват декларации, на които не намирам образец. Свободен текст ли трябва да са?
Няма никакви приходи и разходи за този период. Собственика е починал преди месец и не съм сигурна дали изобщо се пазят някъде документите от преди 9г. Към момента фирмата е в ликвидация и ликвидатора подава Заявление за дерегистрация. Мисля да се опише в писмените обяснения, че поради липса на дейност, няма оборотни веддомости за последните 12м. Надявам се, че няма да има санкция за това.
Здравейте!
При дерегистрация по ЗДДС на фирма, която не осъществява дейност от 2013г. /от тогава до момента са подавани нулеви СД по ЗДДС/ от НАП искат оборотни ведомости за последните 12м преди текущия. Какво трябва да се представи в случая, след като в последните 12м няма водено счетоводство?