Мерси ,колебаех се тъй като личният труд не е точно като от трудово правоотношение.
За 2023 сме удържали ,но ще поддаде чл.50 да си ги иска.
Здравейте,
управител на ЕООД упражнява личен труд и е с ТЕЛК. Може ли да ползва данъчно облекчение , т.е. да не удържаме данък месечно ,до определения максимален размер?
Да, пенсионер е
Мога ли да почна от м.02 да я осигурявам само за здравно ?
С първата Д1, дето е "само здравно", посочвате начало на осигуряване.  И да пропуснете, не е фатално

Да, пенсионер е
Мерси, ако посоча последен ден в осигуряване , няма ли да е неосигурена и здравно ?
Здравейте , управител на ЕООД получава ТЕЛК решение на 18.01.24. Нужно ли е да подаде Декл. за промяна на осигуряването ,че ще е само за здравно и в какъв срок ?
Здравейте , ЕООД има смяна на управител .На заличения управител трябва да прекъсна или прекратя осигуряването с декларация в НАП ?
Здравейте , имам един СОЛ, който от м.10 е с телк над 50% , от кога мога да спра да го осигурявам за останалите фондове - ДОО и ДЗПО , а да остане само на здравно ? Знам,че само януари се сменя вид осигуряване ,но в този случай как ще е ?
Благодаря предварително
Да,разбирам
Питам ,защото данните в оборотната доста ще се различават с ГДД например и се чудя колко е правилно да се води двустранно, пък да се приключва по НПР
Здравейте,
предстои да поема едно ЗП,което отглежда крави и е регистрирано по ЗДДС.
Облага се 60/40.
За целите на проверките от НАП по повод възст.на ДДС ,както и представяне на отчети пред банка ,водите ли двустранно счетоводство ? И ако да,ежемесечно или само в месеца на проверките ?
По закон управителят на такова предприятие трябва да отговаря на изискванията на ЗСч за съставител.
Не виждам логика да е задължително ,при положение ,че ще има друг служител,който ще има права да разписва като съставител
Нали ще има вписан нов управител - той ще ги подписва.
Той не е счетоводител ,няма как да е съставител,фирмата се занимава със счетоводна дейност на фирми
Аз ще впиша ,обаче се замислям за подписването на годишните отчети, той не е счетоводител, досега разписва управителката,която ще излиза в болничен ,ще се назначи служител на трудов договор ,който ще може да разписва.
По време на периода на отпуск по бременност и майчинство ще има ли проблем управителката да разписва или е по-добре да не се рискува?
Здравейте, управителка на ООД ще може ли да получава обезщетение за гледане на дете до 2 г,при положение , че дейността няма да се прекратява? За обезщетение за бременност о раждане знам че няма да има проблем. Заверила е нотариално пълномощно на съдружника ,който обаче не е управител , с който му възлага права да я представлява пред институции ,както и да разписва документи ,включително ведомости за заплати. Според вас това юридически издържано ли е ? Ще бъде назначен и служител по Труд. Договор .Дали няма да е по-правилно съдружникът да стане също управител ?Същият работи по трудов договор на друго място. Това ще го освободи ли от осигуряване в ООД?
Благодаря предварително!
Здравейте, имам ЗП, което беше прекъснало дейност, скоро пожела да възстанови дейност , но не успявам да подам декл. за самоосигуряване.
Причината е, че по грешка съм отбелязала последния път че прекратява дейност и сега никак не мога да подам. Някакъв съвет?
Благодаря, сега го разгледах по-подробно приложение 1 , само още 1 въпрос-на графата ЕИК какво трябва да пиша, на служ.бележка за доход нямам такъв, даже името на фирмата е написано на БГ.
И да напише ЕИК, той не е регистриран в търговския регистър в БГ и не знам дали ще го приеме.
Здравейте,
лице има доход от трудови правоотношения от фирма, регистрирана в БГ, както и от фирма, регистрирана в Австрия. Доколкото разбрах фирмата е на същите собственици, които са българи.
Представят ми бележка за дохода от австрийската фирми, няма удържан данък, за дохода от БГ ми излиза с ПИК автоматично.
Не знам обаче в ГДД по чл.50 ли трябва да пъпълня този от Австрия, в кое приложение , разглеждам приложение 8, само че се обърквам, в част III ли се попълва, какъв е вида на дохода, не намирам подходящ код за доходи от труд.правоотношения.
Приложение 9 попълва ли се?
Искам да помогна на мои познати, но не съм попълвала до сега доход от чужбина.