Получих болничен на наш служител, които е за период започващ от днес, а същият е бил първа смяна и си е изработил деня. Следва ли да изискам анулиране и преиздаване на болничния лист ?
Има ли специален ред,  по който от регистрация по чл.100 ЗДДС да премина по чл.97а ЗДДС ?
До момента дружеството не е получавало ВОП, нито е извършвало доставки.
 Елементарно ми е питането, но ме е за първи път и би било добре да съм сигурна .
Имам регистрация по чл.97а ЗДДС, дейност на дружеството - отдаване под наем на имот.
През периода имам получена фактура  от платформа за отдаване /което наложи и регистрацията по 97а/.
Сега въпросът: Създавам протокол към фактурата от платформата и си начислявам 20 % ДДС, същият го включвам в дневник продажби и покупки, т.е. резултатът ДДС е 0.
Дневниците ще ми вкл. по един запис с протокола. Не се вкл. записи по осъществените продажби в страната за периода, както и редовите покупки, без данъчен кредит.
Правилно ли е това?
Може би питането е за чл. 50 ЗДДФЛ ?
Как документално удостоверявате, когато къщата се ползва от приятели без заплащане?
Това разбира се няма да е честа практика, но на практика в случай че дойде проверка как да удостоверя, че гостите са приятели, а не са укрити доходи с нерегистрирани туристи?
 При отдаване на къща за гости от ЮЛ, нали е приложима 20 % ставка, а само за хотиелиери е намаленият размер?
Ако пуска ОКД-5 трябва да отбележа за кои рискове ще се осигигурява, а той на практика няма да се осигурява?!
От друга страна нали А 1 се издава от НАП, когато за лицето е приложимо българското законодателство, а в случая за лицето ще бъде приложимо френското законодателство?
Повдигам една старичка тема, но за мен актуална :)
Както в наръчника, така и в поста по - горе е посочено имам идентичен случай: български гражданин, който е заето лице в ЕС  / тр. правоотношение в страна от ЕС/, ще регистрира фирма в БГ.
Сега въпросът - след като за него е приложимо законодателството на страната, където полага труда си, как ще се документира това тук в България? В смисъл как ще пусна ОКД 5? Как и с какъв документ ще докажа, че СОЛ е заето лице в държава членка? За лицето остава ли ангажимент да декларира нещо по чуждото законодателство, след като няма да внася нищо?! :hmmm:
Т.е физическото лице е получило уведомително писмо за регистрацията, но в него не е посочен ВАТ номера, под който е регистрирано. При проверка с BG === и ЕГНто дава, че е невалиден ВАТ номер.
И още нещо - има ли специфика при проверкката на ВАТ номера на ФЛ ?
Може ли да се подадат СД на ФЛ с ПИК на лицето ? Не виждам изобщо ДДС в профила ..
Имаме бракувано ДМА, чийто части в резултат на ликвидаяация ще продаваме. Въпросът ми е следва ли да облагам продажбата по чл.163а ЗДДС, след като при придобиването на актива не е имало право и не е ползван ДК? 
Имаме назначен служител по заместване до завръщане на титуляра: Дафинка Стоянова. Подадено е уведомление с основание на договора 04  и срок на договора 13.10.2023г.
Със завръщане на Дафинка Стоянова,  Капинка Драганова, на същата длъжност  излиза в отпуск и назначения служител с доп. споразумение започва да замества Капинка. Уведомление не е подавано за промяна в срока на договора.
Платения отпуск на Капинка е до 10.11.2023г. и би следвало заместващият служителят да се прекрати от 11.11.2023г., но Дафинка излиза в болничен от 13.11.2023 й и е необходим отново заместник.
Правилно ли е отново с доп. споразумение да я оформим като заместваща Дафинка ?
Трудовият договор на заместващия служител е по чл.68 ал.1 т.3 КТ , но замества различни лица. Превърнал ли се е в безсрочен въпреки основанието си след като срокът му в Уведомлението е изтекъл и ТД не е прекратен ?
Може би имате предвид 10%, а не 101 ?
В същност как проверяват дали е обитаемо жилището от собствениците, търсят адрес ли? И дали ще избегна хипотезата за отдаване от търговец със СО и данък 15% в случай, че не се отдава целия имот, а се отдава да кажем без една стая, която да стои когато решат собствениците да отидат там :) ??
 :hmmm:
Малко не ми изглежда  прагматично  - даваш един апартамент под наем и получаваш средно 500 лв от краткосрочното настаняване. От друга страна за този лукс трябва двамата съпрузи да станат самооосигуряващи и да внесат 2*283 лв соц. осигуровки и то за данък няма да остане, а не да имат печалба...
Не, не живеят там. Четох едно указание на Лилия Панева, че според това обстоятелство дохода им трябва да се обложи като търговци с 15%, но СО не се дължат. После обаче със статията в НАП вече не мога да разбера къде късам нишката
Имот в режим на СИО и със статут на жилище ще се отдава под наем чрез платформи. От всичко изчетено разбрах, че двамата съпрузи трябва да се регистрират по чл.97а ЗДДС, да подават  декл. чл.55.
Придобитият доход ще се обложи с 15 % данък /защото се приемат за търговци/ ли или с 10%?
ОТ сайта на НАП обаче ме обърква секцията, че е необходимо да се самоосигуряват. Нали доходът от наем не е трудово правоотношение, кое го налага това осигуряване ?

https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite/kratkosrochno.otdavane.pod.naem.online.platform