Здравейте,
На лице, което е пенсионер и работи по трудов договор трябва да изплатим сума по граждански договор. При определяне на осиг.доход за здравно осигуряване трябва ли да се вземе предвид размера на пенсията т.е ако сумарно трудов договор и пенсия достига 3400, дължими ли са здравни осигуровки по ГД?
Да, това е
"Също така приложим ли е чл.10 от ЗТМТМ-уведомление до ИА ГИТ, изискване на нот.заверено копие от документа за пребиваване?"
В уведомлението до ГИТ се иска попълване на Служебен номер/ЛНЧ. Това означава ли, че ако лицето е с постоянно пребиваване и ЕГН не следва да се подава?
Здравейте,
Доход от извършена електроуслуга по граждански договор с какъв код трябва да се подаде в справката-30711- строителни услуги или по-скоро в други-30714?
Здравейте,
Получена фактура за закупена стока втора употреба /от дилър/, без начислен ДДС, как е правилно да се отрази в Дн Покупки? В кол.9 може ли да се посочи стойността по фактурата, макар че не се явява дан.основа?
Здравейте,
Предстои назначаване на работник, който е с гражданство в трета страна и разрешение за постоянно пребиваване у нас. Какви особености има сключването на трудов договор в този случай? Разрешение за работа не е необходимо, но декларира ли се тази заетост? Също така приложим ли е чл.10 от ЗТМТМ-уведомление до ИА ГИТ, изискване на нот.заверено копие от документа за пребиваване?
Повдигам пак темата-дали е необходимо да искаме ново удостоверение за местно лице по смисъла на съответната СИДДО за 2021 г., когато договорът, въз основа на който плащаме доходите е сключен през 2020 г. и за 2020 г. са представени необходимите документи за прилагане на намалена ставка? Имал ли е някой подобен случай? Прилага се чл.142 от ДОПК, защото на годишна база доходът е под 500 х.лв.
Разписката за плащане с деб.карта в техен офис, счита ли се за такъв документ или задължително документът трябва да е разписка за ППП...
Здравейте,
Имаме издадени няколко фактури за поръчани по интернет стоки, доставени до офис на Спиди и получени оттам. Във фактурата за вид плащане е посочен ППП и няма издаден касов бон и дотук добре. Едните са платени с дебитна карта при получаването и има разписка за плащане с ДК, издадена от Спиди, други са платени в брой, като няма разписка за плащането. Задължително ли е /нормативно/ да има разписка от куриера и съответно точно какво да съдържа?
Здравейте,
За да се приложи редуцирана ставка по СИДДО, чуждестранното дружество за всяка година отделно ли предоставя удостоверение за местно лице на другата държава и другите документи, съгласно ДОПК? Питането идва, тъй като сме получили всички необходими документи за прилагане на по-ниска ставка съвсем скоро, удостоверението е от м.11/2020, но в него е посочено доходи от 2020?
А ако на този напълно амортизиран автомобил, който не е отписан и продължава да се използва в дейността се направи текущ ремонт за примерно 1000 лева ще бъдат ли признати като разходи за ремонт или следва да се увеличи стойността му и отново да се начисляват амортизации?
Здравейте,
Когато се сключва срочен трудов договор /чл.68, ал.1, т.1 КТ/, който се явява втори за работника и при друг работодател, какъв код за основание на ТД трябва да се посочи в уведомлението по чл.62- 02 за срочен или 11-дог.за доп.труд при друг работодател?
Някой има ли мнение по въпроса? ГДД се подава задължително, но как следва да се подаде Приложение 11 в НСИ -без дейност или приходи/разходи до 500 лв. Съответно има значение и какво и до кога се публикува в ТР?
За да не отварям нова тема - фирма, която не е извършвала дейност през 2019 г., но има задължения за лихви /сума по-малка от 500 лв/ с изтекла давност през 2019 г., които отписва и така формира приход, остава ли в хипотезата на предприятие без дейност съгласно ЗСчет.?
На въпрос дали е необходимо да се коригират Д1 за лица в неплатен отпуск над 30 р.дни, ползван още м.февруари от НАП ми отговориха, че трябва да се обърна към НОИ /евентуално ИТ/ за становище дали ще признават за осигурителен стаж неплатен съгласно промяната и преди датата на обнародването ѝ. Излиза, че към момента въпроса е висящ?
За работник в самоотлъчка от края на м.март е подадена Д1 за март, като в т.15 е отразено прекъсване в осигуряването, а в т.15.1 е 0, тъй като ТД не е прекратен. В началото на м.април ТД е прекратен, като дните от м.април до прекратяването отново са самоотлъчка. Програмата генерира Д1 с нули и попълнена т.15.1. Правилно ли е да се подаде така? Имал ли е някой подобен случай?
Здравейте,
ЕООД има непогасени задължения по заем към физическо лице. Погасяването на заема е съгл.погасителен план към договора за заем-определени падежни дати със съответна пог.вноска- главница+лихва. Въпросите ми са 2: От коя дата следва да се определя давността - за всяка погасителна вноска поотделно от датата на нейния падеж или по друг начин? ; За лихвите би следвало да е тригодишна давността, а за главниците?
Ще съм благодарна, ако някой може да сподели опит!
Здравейте, имам късно представен болничен за минал месец. Получава се разлика в увеличение само за здравните осигуровки в приключения месец. Правя корекция на д1 и съответно д6 редовна само със сумата в увеличение. С какъв вид плащане и дата в т.18 подавам тази д6-със същите като на вече подадената за съответния месец или има някаква особеност? Благодаря!
Здравейте,
Имаме шофьор на товарен автомобил, 3-та категория, пълно работно време. Ще се налага понякога да извършва т.нар. превоз за собствена сметка /материали на фирмата/ с камион над 12 тона. Това ще е в рамките на работното му време, за не повече от 3-4 часа. Може да има месеци, в които изобщо да не се налага такъв превоз, както и такива, в които ще има по няколко. Как е най-правилно да се оформят документите - ДС към договора и промяна на длъжностната характеристика или втори договор? И съответно трябва ли да има осигуряване и за 2-ра категория?