Не намирам частта в становището на Ивайло Кондарев в която пише,че физическото лице,което продава правото на собственост,трябва да декларира получения доход в ГДД  .
Да,направо изумях.Това се води вид продажба на услуга.Събират данък върху влязлата сума по сметката.Нищо ,че си плащал лизинг сумати години.Цитираха ми членове и накрая ми удариха официалното становище в челото.Това е!
Изясних въпроса в НАП.Да споделя,ако на някого му се наложи да прави такава сделка.
Тъй като лизингополучателя нищо,че сам си погасява лизинга и след това прехвърля правото на ползване,няма собственост върху колата,то всичко,което му влезе по сметката от купувача е облагаемо с 10 %.Няма покупна стойност,защото не се продава кола ,а право на собственост.Нищо,че лизингополучателя има фактура за погасената част от лизинга.Тълкуват го като продажба на услуга и облагат всичко,което е постъпило по сметка на лизингополучателя.Ударих а ми едно тяхно писмо  в челото :blink:,в което беше описан точно такъв случай.Няма покупна и продажна цена,всичко с 10% данък.
Здравейте,дължи ли се ДОД в следната ситуация:Физическо лице си взима кола през 2019на лизинг за 5 години-стойност 50 хил с ДДС.Септември 2022 си погасява предсрочно лизинга и продава колата на друго физ.лице.Собствеността обаче се прехвърля директно от лизинга на купувача с тристранно споразумение.Нищо няма за плащане към лизинговото дружество.Застрахователн ата оценка на колата е 32 х.лв.В сметката на продавача постъпват 55 х./примерно/или 30 х.Декларира ли се тази сделка в ГДД по чл 50?Ако се декларира ,то въху коя сума се заплаща ДОД?
Здравейте,фирмата ни е закупила стока от Швейцария август 2022.Превели сме авансово 20000 chf  за стоката от левова разплащателна сметка.Но стоката ще пристигне в България през 2023 г.Питането ми е следното-на 31.12.2022 трябва ли да се прави преоценка по курс на БНБ на този аванс ,осчетоводен в сметка 402?
Здравейте,някой успя ли да разреши по някакъв начин проблема с версия 11.02?

Здравейте,имам фактура за ферибот Италия-Гърция.Издадена е от италианска фирма.Трябва да съставя протокол по чл 117.Но във фактурата е описано-билет за ферибот 540 евра и такса 2 евро за издаване на документ.Срещу 540 евра има текст ART 7 TER INTR.Това е обратно начисляване на ДДС .А срещу 2 евра-ART 15DPR 633/72.Според мен тове е текст за освободена доставка.Как да съставя протокола по чл 117-върху цялата сума от 542 евра или само върху 540 евра?
Новия камион се завежда на база договор  за покупко-продажба.Освен това ,ако има регистрация в България,то задължително се минава нотариус.А нотариуса изисква договор за покупко-продажба,на база на който си начислава нотариалната такса.
Дружеството ни е регистрирано по ДДС. Основната дейност е внос на товарни автомобили. Закупуваме товарен автомобил от Швейцария, но го продаваме директно на немско дружество, регистрирано по ДДС. Стоката няма да влезе на територията на България. Шофьор от дружеството ни ще бъде командирован до Швейцария, ще вземе товарния автомобил и директно ще го достави в Германия на немското дружество. Ще заплатим стоката на швейцарския ни доставчик и след това ще издадем фактура на немското дружество, което ще плати стоката на нас. Не сме комисионери. Действаме от свое име и за своя сметка. Счита ли се сделката за ВОД, подава ли се VIES декларация и следва ли да декларира в системата Интрастат? По кой член от ЗДДС трябва да бъде фактурирана сделката и съответно в кои графи на дневник продажби и справка-декларация трябва да бъде посочена?Притеснява ме и това ,дали в този случай ще последва регистрация по ДДС в Германия.
И аз търсих в петък.Излиза само за 2020 г.В падащото меню въобще не излиза 2021 г.
Транспорта от трета страна не се ли приравнява на услигите по чл 21 ?В случая би трябвало да е облагаем с 0%.Ако транспортната услуга е с отделна фактура то тогава съм сигурна,че се съставя протокол по чл 117 с 0% ДДС.Обърква ме това,че транспорта е включен на отделен ред в инвойса и да не би да трябва да създам протокол само за него.
Иначе е ясно,че се вклюбва в МД и му начисляват 20 % ДДС.
 Здравейте,може ли да ми помогнете във връзка с внос на стока от трета страна?Фирмата е с основна дейност покупка на товарни автомобили,леки автомобили и строителна техника .Закупувам косачка с цел продажба .Купуваме я от Англия.Тя вече е извън ЕС.Доставчика ни издава фактура със следното съдържание:
1.Стока -моторна косачка-6000 GBP
2.Транспорт Англия -България-500 GBP
Обща стойнос -6500 GBP
Въпрос-върху транспортната услуга  трябва ли да съставя протокол по чл 117 с нулева ставка ДДС,защото е международен транспорт.Ще обмитя като прибавя транспорта
Здравейте,моля за Вашето компетентно мнение по следния казус:Фирмата ни е вносител на товарни автомобили.Разполагаме със собственна база,изградена върху земя4000 кв.м,собственост на дружеството.Решихме да наемем изпълнител,който да направи бетонова площадка от 144 кв.м върху плаца,чиято цел е върху нея да се измиват идващите товарни автомобили.Като подобрение върху земята ИЛИ като отделен ДМА ли се осчетоводява изградената бетонова настилка и съответно с какъв процент се амортизира.Трябва ли да се подава декларация в НАП по чл 14 за бетоновата площадка.
Здравейте!
Кажете ми, моля, какви документи трябва да се прилага към декларацията чл. 92 на раздела "прикачени документи".Имаме изготвен одиторски доклад. Трябва ли в част IV на ГДД в т.6 да се отбележи и да се сканира одиторския доклад? Или само в Агенцията по вписване се носи?
Благодаря ви предварително!
Имаме платени лихви към ООД-то.Тях ги посочвам като разходи.Заема беше 20000 лева,от които погасихме 15000.Остатък към 31/12/2020 по главница-5000 лв.Тези 5000 лева ги посочвам като салдо -задължение към свързани лица.Погасените 15000 не ги посочвам нали така?
Здравейте,ние сме ЕООД.Едноличният собственик на капитала участва и в друго дружество ООД.
ООД-то беше предоставило кредит на ЕООД-то.През 2020г. ние ,тоест ЕООД-то погаси този кредит.
Посочва ли се погасената сума в ЧАСТ VI -деклариране на взаимоотношения със свързани лица в ГДД по чл 92 от ЗКПО?