Здравейте,
Моля за съдействие от колега, който се е сблъсквал с такъв казус.
Става дума за данък върху получени субсидии за земеделска дейност за 2014, 2015, 2016 и 2017 год. Лицето е регистрирано като ЗП и като ФЛ, и като ЕТ.
Има ли право лицето да декларира сумата, получена като ФЛ (По банкова сметка с титуляр ФЛ, а не ЕТ) в Приложение 3 на ГДД и да ползва 60% нормативно признати разходи? Сумата на субсидиите, получени от ЕТ е включена в Приложение 2 и е обложена с 15% данък.
Моля, ако някой разполага с писмо на НАП в тази връзка, да ми го изпрати.
Благодаря предварително!
Става въпрос за лице, което ще гледа дете. Сумата трябва да се плаща официално, за да може да се покрие от работодателя на майката, която ще се явява възложител.
В този смисъл няма как да е под МРЗ, остава варианта с регистрация на изпълнителя по Булстат, но предполагам не е вариант, щом майката търси варианти да се регистрира сама.

Благодаря!
Здравейте,

на ФЛ, което не е ЕТ или самоосигуряващо се лице, се налага да сключи граждански договор с друго ФЛ, което също не е самоосигуряващо се. Целта е всичко да е официално. Въпросът ми е свързан с осигуряването. Чета в Закона за регистър Булстат, че физическите лица осигурители се регистрират. Означава ли това, че въпросното ФЛ следва да се регистрира и под този Булстат да подава декларации за осигуряването и съответно да удържа осигуровки? Или не съм се насочила правилно?
Що се отнася до данъка чета чл. 43 ал. 6 от ЗДДФЛ и той не се удържа от ФЛ възложител, а изпълнителят  сам определя и внася данъка.

Моля, ако някой се е сблъсквал, да сподели дали разсъждавам правилно!

Благодаря!
Разбирам, много благодаря още веднъж!
Благодаря, irenabrili!

Тъй като във фактурата са описани отделните услуги на отделен ред и всяка със своята стойност, аз ще ги посоча по същия начин като съответно посоча един и същ номер на фактура.

А да очаквам ли да се свържат с мен данъчните след подаването му за някаква проверка на фактурите?

Досега не съм подавала такъв опис и затова питам. Извинявам се, ако въпросите звучат елементарно.
Здравейте,

ще задам въпроса си в тази тема, за да не отварям нова. Предстои ми да регистрирам дружество по ЗДДС (регистрация по избор) и след това да подам опис на услуги преди регистрация. Става въпрос за правни услуги за регистрация на дружеството. освен тях във фактурата има и разноски, които са отново такси във връзка с регистрацията, на които е начислено ДДС.

Според мен имам право да включа и таксите в описа по чл. 74 и да ползвам данъчния кредит, но бих искала да чуя и друго мнение. И още един малко "технически" въпрос. При попълването на описа на отделен ред ли да посоча въпросните такси: например на първия ред правни услуги на съответната стойност, на втори ред такси със съответна стойност и т.н.

Благодаря!
Аз не и не знам дали е в сила миналогодишното.
Да, именно. Дали има някъде такава информация? Както и какъв би бил данъка в съответната страна? Аз откъде да знам дали е с 60 на сто по- нисък?
Просто са се опитали да го формулират общо, да обхванат всичко, а не е помислено как практически ще се случат нещата и нужно ли е всичко това.

Да попитам и друго, пак свързано с подточка "н". Че вече от толкова четене, не знам дали не ми се губи нещо.

В подточка "аа" се казва дружеството да не е регистрирано в страна членка на ЕС и в която дължимият данък за доходите, които чуждестранното лице е реализирало от сдлеката да е с повече от 60 на сто по- нисък.... и т.н. Ами ако става въпрос за мой клиент? Той не реализира доход, а ми плаща на мен.

Тази подточка за доставчиците ли е само или и за клиентите?
И още нещо, след подточка "аа" и преди "бб" има съюз "и" т.е. тези двете кумулативно ли трябва да са изпълнени или са алтернативи?
Това имам предвид. Просто е абсурдно. Днес съм изследвала всички вериги, които се сещате- Икеа, Карфур, Технополис и т.н.
Ти си счетоводител на фирма.
Фирмата е купила телевизор от Техномаркет.
Фирмата на която си счетоводител и Техномаркет свързани лица ли са?

Смятам, че да, с оглед на това, че към момента на покупката Техномаркет "се контролира" т.е. е 100 % собственост на дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален данъчен режим (Лихтенщайн).
Ще дам един пример:

Една от фирмите е закупила телевизор от Техномаркет България ЕАД на 27.8.2014 год.

Проверявам в Търговския регистър и виждам, че Техномаркет България ЕАД до дата 8.10.2014 год. е 100 % собственост на дружество, регистрирано в Лихтенщайн. От своя страна Лихтенщайн е посочено в т. 64 от ДР на ЗКПО и според мен следва, че имаме сделка със свързано лице.

Правилно ли е разсъждението ми според Вас?
 
А как процедирате, за да определите кой контролира контрагентите Ви? (и дали оттам не са свързани лица, макар и контрагента да е българско дружество)

Аз в чудо съм се видяла. Дайте съвет, ако не съм се сетила нещо...
А какво ще кажете за деклариране покупката на ДМА? Те не са счетоводен разход...
Това е едно от нещата, за които се чудя и аз. И другото е как да проследя кое дружество контролира контрагентите ми с оглед на буква "н" от ДР на ДОПК  :hmmm:
Справката не е към НАП, а към общината. Тя е по чл. 61р от ЗМДТ.
При мен в сумата на нощувката се включва и данъка. Така че изваждам сумата на данъка и останалото е приход от нощувката.

Що се отнася до справката не знам какво да Ви посъветвам.

Успех!
Със сигурност пускате фактура за аванс с 9% ДДС. Аз лично не начислявам туристическия данък, преди да са ползвани нощувките.

Когато признавам прихода и приспадам аванса, тогава начислявам и данъка. Той (данъка) се дължи за месеца, през който са реализирани нощувките, а не когато получите аванса.

Дано съм била полезна :)
Здравейте, колеги,

питането ми е свързано с попълването на Справката за звързани лица в ГДД и по- конкретно за влязлата от 1.1.2014 год. в сила подточка "н" на т.3 от ДР на ДОПК.

Чисто практически, как следва да знам всеки от контрагентите ми дали отговаря на тези условия, че даже и лицето, което го контролира?

Вие как процедирате? Имате ли такива контрагенти?

Благодаря!