Здравейте,
Дружество регистрирано по ДДС в България закупува стоки от дружество регистрирано по ДДС в Белгия. Стоките ще бъдат продадени на трета страна - Либия. Същите няма да пристигнат на територията на страната. Ще тръгнат от склад в Холандия и ще се доставят директно на третата страна – Либия. По смисъла на закона това не е ВОП за българското дружество,  защото нямаме фактическо преминаване  на стоки на територията на страната.  Въпросът ни е как да отразим в дневниците по ддс фактурата, която Белгийското дружество ще ни издаде?
Издаваме ли  протокол по чл. 117 от ЗДДС? 
В кои колони от справката декларация ще отразим сделката?
Предварително благодаря
Здравейте, моля да ми съдействате по следния казус. Българска фирма регистрирана по ЗДДС да я наречем фирма "А" поръчва стока от ИТАЛИАНСКА фирма регистрирана по ддс, да я наречем фирма "Б", но стоката няма да пристигне в България , а се продава на друга италианска фирма регистрирана по ддс , да я наречем фирма "В" . Стоките се придвижват само в Италия от фирма Б към фирма В. Въпросът е фирма "Б" фактурата която ще издаде към българската фирма "А" с ддс или без ддс трябва да е и в ддс дневника покупки как трябва да се осчетоводи. И следващия въпрос е как фирма "А" да фактурира на фирмата купувач , тоест към фирма "В" и къде и как да се отрази в дневник продажби? В допълнение уточнваме,че фирма "А" е заплатила на фирма "Б" стоката, а клиентът фирма "В" е платила стоката на продавача , тоест на фирма "А". Уточняваме че българското дружество не е посредник, а продавач.
Здравейте колеги!

Дружество  "А" регистрирана по ДДС в България,  продава стоки на дружество "Б" регистрирано по ДДС в държава членка на ЕС / Германия /  , но стоката се транспортира от дружество  "А" /от България/  до страна извън ЕС, /трета страна /. Издадената фактура от дружество  " А"  към дружество "Б" въпросът ми е дали се третира като ВОД и влиза ли във виес декларацията по ддс или е доставка по глава трета от ЗДДС , доставки към трети страни?
Здравейте колеги, някой от вас дали има практика по въпроса за предварително разпределение на печалба от текущата година (2021)?
Възможно ли е да се разпредели авансово дивидент, при наличие на голяма касова наличност и очертаваща се висока печалба преди да е изтекла година?
Предварително благодаря
юридическото лице ще плати на физическото , а физическото на общината
Физическо лице отдава помещение под наем на юридическо лице. В договора е уговорено наемателя т. е. юридическото лице да плаща данък смет . Какъв документ трябва да даде физическото лице на юридическото лице, тъй като не може да издаде фактура, за да може юридическото лице да си признае разхода.
Здравейте, имаме внос от Китай ноември 2020г на антигенни  тестове. Ползвали сме ддс и досега тестовете ги продавахме с 20% ддс. От 12.02.21г има становище от НАП, че и те / антигенните тестове/ вече са освободени. Понеже имаме още на склад от тези тестове, според Вас как е най - добре да постъпим от тук нататък. т.е. как да издаваме приходните фактури. Можем ли да продължим да ги продаваме с ДДС, трябва ли да правим някакви корекции.? Благодаря ви предварително!
Здравейте, с получените суми за подкрепа на микро и малки предприятия се надвишава 50000 лв приход за регистрация по ддс. Тези суми според вас трябва ли да ги смятам за регистрация по ддс или не?
Здравейте, от становището на нап според вас имаме ли право на 9% ддс за кафето, безалкохолните и минералната вода, сервирани в ресторант. Вчера говорих с една данъчна и тя категорично каза, че са с 20%. и го пишело в разясненията на становището от 29.06.20. Вие как го разбирате?
Здравейте, имаме покупка на лек автомобил без право на данъчен кредит. Как трябва да се осчетоводяват разходите за този автомобил.? Задължително ли писане на пътен лист, ?
Как е най - лесно да се постъпи ,ако се ползва и за лични цели?
Здравейте, имам разходна фактура за самоучастие по щета с ддс. Имам ли право да ползвам това ддс, при условие че е товарен автомобил за основната дейност на фирмата и се ползват всички разходи по него.Как се осчетоводява самоучастие по щета?
Здравейте колеги, може ли малко помощ ако имате практика по въпроса? Фирмата е ресторант и в момента приготвя изцяло храна за дома, като работи с takeaway. Питането ми е за разплащанията, които минават онлайн / клиента си заплаща храната през сметката си и парите отиват в сметката на takeaway / трябва ли да се издаде касов бон и ако не - то как да с и отчетем продажбата? А ако трябва да има касов - то няма особенно логика да има такъв, понеже плащането е неприсъствено. Просто имаме спор с фирмата за касови апарати - как точно да отчитаме видовете плащания, а и самата продажба на стока. Който се е сблъсквал с проблема предполагам ще ми разбере питането, че то май е малко недобре уточнено. Благодаря Ви
Здравейте, може ли да ми кажете как се осчетоводяват плащания чрез еконт. Нямаме касов апарат и искаме клиента да плати на еконт, /т.е. клиента дава пари в брой на еконт и еконт му издава бележка за паричен превод/. После еконт иска ние да отидем до офиса и да си получим сумите от клиента в брой. Кака да осчетоводя цялата ситуация.
Благодаря предварително!
Благодаря ви! А от кога е това становище?
Може ли да се изплати дивидент в брой след промените 2020г.-/ ограничения плащания в брой?/
Или всичко трябва да е по банка?
Благодаря за вкчлючването! А според вас ако фирмата /при същата ситуация/ има касов апарат, трябва ли да има и сторно касова бележка към КИ?
Здравейте колеги, фирма няма касов апарат - всички нейни клиенти плащат услугата, която извършва по банков път. Може ли тази фирма да върне преведена сума от клиент в брой с кредитно известие? Предварително благодаря
Здравейте, труда при плащането от 10.01.2020г е положен ноември и декември, а за плащането от 30.01.2020 - през януари. Благодаря за отговора
Здравейте, имам нужда от малко помощ. Фирма изплаща хонорар по граждански договор на пенсионер на 10.01.2020г - 400 лв и на същото лице плаща 500 лв на 30.01.2020г. Питането е ще има ли здравна вноска? При изплащането на втория хонора, трябва ли да се съберат двете суми за формиране на осигурителен доход, за целите на здравно осигуряване? Благодаря предварително!