Здравейте! Имам служител втори месец в болница. В медикаментозна кома е с две операции за сега, а ще има и още. Поне няколко месеца ще е престоят му в болницата. Посъветвах роднините в края на първия месец да вземат болничен от болницата, за да го обработя и да имат някакъв доход за лечението. От болницата са казали, че чак когато го изпишат ще издадат болничен. Нелогично ми се струва. Четох НМЕ и наистина пише, че личния лекар може да издаде за един месец, но после какво се случва, ако човек се наложи да е в болница още 4 месеца ? Благодаря на всеки дал ми жокер.
Служител напуска през 2024г. по собствено желание след като е бил неплатен отпуск два пъти по една година. Преди този неплатен отпуск има неизползван платен за 2021-ва година 43 дни. Изтекла ли е давността на платения отпуск и трябва ли да му бъде изплатено обезщетение по чл. 224 от КТ?
Здравейте. Имаме работничка, която през втората година от майчинството се върна на работа.  От НОИ получава 50 процента майчинство. Сега е в  болнични /заради себе си/ . Има ли вероятност да бъде спряно изплащането на 50-те процента майчинство за този период или да не и бъде изплатен болничния?
Здравейте! Получих заявление за отпуск и приложение №3 от щастлив баща на новородено бебе. Искането му обаче не е за всичките 15 дни ,а от 3-тия зо 5-тия ден и после от 9-тия до 15-тия ден. Възможно ли е така и НОИ ще уважи/изплати  ли такова искане?Две приложения №10 ли трябва да подаде осигурителя?
вОснование:  чл.67,ал. 1 във връзка с чл.70 от кт
Ако в трудов договор ро чл.70 от КТ не е посочен конкретен срок за изпитване, валиден ли е договора?
Здравейте! Имам работник, който е с две деца-едното с увреждане. През декември подава пред работодател декларации: една по чл. 22в за едното и по чл. 22г за другото. В резултат през декември 2021г. чрез работодател му се възстановява 1350 лв. данък. През април подава с ПИК от НАП декларация по чл.50 заради доход по граждански договор. Т.Е. потвърждава подаденото от работодателите. Сега разбира, че облекченията за детето с увреждане може да е и по двата члена-22в и 22г. Може ли до края на април да подаде коригираща декл-я по чл. 50, а да се възползва и от това по чл. 22в и за детето с увреждане?
Става дума за "закупуване" на  стаж за пенсия на лице учило висше образование в чужбина.  Достатъчна ли е дипломата за доказване на правото да закупи този стаж или е нужен и друг документ от самия ВУЗ?  Същото лице може ли да се възползва и от  чл. 45а, ал., изр. 1 от НПОС при условие ,че не му достигат няколко години след навършване на възрастта?
Участие на учител и директор на училище в проект по "ЕРАЗЪМ+". По време на командировка в чужбина учителят и директорът трябва ли да са в отпуск по трудовия си договор? Учителят изпълнява задължителна норма часове и докато е командировка има заместник, на когото се заплаща . Не се ли получава двойно финансиране за бюджета?
Предстои ми да напиша уп3 и УП2 за служител, който е бил в неплатен отпуск 8 месеца -от Юли 1995г. до Февруари 1996г. И за двете годин му се полагат по 30 дни неплатен с трудов стаж. В молбата за отпуск и в заповедта не са посочени периодите с трудов и без трудов стаж. В трудовата книжка  стажа е посочен като период без трудов стаж.  Мога ли в УП3 да го впиша, а в УП2 да го отразя на база МРЗ за ктраната?
От НОИ ме предупредиха, че при евентуално анулиране на болничния трябва да коригираме данните в персоналния регистър. Естествено.  Това е притеснителното. При напуснало /пенсионирано/ вече лице и изплатени обезщетения за отпуск, с какво отсъствие да бъде сменено?
Здравейте! Имаме служител, на когото НОИ обжалва два поредни болнични, всеки за по месец. Данните в ПР са подадени коректно. От НОИ ми казаха, че за резултата от процедурата по обжалването ще ни уведоми самото лице. То казва,че всичко е наред. На същото лице му тече прредизвестие. Ако изплатим оставащите дни отпуск и в последствие се окаже, че болничния е анулиран и дните трябва да се заместят с някакъв друг вид отпуск.... Наистина ли осигурителя може да се информира само от служителя за резултата от обжалването?
Къде мога да намеря таблица за размера на фонд ТЗПБ за годините 2007,2008 и 2009г?