Нищо лично, просто смятам, че включванията в темите трябва да са по същество, освен ако не се борите да излезе в колонката на най-активните. Модераторите, ако сметнат за необходимо ще изтрият и моите постове в темата.

Спокоен ден и от мен.
Ясно, свързано е с другата тема. Но все още смятам, както dalila написа, че поста ти не касае питащата в тази тема.
Има съгласие. Ти не прочете ли питащата в първия пост: "Работникът си пуска молба до работодателя за преминаване от безсрочен на срочен договор /напр. за 10 дни"
Не става чл. 325, (1), т. 4 КТ - работата не е завършена.

Намалявай обема. Щом шефовeте искат да го махнат преди да е свършил работата, значи тази работа не им трябва вече. Това си е намаляване на обема на работата. Или има друга причина, armam?
Делфинче затова харесвам да пиша след теб. И алфата се оказа хитра днес.
Марков, а какво ще стане с майчинството на СОЛ - майка в този случай ?
" ...........Прехвърляте както управлението, така и дяловете на ЕООД-то от младата майка на щастливия татко........".
Делфинче, ти кажи. Единствено сега се замислих в кой момент да се направи - може би докато е в болничен, а не отпуск.
Регистрирана фирма ЕООД на съпруга, която получава майчинство до 2г. Мисля, да пусна на съпруга й ДУ и да го регистрирам в ТР, до изтичане на майчинството.
Някаква друга идея?

Друга идея: Прехвърляте както управлението, така и дяловете на ЕООД-то от младата майка на щастливия татко и след това осигурявате новия собственик (таткото) като СОЛ, вместо по ДУК. Но не регистрирате никакъв ДУК в ТР, защото не е задължително.

Печелите всеки месец разликата в осигуровките между минимума при СОЛ и минимума при ДУК.
346.81 (вноски при ДУК на МОД 880 лева)
-
123.06 (вноски при СОЛ на МОД 420 лева)
------------------------
223.75 лева спестени всеки месец

Струва си, нали?
Предполагам ,че въпросът ми е досаден , моля някой да ми каже в трудовата книжка на стр. 26 обезщетението по чл.222 ал.1 бруто или нето се записва ?
Питам ,защото  там пише " изплатена " сума


Бруто се записва.
Няма никаква пречка - достатъчно е ФЛ да ги има тези пари, а юридическото да се нуждае от тях. :wink1:
А също и добър счетоводител :thumbup: да обвърже законово нещата.

Делфинче, няма пречка казваш, а ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА ПЛАЩАНИЯТА В БРОЙ какво казва?
Работодателят има право да не разреши. Затова се нарича молба от служителя, а не уведомление.
Щом лицето е осигурено върху максимума по трудовия договор, то не подлежи на осигуряване през фирмата си. Ако си изплати възнаграждение, то се удържа само 10% данък върху дохода.
Вие ще му кажете, че не сте съгласна, защото не е във Ваш интерес. Посъветвала сте се и ще приемете финансови условия, които не биха Ви ощетили. Сметнете обезщетение, отпуски, всичко и отидете на преговори, като му обясните, че не искате да се отказвате от тези пари, защото са Ви важни. Нека той Ви предложи варианти, така че да не ви ощети, за да не стигате до Инспекцията. Отидете със съпруга си, ако ще сте по-спокойна.
Благодаря ви за отговорите
Жалба се подава в писмен вид директно в Инспекцията по труда ли?
Да съм подготвена ако се наложи, а По между другото аз вече ползвам първия месец отпуск, който изтича на 8 октомври


Преди да отидете до Инспекцията пробвайте първо да се разберете с Работодателя си. Пишете какво Ви е предложил.
Като самоосигуряващо лице се осигурявате, нали?
Пред кой смятате да се оправдавате за отсъствието Ви?
Сменете си партидите. Разправия си е, но не е чак толкова трудно.
По първи въпрос
ЗДДС
Чл.79
(10) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Регистрирано лице, което изцяло или частично е приспаднало данъчен кредит за произведени, закупени, придобити или внесени от него стоки и впоследствие извърши с тези стоки безвъзмездна вътреобщностна доставка, дължи данък в размер на ползвания данъчен кредит.
(11) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Корекцията по ал. 10 се извършва в данъчния период, през който данъкът за безвъзмездната вътреобщностна доставка е станал изискуем, чрез съставяне на протокол и отразяването му в дневника за продажбите за този данъчен период.

По втори въпрос
ППЗДДС
Корекции на ползван данъчен кредит
Чл. 66
(6) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) Регистрирано лице, което изцяло или частично е приспаднало данъчен кредит за произведени, закупени, придобити или внесени от него стоки и впоследствие извърши с тези стоки безвъзмездна вътреобщностна доставка, дължи данък в размер на ползвания данъчен кредит.
(7) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2006 г.) Корекцията по ал. 6 се извършва чрез съставяне на протокол, който трябва да съдържа:
1. номер и дата;
2. име и идентификационен номер на лицето по чл. 94, ал. 2 от закона;
3. основание за извършване на корекцията;
4. вид и количество на стоката;
5. размер на дължимия данък (ползван данъчен кредит).
(8 ) (Нова - ДВ, бр. 101 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 3 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г.) Протоколът по ал. 7 се издава най-късно на последния ден на данъчния период, през който данъкът за безвъзмездната вътреобщностна доставка е станал изискуем, и се отразява в дневника за продажбите за този данъчен период.

По трети въпрос
ЗКПО
Съгласно чл. 26. т. 7 не се признават за данъчни цели счетоводните разходи за дарения извън посочените в чл. 31.

Когато си попълните Справката 1 - Разходи за дарения, която е в Приложение 1 за преобразуване на счетоводния финансов резултат,  което е към годишната данъчна декларация, то само ще ви сметне Общ размер на непризнатите разходи за дарения и ще ги прехвърли в колоната с увеличенията към Приложението.
Ще уволняваме в една от фирмите поради въвеждането на нова програма, с която се " облечава " процеса на работата. Аз имам “ честта ” да съобщя това на хора. Вече се знае кои ще останат. От къде да започна? Подготвям се и ще съм благодарен за всякакви мнения.
Първите 3 дни са за сметка на работодателя и лицето няма да ги получи от НОИ. Може и без сметка засега. Не коригирайте Д1.