Познанията ми са хаотични,но все пак си направих труда да поровя в нета - информацията е не по-малко хаотична.Тоест - извинявам се за лаишките въпроси на едро,ако не конкретни отговори,то поне линкове,статии и т.н. биха били полезни.

Интересува ме в общи линии каква е регламентацията за вноса на алкохол в рамките на ЕС,от страна членка на ЕС във България - или иначе казано - от данъчен аспект как функционира бизнеса с вносителите на алкохол и магазините за алкохол.Тоест,един вносител на какви цени купува алкохола от производителя - с вече прихванати в държавата на производителя данъци или на "чиста" цена като ДДС,акциз и мито се плаща в БГ.
И ако е първия вариант - то това означава ли,че на акцизните стоки данъци се плащат 2 пъти - веднъж производителя плаща своя акциз,и втори път вносителя,за да внесе плаща втори път акциз,мито и ДДС,за да може да пусне продуктите в магазинната мрежа.
До колкото ми е известно по-гоялмата част от магазините за алкохол работят с вносители за БГ,със съответната надценка,та в този ред на мисли

Също така да формулирам един такъв въпрос - производителя какви данъци плаща при производството и препродажбата на дистрибутори/вносители ?
Примерно - за производството на 40 градусов алкохол до колкото знам данъчната ставка в БГ е 562 евро за хектолитър.За другите Европейски държави ставката е по-висока - къде е сметката на вносителите ако купуват от държави с по висока данъчна ставка ?

В общи линии е това,ще се радвам ако ми отговорите!