Здравейте,
 трябва да изготвя документи за прилагане към молба за откриване на производство по несъстоятелност.
- Списък на кредиторите с посочване на размера на вземанията им, опис и оценка на активите .
Съществуват ли утвърдени образци, тъй като не намирам нищо или е свободен текст,  а ми е много много спешно  :(
Благодаря
На децата  в училищата се събират понякога суми за извънкласни дейности; от друга страна им се изискват допълнителни помагала или това си купете, онова си купете (извън най-необходимото). Подпомагаме именно родителите на децата, с които работим (от малцинствата), които не могат да си позволят всичките тези екстри.
Благодаря!
А физическите лица подават ли декларации? става въпрос за по 20-30 лв. ??

А ако са "лица с намалена работоспособност от 50 до 100 на сто и социално слаби граждани, за които даренията са направени с хуманитарна цел;" са освободени, ама как се декларира второто обстоятелство?
Здравейте. НПО  дарява малки суми пари (до към 20лв.) на майки за закупуване на разни вещи за децата им. Не се изискват доказателства как са изхарчени парите. Как следва да се оформи това - с договор за дарение и РКО?
 И съответно тези физически лица трябва ли да подават декларация по ЗМДТ (НПОто е в обществена полза; и това,че са повечето са социално слаби има ли значение?)

Благодаря
Бихте ли ми дали съвет - трябва да назнача няколко човека на непълна заетост, за работа в определени дни, за по един час. Имам един човек на 12 часаОБЩО за месец, друг на 8, трети на 20 и т.н. . Не ми е много ясен този дог. по чл.114 и по-точно как се определя заплатата/осигурителния доход. При праг за длъжността 420 лв. деля 420 / 160 и умножавам по съответния брой часове в месеца, както е уговорено?  (Например за този на 12 часа се получава 420/160*12=31.56). Греша ли?

Благодаря
Здравейте,
Посочват ли се в справката изплатените суми на адвокати и нотариуси, които са с БУЛСТАТ различен от ЕГН-то? Благодаря
Моля за помощ, не съм сигурна къде греша.
В началото на годината няма начални салда по 303 и 611, в края на годината има 303 - 7000 (по справедлива стойност) и незавършено 12 000. Т.е. увеличението е 19 000 (което се посочва в ОПР- раздел приходи като положителна величина)
Продукцията е заприходена по справедлива стойност, която е по-висока от себестойността и разликата формира приход (записала съм го по 709) 4000. И сега в ОПР този приход от разликата в себестойността идва 2 пъти- веднъж в Увеличение на НПО и продукция и веднъж като друг приход .
Направените счет.записвания са: 611/60 гр. -> Дт 303 по справедлива цена/ Кт 611 по себестойност + Кт 709 -> Дт 709/ 123
При счетоводните записвания ли греша или увеличението на продукция и НП не се смята така?
Много Ви моля за съдействие
И аз съм Ви признателна за отговорите!
ЗДравейте,
фирма от 2009г. реализира данъчни загуби и чак през 2015 - данъчна печалба. Ще упражним правото за приспадане. Загубата от 2009 г. е 15 хиляди, а през 2010 г. 5 хиляди. Понеже е изтекъл 5 годишния срок, тази загуба от 2009 г. губим ли я всъщност? И първа година в справката ще запоночне от загубата за 2010г. ли? На прав път ли съм?
Благодаря
здравейте,
повдигам темата с питане дали в крайна сметка заявлението, декларацията по чл. 176а, ал.1,т.3 и 2те справки следва да са от упълномощеното лице в качеството на пълномощник на управителя еди -кой си или са от управителя чрез неговия пълномощник-как е правилното?
Благодаря
Николй ли няма, който да помогне? Моля ви
Здравейте. Въпросите ми са няколко и ще съм благодарна на насоки.
Фирма има сключен договор за заем с физическо лице за срок 1 година и условие за изплащане на годишна лихва еднократно в края на периода или при пълното връщане на главницата. При сключване на договора операциите са взети Дт503/ Кт Получен заем + Дт Финансови рзх за бъдещи периоди/Кт Разчети по лихви по получени заеми.
1. Първият ми въпрос дали това е правилно? Или следва към 31.12.2015  да се начисли лихвата направо по Дт 621 и с нея да се преобразува финансовия резултат?
2. До 31.12  има частично погасяване на главницата. Преизчислява ли се лихвата пропорционално на оставащата сума за връщане и с каква операция ще се запише това?
Благодаря

Здравейте. Имам следното питане. Фирма започва строеж отпреди 8 години на 2 сгради. Тогава предназначението вероятно е щяло да бъде с цел ползване. Разходите са набирани директно по 207 Разходи за придобиване на ДМА.
Миналата година се взима Акт 16. За фирмата тези две сгради вече няма да са ДМА, а по-скоро стока, която ще бъде продадена в близките месеци (до 1година ). Не иска да начислява амортизации. Колко грешно е да приключа с/ка 207 със с/ка от гр. 30 (например ако направя с/ка 320 Имоти държани с цел продажба). Това, което прочетох е,че контировките са 203/207 или  303/611. Ноо в случая ми трябва комбинация. БлАГОДАРЯ
Благодаря Ви за отзивчивостта и времето! 
п.с.
. Както казах сигурно не съм разбрала, като ми обясняваха, че се плащало само за  изработените дни , че имало специална книга за нощен труд, че цялата нощна смяна се превръщала в дневна...
Често многото информация не е гаранция за успех, а обратното.
Извинявайте, че ви раздразних :( въпросите ми са не защото не съм прочела, напротив, а защото ми се казват допълнително неща от разбиращи (не от тук разбира се) уж от практиката, някои от които  противоречат на това, което съм разбрала, а други изобщо не съм ги срещнала из наредбите....   :noexpression: Затова реших,че може така да си напиша въпросите и да разбера къде ми е грешката. Разгледах някои от файловете из темите, за което благодаря.Ще потърся и тези, за които казвате. 
п.с. не съм се занимавала със сумирано време, не съм и човешки ресурси, което не ме извинява естествено.:( Но като гледам, как се задават и начинаещи въпроси и как добронамерено се отговаря, помислих че мога и аз да се допитам до опитните. Благодаря все пак за отделеното време.   :blush: 
Здравейте,
имам нужда от помощ относно сумираното време и заповедта за СИРВ. Малко се обърках от всичко което изчетох и имам нужда от някои отговори.
Много ви моля!
Първо за заповедта за въвеждане - ще е считано от 01.07. , 4 месеца ще работят хората така на срочен договор, някои на смени, други не. Графикът ще се прави месец за месец. В заповедта (намерих образец) пише: 1.Да се въведе сумирано изчисляване на работното време (месечно) като определям отчетния период да бъде един месец, 2.Да се изготвят месечни графици за работа и т.н..По точка едно в моя случай не следва ли да се впише някъде, че установения период е до еди-кога си /или 4 месеца и отчетния период 1 месец ? Или така е ок. :hmmm:
2. За нощния труд - ако една смяна се счита за нощна (т.е примерно от 21-07 цялата ли се преизчислява към нощен или само изработените часове. Т.е.  нощни (22-06) 8 и дневни 2  или всичките 10 нощна смяна се приравняват? ).
2.1. За плащането на нощен труд - освен преизчисляването, за всеки час в диапазона 22-06 се плаща по 0,25 лв. независимо каква е смяната?
3. Има ли форма 76 , която да е различна за СИРВ от стандартната?
4. Ако човека е назначен от 06.07 на 8 ч. СИРВ, което до 31.07 са 20 р.д., нормата му следва да е 20*8 и ако не му направим график, с който да си ги отработи, му плащаме за всичките 20 дни все едно ги е изработил (за наша сметка като престой) - т.е. нямам как да се изработят в следващ месец..... Ако ги надработи, в следващия месец трябва да му дадем компенсирано повече почивка и така до края на последния месец, като трябва и отпуската си да изчисти. Правилно ли е?
5. За месеца в който е надработена нормата, часовете се заплащат като извънреден труд, и на шестмесечие се отчита той пред ИТ
6. Ако има нощен труд, води ли се някакъв специален регистър - чувала съм за книга, но много колеги не са...
6.  Поименните графици какво означават - на всяко лице отделна таблица в досието (+един обща в обекта)  или всички наедно.  ?
Извинявайте за многото въпроси, които сигурно са доста дъвкани, но на доста места прочетох коренно различни неща, и вече не съм сигурна къде е истината (освен някъде там.. :) )  ...
МНОГО МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ!   :blush:
Оо, това за почивката, че влиза в работното време не го знаех, или не съм го разбрала,...
т.е. при 12 часова смяна, която е нощна, общо изработените часове са 12*1.143 - 13.716? и вътре в тези 12 часа се дават примерно 2 почивки по 30 мин. ?
 
Благодаря за таблицата!
Виждам, че нощните смени са по 12 часа. Не трябва ли да са по 11 часа - поради това, че нощем се почива 1 час?
Не знаех, че за всяка промяна трябва да има молба и утвърждаване от работодателя.
Здравейте,
и аз имам питане за тези 12 часа - нали са реално 11 часа? И тези които са нощни смени умножават ли се по 1.143?
И още един въпрос - установено е сумирано време за месеца. лице е назначено от средата на първата работна седмица - нормата му за месеца се намалява пропорционлно на неотработените дни ли? (за първи път се сблъсквам със сумирано време и още ми е каша)   
Много благодаря!