Здравейте! Коригирайте ме, ако греша: стока, получена от Унгария е върната обратно поради лошо качество. Ние плащаме разхода по транспорта, но трябва да го префактурираме към унгарската фирма. И двете страни за регистрирани по ДДС. Аз пускам фактура без ДДС и при получаване на стоката, издавам протокол за начисляване на ДДС в дневник продажби, в съответния месец. Отсрещната страна си начисляват ДДСто при тамошните условия. Чета тълкувания, че реално префактуриране на услуги не е данъчно събитие и не поражда нуждата от начисляване на ДДС. На какво основание мога да стъпя и кое е правилното? Благодаря предварително!
Натрупаният платен годишен отпуск трябва да ви го изплатят при всички положения. Но това дали напускате по ваше желание или ви съкращават се отразява на времето, което ще получавате обезщетение от борсата.
Ох, пак ли има промени? Да не съм изпуснала нещо?
Да споделя и моя опит! При връщане на книжката по какъвто и да е повод /след нанасяне на промяна или при напускане на служителя/ ми попълваха "Разписка", че на тази дата са си получили книжка номер... При една от проверките от инспекцията /поне веднъж годишно минават/ ми отбелязаха, че тези разписки не вършат работа и си отделих от средата нататък дневника за новоиздадени книжки, където отбелязвам всеки напуснал дали ми е дал книжка и кога си я е взел. За тези, които не са ми дали ми подписват "Декларация", че не са ми представили поради тяхна вина /поради загубване, останала в предишен работодател или друго/.
Подайте го сега и пишете, че е представено при вас през август. Така срокът му ще е 15.09.2013
Може да оформите една заповед в какви случаи се изплащат тези суми. За рожден ден, новородено дете и др. А може всеки месец работодателя да пуска заповед до счетоводството "да се изплатят на този и този еди какви си суми". Водите си ги представителни разходи. При нас от време навреме се изплащат такива разходи, като за бебе, родителите си избират какво да си купят и представят ф-ра, а за подаръци - управителя или упълномощен купува пак с ф-ра. При този вариант не се ползва данъчен кредит и се дължи 10% данък. С пари в брой ще е по аналогичен начин. Достатъчно е да има заповед или някакъв вид нареждане от управителя, подписано. Ако са едни и същи условията може една заповед, ако са различни всеки месец различна.
Може да ги оформите като представителни.
Доп: ще дължите данък по ЗКПО.
А неподадената е била за м12? Вече не си спомням как беше прехода между старите срокове и новите, но може да потърсите из темите за промените и в новините на НАП. Евентуално да се позовете, че едното е било по старите изисквания, а другото по новите?
Да, тъй като и тези 6 месеца се смятат за трудов стаж.
Вие сте представили документите си на работодателя или в НОИ? Ако е първото, най-вероятно работодателя не ги е занесъл още. Срокът е 15.06. Ако са предадени в НОИ, най-добре им се обадете. Преди даваха справки и по телефона, сега не съм сигурна.
Месец за месец. Може да си извадите ПИК от НОИ, за да си следите преводите и сумата на парите.
От дата на постъпване на работа. Договора може да се сключи и месец преди да постъпи на работа.
Няма по-различно. подавате си Д1 и Д6 до 25.06 без да делите аванса от заплатата /ако и заплатата е платена дотогава/
Преди промените се подаваше декларация със същите дати, код корекция и НУЛЕВИ стойности. Сега след промените предполагам, че е същото, но не съм правила корекции, та не съм сигурна. Ако не стане - подайте молба в НАП с приложени документи да коригират служебно.
Ако се притеснявате, че наближава 15ти си занесете другите болнични, а пък когато го донесат въпросния имате време до следващия месец. И на мен ми ги бавят, после се сърдят, че им се бави обезщетението и очакват да тичаме за всеки болничен поотделно до НОИ да го носим. Аз си ги нося накуп, които са представили, който не е, чака следващия месец. А това дали ще го донесе въобще, едва ли ще си прекъснат обезщетението, колкото и минимално да е. Може докторката да е отпуск и да бави издаването.
Нещо такова:

ЧРЕЗ
ТЕРИТОРИАЛНА ДИРЕКЦИЯ НА НАП –
ГР. СОФИЯ, ДИРЕКЦИЯ ...

ДО
ДИРЕКТОРА НА
ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО” – ГР. СОФИЯ

ЖАЛБА

ОТ...



ПРОТИВ АУАН...
Ако е сигурна, че е сметнала правилно трудовия си стаж, никой не я насилва да работи. Има програми, които изчисляват евентуалната пенсия. Може да се ориентира горе долу какво ще получава.
Подавате нова с код корекция, нулеви стойности и същите дати като на сгрешената.
Да, сетих се ама късно :)
А защо не подадете декларацията чрез работодателя си?
А или всъщност вие не сте бащата! До 5 броя записа могат да ви приемат на ръка, но не им се занимава. Затова ви връщат. Настоявайте да я приемат!