Нали знаете, че при напускане по взаимно съгласие имате право на борса само за четири месеца?
Щом лицето подава молба за прекратяване, ТД може да се прекрати и по време на болничните.
 Публикация на НАП

Уважаеми потребители,

Декларации: образец №1 „Данни за осигуреното лице", образец №3 „Данни за здравно осигуряване на лица, осигурени от държавния бюджет", образец № 5 „Авансово внесени социални и здравноосигурителни вноски" и  образец № 6 „Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ"  ще може да се подава чрез портала за електронни услуги на НАП от края на седмицата /1-7 февруари/. Причината за това са изменениея в подзаконовата правна уредба, които предстои да бъдат публикувани.

Приемете извиненията ни за затруднението.

Днес  89
Така трябва да бъде. Всичко е точно, не се притеснявайте.
Здравейте, изплатен дивидент в полза на физическо лице от ЕС следва ли да бъде посочван в справката по чл.73, ал.1. Данъкът е удържан и внесен.Подадена е декл. по чл.55.
Аз на всички новоназначени лица им подавам данни за банкова сметка, защото никога не съм сигурна дали дадено лице не е променило банковата си сметка. Особено при кредити това е масово явление. И за да съм защитена във всеки един момент, предпочитам да изискам документ за банкова сметка и да го декларирам пред НОИ.
Да, може, но си следете имейла. Там ще получите писмо.
В "удостоверени обстоятелства" на приложението маркирате не представяне, а корекция.
Според мене от НОИ не са изплатили три дни от болничния, а и ще получите писмо за корекция на приложение 9.
В приложение 9 се вписват всички работни дни в болнични, т.е. за м.01 са 9 дни, а за м.02 е 1 ден. Първите 3 дни са за сметка на работодателя и това е отразено в Д1.
Имах наскоро случай с наша работничка, на която медицинската експертиза не беше признала болничния лист. Получих писмо от НОИ и направих корекция на ведомостта като за тези дни лицето подаде молба за неплатен отпуск. Естествено последваха и корекции на Д1 и Д6.
При прекратяване на ТД по чл.71 лицето има право дори на 12 месеца  на борсата, ако отговаря на изискванията за стаж и предишно ползване на обезщетение от тях.
Естествено, че трябва да има ДС и Уведомление по чл.62
 Ако в НОИ е подадено с грешна дата /11.08.2020/, няма да е прието и са изискали корекция на приложението.
Дните за отглеждане на дете не са 366, а 376. От 11.08.2019 до 20.08.2019. В болничните няма грешка. Струва ми се, че Вие грешите.
Според мене вие не дължите обезщетение на лицето, но нека вземат отношение знаещите повече по въпроса. Вие наистина назначавате лице, което преди това е придобило правото на пенсия.
Срока за корекции на Декл. 1 и 6 е променен, т.е. за м.06 срока е 25.08.2019 г., така че става с електронен подпис.
Точно, 219.13 лв
Ами аз виждам, че го осигурявате върху 560.00 лв, а не върху изчислена сума само за деветте дни.
Ако е само за Д1 и Д6, ще се справите с програмата на НАП. Но има много други неща, за които трябва да помислите. Какво ще бъде осигуряването Ви, Управител ли ще сте или самоосигуряващо лице. За самоосигуряване не забравяйте Окд5. Сигурна съм, че после ще се сблъскате с по-сложни неща, с които може би няма да се справите. Успех!