И моя въпрос беше във връзка с това преизчисляване. Ако осиг.му доход е по-висок от СМОД си
заслужава и трябва да подадете заявление само веднъж обр. 28.Но ако осигуряването е по- малко недейте.Нои няма да му преизчислят пенсията дори със стажа след пенсионирането.Имам такъв служител, подал заявление през 2021 г.,работещ и сега и нито една година НОИ не му преизчислиха пенсията.ИК бил по-малък и бил неблагоприятен.
Ако е дохода е по-нисък от средния за страната и е подадено заявление за доход и стаж , НОИ преизчисляват само за стаж. На следващата година пенсионера подава вече заявление еднократно да му преизчисляват насетне само за стаж.
Да използвам темата и да попитам- пенсионер, работи по ТД, но никога не е подавал заявление за преизчисление на пенсията. Трябва ли да подаде заявление за преизчисление или става автоматично, като се има в предвид подадените данни от Д1 ? Става дума за стажа, а не за дохода.
Това НОИ го преизчисляват автоматично , не се подава нищо.
А ако има подадено заявление за преизчисляване на пенсията и се откаже от него какво се прави?
Желае служебно да му презчисляват пенсята.
Тогава подавате заявлението което е само за преизчисляване за стаж еднократно и от тук на сетне само за стаж му преизчисляват без да е необходимо всяка година да подавате след това .
Може да се подава и ПИК на НОИ. За стар период обаче - незнам .
Да така е , ако се е осигурявало с доход по-висок от средния за страната който се обявява в НОИ се подава заявление и за стаж и за доход . Подава се всяка година - само при условие че искате да се вземе под внимание и дохода ако е бил по-висок.
и двата вариянта са правилни , важното е да спазите 15- дневния срок .
ДО на Освободени доставки и освободени ВОП  , колона 24 в дневника и 19- в СД
Освобождавам работник , който не е подходящ за съответната длъжност , за получаване на обезщетение трябваше в 7 дневен срок първо да се регистрира в бюрото по труда , след което трябва да отиде в нои да се регистрира, нали така беше ? Да не съм я подвела ? Казах също че ще взема обезщетението 60% от осиг. доход 24м. назад за период 1г. - последно е взимала обезщетение 2019.
Здравейте, искам да попитам възможно ли е лице което му предстои пенсиониране да взима обезщетение за безработица докато излезне пенсионното разпореждане ? пенсионните документи се разглеждат 6м.  Случаят е следния лицето е освободено два месеца преди датата на придобиване право на пенсия.
1,Няма законова пречка да спре да работи.
2,Не съм много сигурна но според мен последните 10 години са много важни лицето да бъде осигурено - за определяне на индивидуалния коефициент
3, Право да се пенсионира 1 г. по-рано има , тъй като предполагам ще има натрупания стаж - да речем че тези 3г. ще са  2027 г. - трябва да има 37г. стаж
4, Намалена пенсия с 0,2 или 0,5% , но в последствие с осъвременяване на пенсиите през месеците април и юли хипотетично предполагам , че няма да е голяма загуба ако е средно осигурена , но ако е осигурявана на висок доход ще има загуба.
Много Ви благодаря !
Колеги в изготвеното УП 2 трябва да вмъкна накрая и обезщетението по чл. 222 което сме платили , но имам питане - това е период 16.02.2012 до 15.03.2012, периода точно така ли да го впиша на 1 ред и като време да напиша 1 месец или по друг начин се попълва и къде да отбележа , че е обезщетение? длъжноста вписвам ли я ?
Доход платен на нотариус по ф-ра с ДДС , декларира се в чл. 73 ал. , въпросът ми е с кой код ? и сумата тъй като пише брутна - коя се записва - с ДДС или без? също - с ЕГН или с Булстат се деклерира?
Абсолютно вярно , а вСД по ДДС  трябва да са в клетка 12 и 22 доставки и ддс по чл. 82
Здравейте , според мен не е проблем в 01.2024г. да използвам ДДС по ф-ра от 02.2023г.
Вие как мислите ?
Болничният ще бъде издаден само и единствено на рработещия родител .
Родителя е с ТЕЛК , не му удържам ДОД , как би могъл да си получи облекчението за 2 деца?
не може и през работодателя и с ГДД , но не виждам защо да не може да коригира декл. при работодателя щом има достатъчно доход и за двете деца .
не е много ясно, но ние ще превозваме с мпс ПОД 3,5т но пък кг. са 700
Разбирам го ,че мпс -то няма значение какво ще е , ако тон , литри или стойност над цитираните в т.3 на товра се декларират.
защо не ? нали попадаме в изключението мпс да е под 3,5т , но пък товара е над 500кг.?