Здравейте. Служител представя болничен лист, който работодателя решава да обжалва.
Как следва да се отрази периода на болничния, докато излезе решението по жалбата?
Здравейте. Имам служител с ТЕЛК, който е на работа във фирмата от средата на годината. При мен е ползвал данъчно облекчение за намалена работоспособност за 6месеца. Въпроса ми е каква сума трябва да впиша на ред 7 в бележката по чл.45? Цялата сума на данъчното облекчение - 7920, или само частта, която е ползвана при мен - 3960? Благодаря предварително.
Благодаря на всички за отговорите. :smile1:
Здравейте. Имам служители, които работят и на допълнителен трудов договор при друг работодател. Трябва да им издам служебна бележка за осигурителния доход, върху който са начислени осигуровки. Има ли някакъв образец на тази служебна бележка или пиша свободен текст.
Той си подава молбата на 10.05 и последният работен ден му е 09.06.
Благодаря.
Служител, който си е подал молба за напускане и в момента му тече предизвестието, е писан по график да работи в събота /утре/. Служителят твърди, че понеже е в предизвестие, трябва да е на 5-дневна работна седмица и в събота да не работи, освен ако няма изрична заповед за това. Търсих информация, но нищо не намерих. Има ли такова нещо и къде мога да го прочета. Благодаря предварително.
Здравейте. Направила съм си файла за подаване на Декларация 6 като съм си избрала 13/2021г. и съм си попълнила внесените осигуровки. Въпроса ми е, при самото подаване на декларацията в НАП, какъв период трябва да избера, понеже ЗП-то е започнало дейност от м.06,2021г.
От Януари до Декември ли избирам или от месеца на започване на дейност, т.е. Юни?
Благодаря предварително.
До м.06,2021 е получавал обезщетение за безработица. След това се регистрира като ЗП. Няма ТД. Няма и други доходи. Благодаря.
Здравейте. Моля за мнение, дали правилно съм попълнила таблици 1 и 2 на образец 2004. Лицето е регистрирано като ЗП от 06,2021г. През месец Август излиза в бащинство за 2дни и Септември още 7дни. В таблица 1, колона 4 съм попълнила осигурителния доход според работните дни. В таблица 2 колона 3, за месеците Август и Септември е попълнен Доход за ЗО - чл.40 ал.1 т.5 от ЗЗО, а в колона 4 дохода според работните дни. Лицето няма облагаем доход през годината. Това ли е правилният начин за попълване на таблиците? Прикачвам и две снимки на попълнените таблици.
И понеже вече съвсем се омотах, още един глупав въпрос. В приложение 3 част 2 ред 7- Задължителни осигурителни вноски по реда на КСО и ЗЗО, удържани или внесени авансово през годината, вписва се сумата на осигуровките за периода от Юни до Декември, макар за Декември да са платени през Януари 2022г. или съм в грешка? Извинявам се за дългия пост и благодаря предварително.
Здравейте. Как би следвало да се изчисли удръжката за запор на служител, който плаща и издръжака за дете? Аз го смятам 1/4 от нетното възнаграждение. Служителят настоява, че първо трябва да извадя сумата на издръжката и след това да удържа 1/4 от остатъка. Уточнявам, че запора не е за издръжка и издръжката си я плаща той, лично. Не минава през работодателя.
Благодаря предварително.
Здравейте. Имаме служител, който си написа молба за напускане, в която заявява, че няма да спази едномесечното си предизвестие. Преди да я напише е говорил с управителя, който му е казал, че трябва да спази предизвестие, но служителя е категоричен, че няма да остане. На какво основание би следвало да пусна заповедта му за прекратяване? Той не е цитирал никакви членове в молбата си. Благодаря предварително.
Здравейте. Земеделски производител, който се осигурява на високия процент и има необходимия осигурителен стаж, иска да ползва отпуск при раждане на дете до 15 календарни дни. Какви са документите, които трябва да попълни? Необходимо ли е да се пуска заявление за ползването на отпуск и съответно заповед?
Kак работодателят може да получи служебно от Националния осигурителен институт информация относно наличието на упражнено право на пенсия? Може ли това да стане онлайн? Благодаря
Можете ли да ми предложите основание, по което да освободя служител, поради завръщане на майка от майчинство. Служителят, който трябва да бъде освободен е с постоянен трудов договор. Искаме да й връчим предизвестие. Чл. 331 го отхвърляме. По 328 немога нещо да си харесам основание. Моля за предложения. Благодаря предварително.
Здравейте. Трябва да назначавам служител като организатор транспорт, но искаме при нужда да замества и шофьорите. Може ли това да стане с един договор за организатор транспорт или трябва да му пускам два - един за организатор и допълнителен за шофьор. ако е с един договор може ли да имаме проблем от ДАИ или ИТ? Благодаря предварително и весели празници.
Здравейте. Трябва да назнача служител, който казва, че предният му работодател отказва да му прекрати договора, въпреки че си е подал молбата за напускане. В момента там го водели в неплатен отпуск. Не искам да го назначавам на допълнителен договор. Искам да му е основен договора. Какви проблеми могат да възникнат от това да му пусна договора като основен? Може ли този договор да се окаже недействителен?
Здравейте. Имаме служител, който е на два договора при нас за по четири часа.първият му е основен, а вторият е сключен средата на месеца, но вместо допълнителен е подаден в НАП като основен. Мога ли с доп.споразумение или с корекция да променя основанието на договора. Знам, че би трябвало да залича и да подам наново, но е минал срока от три дни и предполагам че няма да ми приеме уведомлението за сключване със задна дата. Моля за съвет. Благодаря предварително.