Здравейте, имам следния казус. Бременна в 6 месец с термин 17.02.2018 г. и три месеца осигурителен стаж. Ако я назначим на трудов договор от 01.11.2017 г.  От кога НОИ ще започне да й плаща болничните след като напрви 6 месеца или важи изискването за 12 м. внасяне на осигуровки в ОЗМ.
 Втората година ще има ли право на майчинство?
Двамата съдружници не искат ДУК искат трудов договор.  И от тук натам следват всички мой въпроси и неясноти.
Даа управляват и подписват документи.
В ТР са записани като управители нямат договор за управление. Трябва ли да прекъсвам самоосигуряването или не след като ще минат на ТД?
Ще бъдат назначени на 1180 лв. - най - високия праг за дейността.
Ако правилно съм разбрала - остава си самоосигуряването на 460 лв. плюс осигуровката по трудовия договор. :blush:
Значи трудов договор на друга длъжност  различна от управител.
Много благодаря на всички за бързите отговори.
Страхотни сте.
Сега обаче казусът ми се заплете съвсем- двамата СОЛ искат да са на трудов договор, а не на ДУК.
Мога ли да ги назнача на ТД?
Третия съдружник се осигурява и в други дружества на които е собственик. Във въпросното дружество възниква ли задължение да се осигурява след като е записан в ТР като управител?
Здравейте, колеги.
Трима съдружници в ООД, управители вписани в ТР, двама от управителите са СОЛ на 460 лв., третият не се осигурява в дружеството. Не полагат труд освен управлението на дружеството. Въпросите ми са :
 1. Могат ли двамата СОЛ да сключат ДУК- трябва ли да подам декларация за прекратяване на самоосигуряването им, или ще се осигулряват и като СОЛ и по ДУК
2 Как е по удачно трудов договор или ДУК ?
3. Третия съдружник трябва ли да се осигурява в дружеството или не е задължително?
Ще бъда благодарна на всеки, който може да помогне - просто от много четене съвсем се оплетох.
Здравейте, може ли някой да ми каже таксата за публикуване на ГФО по ел.път в ТР дали е същата като миналата година - 20 лв.?
Благодаря предварително!
Е аз лично се оплетох съвсем, чесно казано. Имам следните казуси- 1.лице назначено на  510 лв. бруто, след приспадане на данъци и осигуровки се получава чиста сума 399,54. лицето е без деца следователно една трета удръжка от работната заплата. Сега от коя сума да направя удръжката? от 399,54 лв. или от горницата над 380 лв. - 19,54 ?
 2. Лице назначено на 460 лв. след приспадане на осигуровки  се получава 362,75 лв. чиста сума за получаване. - следва ли, че трябва да уведомя ЧСИ, че спирам да правя удръжки на лицето понеже сумата на чистото възнаграждение е под 380 лв.
Става въпрос за целогодишно производство. Говорим за хранителни продукти.
Здравейте, колеги. Моля да ми препоръчате софтуер за производство, трябва ми програма, която да може да прави разпад, да следи партиди на суровини, и след това да ги влага в калкулация. Ще бъда много благодарна, ако някой работи с подобна програма и сподели опит.
да не се получи дублиране в НАП, тук в офиса възникна спор, че в справката по чл.73 трябва да пиша реално изплатените суми 5700 , без да посочвам удържания данък, което съвсем ме обърка :question:
имам изплатени дивиденти - подала съм декларация по чл.55 с размера на удържания данък. Въпроса ми е следния в колона 9 на дправката коя сума пиша брутната в случая 6000 лв., а не реално изплатената на лицето 5700. И в колона 10 попълвам ли размера на удържания данък 300 лв. :blush:
в договора за проект и в удостоверението за въвеждане в експлоатация  пише : "пристройка към цех за преработка"
Благодаря, Ви че се включихте  :bow:
съществуващия актив е сграда заведена в сметка 203 -  има начислени амортизации- към нея е изградена друга нова постройка, която искам да заведа като разширение, не като отделен актив.
Здравейте, искам да попитам как да заприходя пристройка към сграда придобита чрез възлагане. Разходите за придобиването са натрупани в сметка 613. Имам и акт за въвеждане в експлоатация.
Не искам да е отделен актив а разширение на вече съществуващ такъв.
Благодаря Ви предварително :give_rose: