Здравейте, имам двама съдружници в адвокатско дружество, които са регистрирани като самоосигуряващи се лица на свободна професия. До сега се осигуряват през Каса Адвокат.
От 01.11.2023 Каса Адвокат спира да ги осигурява и те желаят да се самоосигуряват през адвокатското дружество. Въпросът ми е може ли това да се случи през дружеството и трябва ли да се подава ОКД5 за начало на осигуряването им?
Да това ми е ясно,но няма ли е да е проблем след като отчетите са подадени вече в Търговския регистър?
Здравейте,моля за помощ.Скоро се завърнах от майчинство и съм се заела да оправям бакиите на колегата,който е водил моите фирми.Та случайно открих,че е въвел двойно прихода по една продажна фактура.Съответно и разчета по клиента ми се явява двоен.Отчетите са подаден и в ТР. Сумата не е малка - около 45 000 лв.Т.е моите клиенти са платили данък,който не е бил дължим.Как могат да се оправят нещата в случая?
Здравейте,може ли малко помощ.На служител във фирма Х му се налага оперативно лечение в чужбина.Фирмата с общо решение на съдружниците решава да поеме всички разходи.Болницата издава инвойс на фирмата,фирмата от своя страна превежда сумата на болницата.Първо питането ми е - е ли се облага този разход с 10% по ЗКПО като социален разход и второ има ли вариант фирмата да преведе по лична банкова сметка на работника?
От 01.07 се осигурява на максимума.Преди това не е имал договор,внасял си е само ЗО.
Привет.Имам едно въпросче - физическо лице регистрирано по ЗДДС по чл.97а,може ли да направи доброволна дерегистрация по всяко време,тъй като няма дейност, а няма и да има.
Здравейте,моля да ми кажете съдружник и управител в ООД има ли право на 15 дневен отпуск по бащинство?
А неможе ли да си изкарам от справките в НОИ какво ми е преведено?
А къде се вписва,тъй като служебната бележка е с нулеви доходи?
Благодаря много,и аз така знам,но сега ми казаха друго и направо ме хвърлиха в размисъл.
Много моля да ми кажете дали обезщетенията за майчинство се считат за доход при формирането на средномесечен доход на член от семейството когато става въпрос за получаване на детски надбавки?
Благодаря много,а от това следва ли да се издават сметка за изплатена сума на управителя за наем на автомобил?
Здравейте,имам следния казус.Съдружник и управител в ООД иска да направи договор за наем за отдаване на личния си автомобил на фирмата,като целта му е да ползва фактурите за гориво за данъчни цели и разхода за наем.Е ли е възможно това?
Точно така,получателят е в Испания и е ДЗЛ там.
Сега разбрах,че лицето е регистрирано по чл.97а.,ако е в някаква помощ
Доколкото разбрах лицето е на граждански договор в испанската фирма.Незнам на какво основание е регистрирано по ДДС и защо трябва да издава тези фактури.За мен самия случай е странен,затова търся някаква помощ тъй като аз ще поемам счетоводството.
Лицето работи в кол център за Испанска фирма,съответно регистрирана в Испания и тяхно условие било физическото лице да им издава фактура за проведените разговори.Съответно лицето доброволно се е регистрирало по ДДС,защото счетоводителката и била казала,че така трябва за да се начислява и ДДС,което лицето си е плащало.Инвойса който и е правен от испанската фирма е за телефонни услуги без ДДС,а съответно счетоводителката е правела български вариант за същата сума само,че с ДДС.Т.е ако услугата е за 500 евро /1000 лева/ е издавала за 800 лв данъчна основа и 200 лв ДДС.Това е казуса.
Привет,понеже не съм водила счетоводство на физическо лице,на моя позната счетоводителката е начислявала ДДС на фактури което физическото лице регистрирано по ДДС е издавало в страна от ЕС.А според мен не е трябвало?Моля за съдействие.Като освободена доставка по чл.21 ли се третира или има нещо специфично при физическите лица?
Здравейте,лице на трудов договор по майчинство може ли да встъпи в съдружие в ООД,като управител ще е другия съдружник?Мисълта ми е ще може ли при това положение да си полза обезщетението или ще и бъде спряно?