ОТНОСНО:
Цитат
Важно е да се отбележи, че при доставка или продажба на стоки или услуги, за които се плаща с банкова карта, също се издава фискален бон. По силата на чл. 118, ал. 3 от ЗДДС фискалният и системният бон са хартиени документи, регистриращи продажба или доставка на стока или услуга в търговски обект, по която се плаща в брой, с чек, с ваучер, с банкова кредитна или дебитна карта или с други заместващи парите платежни средства, издадени от въведено в експлоатация фискално устройство от одобрен тип или от одобрена интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност.
Когато е-магазин е изцяло онлайн, няма физически мазагин. И не издава касов бон, няма касов апарат. Важи ли горното? Защото не виждам логиката, защо за онлайн плащане с кредитна карта, изцяло електронно разплащане, е необходимо да се закупува касов апарат и да се издават бележки? Не разбирам това.
Аз самият при многото ми разплащания с Карта - дебитна, за чуждестранни сайтове, никой не ми е издавал касова бележка?! Къде отиваме вместо да се стремим всичко да е електронно, ни задължават да се връщаме назад с касови апарати?
Защо?! Каква е логиката? Картовото разплащане представлява прехвърляне на едни стредства от една банкова сметка в друга, посредством техническо изпълнение за оторизация.
Иска ми се в техния стил, формиращ указанията и аз да попиша. В стил разказвателен…
За мен, а и за повечето като чета мненията им, целия този Данък уикенд е едно безумие! И така да остане и да има някакви други изменения пак ще си е това едно безумие. Ние ще се справим с техните указания както винаги сме го правили. Не сме глупави. И даже сигурно ще спазим и безумния им срок, който можеше да е по-преходен примерно няколко месеца преди да влезе в сила, а не 2 седмици.

Всичките тези административно/счетоводни усилия покрай него, от страна на бизнеса, а и от страна на държавната администрация, макар че при тях ще е по малко, превърнати във финансова стойност ще са по-високи от това, което държавата ще изскубне от предприемача.

Добре държавата ще получи пак някакви суми. Следва въпроса какво предприемача/бизнеса и счетоводителите в едно с тях ще получат насреща тези усилия и финансови разходи, плюс отчисления данък. Или простичко казано, насреща парите които ще влязат в хазната пак отскубнати от бизнес средата, какво ще получим насреща! Някакво улеснение в бумащината?! Някакви привилегии или по нисък корпоративен данък за тези които честно си обявяват всичко точно кога е и кога не е за лично ползване?! Някакво друго поощряване? Някакви по добри условия за бизнес средата? Е може и да не отговарят на въпросите, защото отговорите на всичките към момента са НЕ.
Аз предлагам да направим и Закон за привикване на народните представители. Това съвсем сериозно. Да имаме право да ги привикваме на общи дебати, обяснения и т.н. разпит със сдружения, обикновени граждани и медии. И те да нямат право да отказват!
Къде отиде духа на общата счетоводна политика за опростяване на процесите и облекчаване на работата? Защо още Декларации и бюрокращина?

Защо вместо да правят по тежка ситуацията с подобни сложни тълкувания, администрацията от министерството не направи облекчения? Примерно защо не се погледне общата обстановка за регистрация по ДДС, и не се вдигне прага от 50 000 лв? Та нима няма инфлация? От години не са променяни условията!?
По телевизията един господин запознат със закона, спомена, че когато са правили предложение за подобни приходи за Общините, изначало идеята е била от общите 10% - 2% да остават за общините, и 8% централизирано, а не да се обложат допълнително гражданите и общо да стане 12% теоретично и те самите не са съгласни на това.

Кога ще има пълна прозрачност да излязат шепата хора в министерството които са го решили това с обръщение към нацията защо го искат и да ни накарат да повярваме, че тези пари ще отидат за общото ни добро а не за попълване на някакви дупки в бюджети за НЕцелево изхарчени средства.

Отделно и идеята да се събират пък през НАП... и после да се връщат парите към общините и там може да се скъса нишката.
Аз за пръв път получавам кредитно известие. И то е с "голяма сума". При условие, че става въпрос за неосчетоводена фактура още разходна, защото е от този месец, има ли смисъл да се въвеждат и КИ и фактурата в дневника за покупки за този месец, според мен е безмислено? Единствено че са по банка... но какво и от това, реално нищо не се ощетява бюджета.

И нали съм изряден, тръгвам да въвеждам в дневника за покупки Фактурата и КИзвестие , предполагам и КИ по същия начин като фактурата само че с отрицателни стойности?
Дневник покупки
Фактура: 01
кл 10 и кл 11

КИзвестие 03
кл 10 и кл 11 но с - /отрицателни стойности/

Правилно ли е?

Покупки - 10, 11
Продажби - 17, 18
Благодаря. Всъщност, на мен ми трябва само за Дневник Покупки. А преди това питах и за продажби, защото ми се стори странно в единия дневник да има точна колона за 9%, а пък в дневника за покупки да няма...
И ето сега, въвеждам в Дневник Покупки в колони 10 и 11, съответно когато въвеждам в 11 излиза съобщение със следната грешка:
Стойността на ДДС в колона 11 е различна от 20% от стойността на колона 10. Искате ли да го редактирате? ДА или НЕ бутони.

Ако не го редактирам и оставя различна от стойността 20%, т.е 9%, няма ли после да кажат от НАП че е грешна Декларацията? И тук идва въпроса пак защо в единия дневник на продажбите има клетки за 9%, а в покупки няма такива клетки?
ще приеме.... е може да те информира, че ддс е различно от 20%, но не е проблем...

Нека да уточним, дневник ДДС на продажбите. Ти казваш, по същия начин както винаги...и ако ми дава съобщение че ДДСто е 20% да го игнорирам?.... Но там си има и колони:
17 - ДО на облагаемите доставки със ставка 9%
18 - Начислен ДДС 9%
------
До сега въвеждането стандартно е било
Колони 9,10,11,12
А сега не трябва ли да е колони 9,10,17,18 за тази доставка?
по проблема с Windows 7, IE 11:

Internet Options --> Advanced, натиснете бутона “Restore advanced settings” и рестарт

Ето че имало пак нещо за промяна от страна на потребителя, но това го нямаше на сайта им. Трябва всеки по отделно да ги пита ли? Десетки хиляди потребители...
Благодаря. А програмата ще приеме тази сума и съответно в портала? Няма да искат някакви допълнителни отметки или да се обясняваме защо е такава сумата после?
Здравейте,
За пръв път се налага да се отчита хотелско настаняване, с ДДС 9% фактура.
Реално всяка фирма може да ползва такъв разход, до колкото знам.
Но за пръв път ще я отчитам в ДДС дневниците.
Моля, на кратко да споделите как точно се въвежда в Дневниците?

Благодаря
Windows 7, IE 11
Изобщо не им се зарежда сайта с електронните услуги. С Mozilla пък още преди месеци имаше други проблеми, и отговора им бе - с IE последна версия всичко трябва да върви. И се принудих само IE. Сега ... пак ядове. От технически гледна точка издъшат много. Не може без тестове и осведомяване на хората, да си правят каквото решат.
Скрит текст :
Послушайте elena-57, най точно  е изброила задълженията ви. Даже е учудващо, че системата на Европейския контрол не ви е пратила служители от НАП да удостоверят придобиванията. На всеки три месеца се правят засечки, защото доставчикът ви не е начислил ДДС и съответно трябва да се засича със вашите дневници, които е следвало да подадете навреме.
Според мен следва да направите корекции на дневниците си и да се позовете на чл.126 то ЗДДС.

Едно уточнение... Не подаваме VIES декларации. Дейността ни не задължава. А този текст, който копирах последно, че могат да се отразяват до 12 данъчни периода напред?
Ок. За корекция на Декларациите обаче ми се струва че е късно вече. Трябва да стане всичко това за една седмица до края на март. И изобщо как ще стане, до сега такава ситуация не сме попадали екстремна за няколко дена.

Мерси за линка. Най отдолу последния абзац гласи:

Цитат
Относно право на приспадане на данъчен кредит:

Съгласно чл. 69, ал. 1, т. 3 от ЗДДС, когато стоките или услугите се използват за целите на извършваните от регистрираното лице облагаеми доставки, лицето има право да приспадне изискуемия от него данък като платец по глава осма. В случая, за Вас ще възникне право на приспадане на данъчен кредит за данъка, който сами сте си начислили при спазване общите правила на ЗДДС и условията на чл. 71, т. 5 от закона. Правото на приспадане на данъчен кредит се упражнява чрез отразяване на протокола, с който е начислен данъка в дневника за покупките в месеца, през който правото е възникнало или през някой от следващите 12 данъчни периода /чл. 72 от закона/, само ако не са налице ограничителните условия на чл.70 от ЗДДС./ Въпроси и отговори НАП


...през който правото е възникнало или през някой от следващите 12 данъчни периода...

Реално излиза че може да се отрази даже за 2013 година.
Но пък за 2012 реално играят роля тези разходи.  И сега излиза че няма начин да се добавят към 2012? А ако се добавят без начисляване на ДДС по ал. 5? Много сложна става, дайте съвет.
Здравейте!
Фактурите за ВОП трябва да се отчитат до 15 число на месеца
ако стоката е фактурирана след 15 число на предходния месец.
ДДС се начислява с протокол по чл 117 ЗДДС - в Дневник покупки и Дневник продажби по ЗДДС.
Отразяването им в Дневниците е много важно!
Има Европейска система за контрол на тези сделки!

За самото отчитане кога как стандартно съм на ясно.
Но при този нестандартен случай как да постъпим? Реално това са разход. Защо не да се отчетат след като са за този период, т.е. 2012 година? Нали и при всички останали фактури е така, има си давност до една година. Това са реални фактури. Нищо незаконно. И по тях няма реално ДДС което да се възстановява, защото се отразяват и в двата дневника. Но въпроса е, че са разход. Едната фактура е от април 2012. Другата по късно. Но не са за малки суми.
Защо не да се направи Протокол за тях за месец 12.2012. Не е наша вината, че не сме могли по рано.
Здравейте,
Споделете от практиката ви, как стои въпроса по Фактурите от ВОП, те със същата давност ли са като Фактурите в страната, т.е. да могат да бъдат осчетоводени до 1 година.
Защото в случая понякога се случва дадени фактури поради изгубване или забавено доставяне да се намират в края на годината и по точно при отчитането сега на ГФО. Независимо, че датата им е от началото на 2012, други по късно, могат да се заведат вкупом всичките за 12.2012 примерно без проблем нали?
Единствено, че не са заведени по Дневниците и там ще се отрази при самоначисления ДДС, но той така или иначе се самоприспада и по двата дневника и не отразява промяна по крайния резултат на внесеното ДДС.

Благодаря
Здравейте, проектант на свободна практика съм и искам да извършвам услуги за фирми извън България. Те изискват от мен Инвойс (което предполагам е нещо като фактура). За целта искам да регистрирам фирма, но не знам трябва ли да се регистрирам по ДДС? Също така за страни извън ЕС също ли се начислява ДДС?
Благодаря предварително!
ДА, трябва да си регистриран по ДДС при ВОП. Начислява се и още как. Но за тази дейност, ти трябва опитен счетоводител. Изобщо не си блъскай главата ами отивай и намирай някой.
КСО: Чл.7(4) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., предишна ал. 3, бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 94 от 2012 г., в
сила от 1.01.2013 г.) Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят лично или
чрез осигурителни каси до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се дължат.
Благодаря. Някой друг ден повече в банките ще ги държим парите  :wink1: барем избием някой лев или стотинка хахаха... а други милиони
Внасянето на осигуровките - до 25-то число. За д.6 - така е.
Искаш да кажеш, че това е реалната промяна, преди до 10 число , а сега до 25 могат да се внасят? Уточнявам пак, да не объркам нещо, защото се бях засилил днес да ги внасям към реп. бюджет.
 КСО чл. 7
4) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г. изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) Осигурителните вноски за самоосигуряващите се лица се внасят лично или чрез о...

Може ли едно уточнение. За самоосигуряващ за 2013.01 осигуровките. Преди беше до 10 число плащане и подаване на Декл.1 след това. Сега с тази дата 25? Пак ли остава внасянето към реп. бюджет до 10 число, а подаването на Декл. 1 до 25 число?
Също така за Декл. 6 до 30 април си остава срока нали. Това са измененията както ги разбирам. Кажете прав ли съм.