Ако оставите на страна корупираната българска система, всякакви странични професии и прочие... имаме нужда от една селекция на това обширно понятие "счетоводител". Защото куцо и сакато се нарича така, независимо дали изобщо за влизали в каквато и да било икономическа специалност или са завършили "Икономика на нещо си" в УНСС, или леля им Мария е дала основни практически насоки... Редно да има стандарт за теоретични и практически умения в тази специалност. Най-малкото да се определи има ли лицето логическо мислене и запознато ли е с основната нормативна база... Защото, ако все пак някой колега счита себе си за добре запознат специалист, той редовно попада архиви, водени чрез т.нар. "лошо счетоводство".
Чичо му Марин го е нел на работа и му се е доверил, така че е грешно да се бърка който и да било в чужд бизнес. Да се лицензират политическите назначения в държавните структури!
Защо трябва да защитя знания по счетоводство на хотел, строителна фирма, месеопреработвател, шивач на ишлеме, земеделска кооперация, след като мога да бъда счетоводител на едно средно предприятие, което е с определена дейност....... ясно е че трябва да сме нация от (бедни) вундеркинди-хахахаха
Хонорара на експерт счетоводителя покрива и разхода за сътрудници, аз като съставител, ще имам ли финансовата възможност да си наема такива?
Да: за лицензиране на съставители на отчети на публично търгуваните дружества.
Не: за останалите счетоводители. Да остане в тайна следната информация-никой не ползва годишните финансови отчети, за каква смехория плащат работодателите. Ако някой се сети за някой потребител на тази информация, моля да сподели!

Е, ДЕС, службите по трудова медицина и т.н. са видове касички!