Здравейте,
Обезщетнията за овцевъдите изплатени през 2014г. за болеста "Син език", включватли се във  формиране на облагаемият доход в данъчната декларация. Като вид доход не отговарят нито за код 301, нито за 3011!
Здравейте,
Захванах се наскоро със счетоводството на ЕООД, което продава хранителни добавки и е дистрибутор на Орифлейм. С осчетоводяването на продажбите на хранителните добавки нещата са наред, но с Орифлейм имам проблем.  Собственичката има изградена мрежа от дистрибутори прод нея и ежемесечно на база на издадена фактура от фирмата към Орифлейм получава в банкова сметка различна сума /да я наречем бонус/. Тези взаимоотношения са на база договор между ЕООД и Орифлейм и си ги осчетоводявам по сътветния ред. Проблем обаче възниква от стоките, които самата управителнак поръчка от Орифлейм и получава фактура за тях на името на ЕООД-то. След като плати по фактурата получи стоките, тя ги "раздава" на физически лица. Една част от стоките са предоставени на лица с реклмна цел / липсват протоколи /, да другата част от стоките които са "раздадени" на физически лица, а те естествено са си ги платили при получаването, не е издала касова бележка. Тук възниква проблема!  Продуктите са за около 3000лв. Ако ги отнеса като разход, срещу тях намам приход а пък вече ги нямам и в наличност?
Ако приемем, че всички са безвъзмездно предоставени с рекламна цел при организиране на събирания на хора, как ще го докажа пред данъчните. И дали е грешка това, че когато поръчва собственичката продукти ги заявява от името на фирмата а не като фл.!!!  Моля за мнение и помощ , че аз доста се обърках :no:
Здравейте,
Моля за помощ ако някой колега е водил двустранно счетоводство за ЗП занимаващ се с отглеждане на пътпъдъци за яйца и месо. Опитвам се да приспособя схемата за водене на счетоводство на ЗП животновъди / примерно крави/ към ЗП - пътпъдъци! :blink: