А в Декл.6 се попълват осигуровките внесени върху 420лв или  върху окончателния размер на осиг.доход?
Да, чел съм инструкциите, но приемах, че сумата трябва да се раздели на броя на месеците през които е получавал дохода от услуги (5).
в случая разлика в размера на осигуровките за довнасяне няма.Прилагам файлове.
Ефект има само, ако за всеки месец се пише получения реален доход (var.3), но това със сигурност противоречи на указанията.
Малко по-късно ще напиша точните суми по месеци.Общо е около 15хил.лв. с приспаднати НПР.НАП искат да довнасяме повече, а ние искаме по-малко :).Че ще се довнася е ясно, но въпросът  е как е правилно да се попълни таблицата.
По тази логика , ако това лице е получило 5000лв. еднократно през м.август примерно , става:
5000-25% = 3750лв
3750:12 = 312,50лв и няма да довнася осиг.вноски.

Бях останал с впечатление, че формулата ще е:
5000-25% = 3750лв
3750:1 = 3750лв
и ще внесе осиг.вноски върху 3000лв. , т.к. сумите не са получени в качеството му на ЗП.
Изивинявам се,
Сумата е 11000лв и е с приспаднати 25%.Значи разделям на 12,, независимо, че доходът , който е получен по извънтр.правоотношения е получен само в три месеца.Бях останал с впечатление , че доходът от р.13 трябва да се раздели на броя на месеците през  които лицето се води , че е работило без тр.правоотношения.
Благодаря,
Здравейте,
Имам ЗП , което освен, че произвежда непреработена продукция , извършва и услуги с наличната техника по снегопочистване и оран.
Становището на НАП е , че тези приходи от услуги са доход от извънтрудови правоотношения и  тях трябва да ги отделя в прил.2. на ГДД, а от продажбата на непреработена продукция си остават в прил.3.
Изпитвам трудност с попълване на табл.1и по-точно кол.5 - Примерно приходите са от 5 ф-ри , две издени в Януари за 2000лв , една в Март за 5000лв и две в Април за 4000лв.В ред.13 на к.5 посочвам 12000лв, разделям на броя на месеците, през които е фактурано и пол.3666лв.
Тази сума трябва да посоча съотв. срещу януари, март и април или да посочвам толкова , колкото е фактурирано и получено в съответня месец - 2000 , 5000 и 4000?
А горе казахте: "Независимо, че ЗП са по НПР, трябва да представите отчет в статистиката".Може би сте имали предвид, че "трябва" не заради статистиката , а заради входящия номер , който се взема в ГДД?
По обобщено въпросите са следните:
1.Земеделски производител, който се е регистрирал като такъв в края на годината и няма никакви облагаеми доходи за 2019г. , т.е. няма да подава ГДД, трябва ли да подаде отчет в статистиката?
2.На починал ЗП , на който наследниците ще подадат "специалната бланка" ГДД , трябва ли да подадат отчет и в статистиката?
Да, субсидиите именно заради това ще посоча с ГДД на покойника, т.к. са по неговото ЕГН.
Но именно затова питах, дали трябва да подам отчет в статистиката от името на сина му, защото в случая той няма да има никакви облагаеми доходи и въобще няма да подам ГДД от негово име.В този случай мога да не подам отчет и в статистиката?
ГДД за покойника ще подам, не само заради получената субсидия , а има и други приходи през третото тримесечие, които след смъртта му не декларирах с декл. по чл.55 , но се колебая, дали да подам отчет и в статистиката, т.к. към 31.12. вече е...
И ако подам отчет в статистиката и от двамата, то тогава данните ще са 1:! в двата отчета.
Здравейте,
ЗП почина през м.10/2019г. , синът му се регистрира като ЗП , регистрира се и по ЗДДС и продължи дейността му.
През м.12/2019г. са получени субсидии на името на починалия ЗП и по неговата банкова сметка.Тези субсидии с коя ГДД трябва да декларирам - на починалия или на  сина му според вас?
Трябва ли да подавам отчет в статистиката от името на починалия и от името на сина му (друг е въпроса , че въобще не трябва да го подавам , т.к. се облагат с НПР) и ако декларирам субсидиите от името на починалия , трябва ли да подавам празна ГДД от името на сина му, т.к. няма да има никакви приходи?
Благодаря ви много за отзивчивостта.
"Ще осчетоводите продукцията на база документите за 2012 за новата реколта, а за незавършеното през 2012 , което ще се произведе 2013 ще разпределяте разходи вече през 2012 ........" - т.е. себестойността ще е само по документи от началото на 2012?
Но никакви документи няма за разходените горива и пръскане през есента на 2011?Тогава е бил с 60% НПР.Без никакъв документ ли да заведа незавършеното?
А в случай,че няма никакви разходни фактури от 2011г. за произведената продукция през 2012?
Знае, но документалната обоснованост за незавършеното от 2011?
Да, има засети площи, есента на 2012 , които ще се събират 2013, но как да докажа засадените площи есента на 2011 , ожънати през 2012 , като няма никакви документи за 2011г.?
Пшеница, царевица, люцерна...Има засети и есенници.От края на м.10 е рег. по ДДС и сега трябва да му се води двустранно счетоводство, но за 2012 трудно ще му направя и себестойност и незавършено.Аз си мисля, че не езадължително да му формирам незавършено, т.е. с всичките му разходи за 2012 мога да му намаля печалбата и в следващите отчетни периоди пак така да определям облагаемия доход.
Здравейте.Може ли отчетния период за ЗП да бъде календарната година, т.е. при формиране на облагаемия доход за 2012 да няма незавършено производство.Приходи от продажба на продукция+субсидии-разходи-осигуровки.