Притеснява ме, че сумата в колона 7 става 1232 лв. , а не е 700. Така разликата,  върху която трябва да се довнасят здравни осигуровки става по-голяма ... Миналата година така бях попълнила т.2. При подаване на място са коригирали декларацията защото здравните осигуровки, изчислени по този начин, били в по-голям размер. За съжаление, самоосигуряващият се не можа да ми обясни какво точно са направили в НАП. Съответно плати по-малко здравни и по-висок данък ...
В Т1 колона 4  - осиг. доход, върху който са внесени дължимите осиг. вноски
В Т2 колона 3 -  осиг. доход, от който е изчислен болничния / кл 17 на Д1 /
         колона 4 - като същата колона на Т1

Здравейте, съвсем се обърках и моля за помощ
Попълвам Т2 на самоосигуряващ се с болнични.
За м. март 2019 има 1 раб. ден и 19 дни болнични. Осигурен е на 560 лв. За единия ден осиг. доход е 28 лв. Ако в колона 3 попълня - 532 (за болничните), в колона 4 - 28, колона 5 - 700 (1/12 част от облагаемия доход ), то в колона 6, която е сбор на к.3 и к.4 се получава 560, но в колона 7 , която е сбор на к. 3 и к.5 се получава 1232, което определено не е 700. Къде греша и не мога да вържа цифрите?  :smile1:
Здравейте,
От вчера ме мъчи следното: Изготвих ГДД на самоосигуряващо се лице за 2018г., което е член на Осигурителна каса. Лицето се е осигурявало на 510 лв., като в 4 от 12-те месеца е имало болнични. От осигурителната каса ми дадоха таблица с осигурителния доход по месеци и внесените съответно осигуровки. Попълних Т1, като за месеците, през които е имало болничен написах по-малкия осигурителен доход, които беше вписан в таблицата от касата. В Т2, в съответните колони, попълних ОД за времето, в което лицето е работило и ОД, върху който е изчислена ЗОВ за болничните. При подаване на декларацията в НАП, служиителката започва да поправя таблиците, като навсякъде пише ОД - 510лв. Друга служителка казва, че вече така се правело - навсякъде ОД 510 лв., независимо, че има болнични. По-късно, при проверка с ПИК, видях, че осигуровките на лицето са изчислени и внесени спрямо дните, в които е работило, но в справката за ОД на самоосигуряващите се всички месеци са с ОД 510 лв, независимо от болничните, който факт прави Т1 и Т2, които съм попълнила наистина грешни. Правилно ли е това според вас? Аз ли нещо изпускам ...
Благодаря! Не съм прочела до край написаното. Хубав ден!
1. (изм. - ДВ, бр. 110 от 2013 г., в сила от 01.01.2014 г.) от работодатели, осигурители и техните клонове и поделения - за всеки календарен месец:

а) до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните, включително и при полагащо се обезщетение на трудоустроено лице, на което не е предоставена подходяща работа; при начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок - до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението;
Благодаря!
Обърква ме всъщност този текст: ".. при начислено или изплатено възнаграждение за същия месец след този срок - до края на месеца, в който е начислено или изплатено възнаграждението;" Не разбирам за кой случай се отнася :)
Здравейте, заплатите за месеца, ще трябва да се плащат в края му. Напр. за ноември - на 29 ноември. Нямала съм до сега такъв случай и малко се обърках с осигуровки и декларации: Д1 трябва да се подаде до 30 ноември, заедно с Д6 само с осигуровките. Д6 за удържания данък, трябва да се подаде до 25 декември. Осигуровките се внасят също до 30 ноември. Правилно ли е така? Датата в колона с код 5 следва да е 29 ноември или 30 ноември?
Благодаря за бързите отговори :) Хубав ден!
Здравейте, имаме лице, което искаме да назначим на ТД за 4 дни в месеца за по 2 часа. Лицето работи по основен ТД на 4 часа и допълнителен ТД, отново на 4 часа. Възможно ли е назначението да е по чл. 114? Благодаря предварително!