Здравейте,възможно ли е във фактурите на сметка за газ да пише ДДС -0  лв,а при питане от офиса ми казват да си сложа 20% ДДС.Връщат ми суми за надвзети пари от разлика в цената на газта и от програма "Дезире" .Във фактурите няма начислено ДДС,а ми казват,аз да си сложа и сметката щяла да излезе.В такъв случай,къде отива ДДС-то,което на документи не ми се удържа?Благодаря предварително,ако някой  ми отговори или ме посъветвате към кого да се обърна за отговор.
Здравейте,пенсионерка съм от 8 месеца,работя,от заплатата ми се правят удръжки като на редови работник,доколкото съм запозната.Въпросът ми е :Имам ли право на обезщетение от БТ,в случай,че напусна работа?И ,ако може някой,който е информиран да ми каже:какви отчисления се правят от заплатата ми?PS:не получавам фиш и работя на "заработка с осен МРЗ",така пише в трудовата ми книжкаБлагодаря предварително за отговорите и се извинявам за невежеството си.
Здравейте,предстои ми пенсиониране и имам въпрос,но не знам къде да попитам.А именно:от години на мен,както и на всички работещи в Бългаария, се правят отчисления от заплатата за безработица.При положение ,че се пенсионирам ,без нито ден да съм регистрирана в БТ и без да съм получила и стотинка като безработна от държавата или респективно от НОИ,имам ли право да си поискам сумите,които са ми удържани от заплатата през годините, или всичко пак е на солидарен принцип,и  защо????И ,най-малкото,кого да попитам и кой ще ми отговори,точно как и къде са отишли тези мои пари,защото те наистина са мои,аз знам как съм си изработила всяка стотинка от заплатата,и не съм съгласна някой да живее на моя гръб.А ВИЕ????
Подайте жалба в НОИ против работодателя Съгласна съм,че може да се направи и после да си лежи в къщи.Там все още  се размахват" пистолети" при екстремни ситуации и не в кавички...
При запитване в НОИ ,са му цитирани сумите,които трябва да му се изплатят и му е казано,че чакат документите от работодателя.Какво може да се направи от нас?
Здравейте,искам да попитам какъв е смисълът от електронните болнични,ако  работодателят не внася необходимите документи в НОИ навреме.Съпругът ми има издадени болнични листове за периода от 25.01 до 29.01 и втори :от30.01 до03.02.2016 г..И до днес тези болнични не са изплатени.От НОИ отговарят,че работодателят не е внесъл необходимите документи.Какво можем да направим по въпроса и има ли смисъл от електронните болнични листове?
Ако часовете, отработени от него според графика му са повече от законо-установената месечна норма разликата се заплаща като извънреден труд 150%.
Например:
нормата за м. ноември е 168 ч.
неговият график е такъв, че той изработва 170 ч.
допълнителните 2 ч. му се заплащат като извънреден труд.
Трябва да има фиш или поне трябва да се подписва на ведомост, където всичко това трябва да е записано.
Успех!       Благодаря!
Нормативната продължителност на съответния месец, напр.: при 21 р.д. ще е 168 ч., ако не работи на намалено работно време. Ако е на намалено, напр. 7 ч. ще бъде 147 ч.
                                   Питам за съпруга си.Казали са му,че работата му е втора категория труд,няма фиш и заплатата се дава на ръка.В трудовия договор пише 12 часови смени.И затова питам,каква е нормата часове за месеца,защото има и 12-часови и 8-часови смени,през този месец?
Съпругът ми по трудов договор  е с тази професия.Няма фиш за заплата и тя им се дава на ръка.Казали са им, че са втора категория,но дали е така?
Какъв е максимумът работни часове за 1 месец,за втора категория труд?Благодаря предварително.
Каква категория труд е длъжността "Апаратчик,химически процеси с код  по НКПД 81312001" в "Полихим-СС ЕООД и каква е съответната месечна норма работни часове?
Здравейте,зачита ли се за стаж за пенсиониране времето,през което е заплащано обезщетение за безработица от НОИ/бюро по труда/?
Съпругът ми е на срочен трудов договор,трябва ли да му се издаде някакъв документ за прекратяване на договора,или да се оформи тр.книжка,за да се регистрира в БТ,и ако не му я поискат ,за да я оформят и той отиде на работа на другия ден,значи ли това,че един вид се самоназначава отново.Предварително благодаря за отговора Ви
Здравейте отново,продължавам да питам:болничен издава ли се на лице,което е регистрирано в БТ и получава  вече 3 месеца обезщетения и предполагам няма как този болничен да се изплати от последния му работодател,при положение,че е съкратен през м.11.2012 г.Днес/08.04.2013 g./посетих БТ и уведомих служителката за обстоятелства, попречили на съпруга ми да положи подписа си там пред тях и ми се обясни,че той трябва да се яви лично след изписването от болницата,като до тогава ще му бъдат спрени съответно и паричните помощи.Питам,няма ли вариант в такива случаи тези неща да се правят от близките на болния безработен,ами ако той /тя с месеци е болен или на легло,и да е невъзможно да се движи/подписът се полага в стая 406,4 ет. и няма асансъор/,значи ли това,че през този перод човекът остава без никакви средства. :hmmm:
Здравейте,съпругът ми е регистриран в БТ и получава обезщетение за безработица.Трябваше да се яви за подпис на 05.04.2013 г.,но се наложи да влезе в болница за операция.Какви документи трябва да представи пред БТ,за да му продължат изплащането на обезщетение-бележка от личния лекар,епикриза от болницата или болничен лист.Предварително благодаря за отговора.