Здравейте,
до 30.06.23 имате време да подадете в НСИ и ТР съответно декларация за неактивност и декларация за липса на дейност по чл. 38, ал. 9, т. 2 от Закона за счетоводството.
Ако сте подали такава за 2021г, което вече ви попитаха - нямате нужда да подавате отново за неактивна фирма през 2022. В случая вие сте били активна фирма през 2021г., така че подайте си декларациите за 2022г.

Много Ви благодаря за помоща, бъдете здрави!
Да, за около 3 месеца и съответно е подадена декларация за 2021,
Привет,

Моля за помощ, фирма ЕООД, което не е упражнявала дейност през 2022г какви документи и къде трябва да подаде? :blink:

Благодаря!
Да. Всичко тогава си е направено.
Благодаря много за отделеното време, бъдете здрави! :good:
Да, само по ДУК, до колкото знам ОКД5 се подава за самоосигуряващите се лица!
Незнам какво да мисля, счетоводителите казват, че всичко сме направили както трябва за прекратяване на дейността и осигуряването по ДУК.
Обърнали са внимание и на чл.10 от КСО, но го опровергават с чл.140 ал.4 от ТЗ, който гласи че: Увеличаване и намаляване на капитала, приемане и изключване на съдружник, преобразуване на дружеството, избор и освобождаване на управител, както и назначаване на ликвидатор имат действие от вписването им в търговския регистър.
Според тях, докато фигурирам в ТР като управител, упражнявам трудова дейност!
Здравейте, относно моя казус, получих отказ от НОИ, касаещо обезщетение за безработица. Мотива им беше, че се водя управител в търговския регистър, което означавало, че упражнявам трудова дейност, за която подлежа на задължително осигуряване по КСО или законодателството на друга държава, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на трудa.
При положение, че им изпратих Решението от ОС за прекратяване на дейността на фирмата и на правоотношението на управителя възникнало по ДУК. Подали сме и Д1 до датата на осигуряване (дата на прекратяване на дейността).
Според НОИ упражнявам дейност и дължа
осигуровки. Нещо да не сме пропуднали да подадем за прекратяване на дейността?
Здравейте, моля за съвет и от вас, двама счетоводители са на противоположни мнения. Управител на ЕООД по ДУК, който  е и собственик, осигуряван за всички рискове на  минимална заплата, няма наети хора и не е по ДДС, прекратява за неопределен период от време дейността на фирмата. Има ли право да се регистрира на борсата по труда и съответно да му бъде отпуснато обезщетение за безработица от НОИ? :blush:
Благодаря предварително!
Здравейте, при  данъци за апартамент и такса смет, къде трябва да се подаде възражението за погасяването им по давност към НАП или към общината и по кой член? Благодаря предварително.
Здравейте, има ли право след временно прекратяване на дейност на фирма ЕООД, управител по ДУК, който е и собственик да отиде на борста по труда?
Благодаря
Благодаря за отговора, на фактурата няма как да се махне клетката за ддс но мисля, че може да се променя ставката, посочила съм оснвание за неначисляване на ДДС, но незнам дали е правилно ставката да е 20% - 0.
Няма общо, два въпроса са, фактурите ги пускам от СУПТО на лазарен принтер.
Здравейте, моля за помощ, фирма която няма регистрация по ДДС занимава се с компютърни услуги, според вас каква данъчна група трябва да са услугите, от фирмата за касови апарата казват задължително група Б.
И при издаване на фактура, ставка 20% - 0, като основанието за неначисляване на ДДС е по чл. 113, ал.9 от ЗДДС. или трябва да бъде ставка 0% - 0 как е правилно да бъде?

Благодаря предварително :smile1:

За лихвите от 2013 погасителната давност започва от 01.01.2019 г. До тогава може НАП да си ги събере принудително.

От ДОПК - как се пресмята давността:
Чл.171.  (1) Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, освен ако в закон е предвиден по-кратък срок.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 94 от 2015 г., в сила от 01.01.2016 г.) С изтичането на 10-годишен давностен срок, считано от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение, се погасяват всички публични вземания независимо от спирането или прекъсването на давността освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено, или изпълнението е спряно по искане на длъжника.
Благодая, но за лихвите не важи ли 3-годишна давност вместо 5г.?
Здравейте, искам да попитам, дали  мога да отпиша лихви по осигуровки за ЗО, ДОО, ДЗПО по давност от 2013г. и ако да, има ли някакъв образец по който да се водя, къде се подава такава молба, за колко време става и т.н.
Много ще съм благодаряна ако някой сподели!
Здравейте, чукнах на нерегистрирана фирма по ДДС касов бон за 99804,00лв.  :blush: вместо 998,40лв. написах сторно бележка в 2 екземпляра, към единият прикрепих касовият бон със сгрешената сума, но не знам в касовата книга ли да закача сторното или да си остане в кочана? и още един въпрос трябва ли да уведомя НАП че е чукната грешна сума, защото при тях ще излезне че вече трябва да се регистрира фирмата по ДДС?
Благодаря!!!