В приложение 9 си попълвате периода както трябва да си бъде, като отбелязвате, че лицето няма стаж и на коя дата го придобива.
Тоест всички работни дни, а не само 3-те? За дата на придобиване няма смисъл да е пиша, тъй като няма да влезне в периода на болничния.
Здравейте, лице е във временна неработоспособност без да е придобило необходимият общ осигурителен стаж от 6 месеца. Как е редно да се попълнят работните дни в приложение 9, точка 9 - само 3-те дни от работодател или всичките работни дни за периода? Работните дни без право на обезщетение предполагам са в графа 16.4 в декларация 1, за тях важи ли ограничението от 30 работни дни признати за стаж и каква е здравната вноска за тях ( 4,8% х 420 лв. или 210 лв. х 8%) ?
Здравейте. Лице бива освободено считано от 30 януари 2016 г. (изтичане на предизвестие) като е било на пълен работен ден. Редно ли е да се запише, че осигурителният стаж е равен на трудовия при условие, че не е бил в трудово правоотоношение на 30 и 31 януари (почивни дни)?
Здравейте! До 31.12.2015 г. , както добре знаем в НОИ се подаваше декларация за банковата сметка + документ от банката (за сметката на лицето), заповеди за разрешаване на отпуск при майчинство и т.н. При промените от 2016 предават ли се  тези документи или се съхраняват само от работодателя?
Здравейте и благодаря предварително на включилите се по темата. Имам следните 2 питания, може да ви се сторят малко елементарни, но се старая да не сбъркам. Въпрос 1 относно лице с право на данъчно облекчение за деца по член 22в от ЗДДФЛ. Работник има 3 деца и право на 600 лева облекчение върху годишната му основа, за месец декември възнаграждението му преди облагане с данък по член 42 от ЗДДФЛ е 545 лева. Данъкът му възлиза на 54,50, който бива покрит от облекчението. Как е редно да се попълни клетка 31а от декларация 1 и налага ли се възстановяване на сумата на лицето за неизползваната част от облекчението в размер на 5.50? И въпрос 2, лице с телк над 50 процента, го представя през месец ноември. Как е коректно да се оформи възстановяването на данъка му за месеците преди ноември, в смисъл подписва разходен ордер за въстановената сума, а спрямо НАП се прихваща сумата от ддфл на всички работници до нейното изчерпване т.е. в декларация 1 и 6 се подава приспаднатият размер на данъка, а не този който би бил преди прихващането?
Привет! Фирма внася задължителни тримесечни авансови вноски по член 83 от ЗКПО. За 1-во и 2-ро тримесечие има внесени по 500 лв. на месец. Оказва се, че до момента печалбата е много по-висока от прогнозната. За 3-то тримесечие искаме да внесем вместо 500, 2000 лева. При самото подаване на декларацията правилно ли е да се попълни само новата сума от 2000 лева за трето тримесечие в справка 1 на част 3 или има друга специфика за попълване на декларацията?
Здравейте!При дерегистрация по член 176 от зддс,ми дават последен период юли, за да не внасям ддс на всички налични стоки съгл. чл.111,трябва да се регистрирам наново така че 1-вият данъчен период да е юли?Правилно ли разсъждавам?
Благодаря на включилите се...да си побутна и това въпросче обаче:А по принцип се признава амортизацията на 4+1 автомобил за данъчни цели,нали така - поне аз не виждам ограничения в зкпо за това?
Допустимо е. Ще бъде признат разход.

Аз бих завела автомобила в някоя аналитична сметка за активи, бих си го държала там докато се ползва и ще го "изпиша" като разход при бракуване или продажба.
Тоест в сметка транспортни средства,както останалите автомобили,но без да се начислява логично амортизация?А по принцип се признава амортизацията на 4+1 автомобил за данъчни цели,нали така - поне аз не виждам ограничения в зкпо за това?
Фирма закупува лек автомобил под прага на същественост на ДМА.Правилно ли активът да бъде осчетоводен със сметка разходи за материали и разходът ще бъде ли признат за данъчни цели (бидейки все пак лек автомобил 4+1)?
Благодаря ви за мнението.Просто видях в някои форуми,че търсят документ и от яслата,та за това питам да не ме върнат в НОИ,заради това.
Привет!За 1 път имам следния случай:майка записва детето си на ясли,като до момента взема обезщетение по член 53 от КСО.Налага ли се някакъв документ/удостоверение от яслите,който да се предава в НОИ?Каква причина е коректно да се даде в приложение 12 (реално майката освен,че дава детето на ясли,започва и работа наново),прилага ли се някакво копие на заповед от работодател (за прекратяване на отпуск по член 164) в приложение 12?
Благодаря много за линка.Правилно ли е работниците по 2 дейност да се подават с код за икономческа дейност 0000 (служебен код) в уведомлението по чл.62 от КТ,докато в декларация 1 да са с кода на основната дейност (дейност номер 1)?
Привет.Фирма извършва 2 дейности,като преобладаващата бройка персонал е по 1-ва дейност.МОД на всички работници е определен според дейност едно.От началото на годината ,фирмата има реализация само по дейност 2 и съответно ТЗПБ е определен вече по нея. Липсата на продажби по дейност 1, предполага ли приемане за основна дейност номер 2 и промяна на МОД на целия персонал спрямо нея?
Привет!Как е редно да се процедира в следния случай - работник е в болница от месец март и ще лежи до месец май.Няма издаден болничен лист до момента.Март месец подадох декл.1 в графа 16.2 дни във временна неработоспособност и в 16.А трите дена от работодател,но се чудя за април поради липсата на бол.лист все още, дали да не го подам в графа 16.4 (да се води неплатен отпуск) и след представяне на болничния да подам корекция на декл.1?
Здравейте!За 1-ви път имам болнични за лице,работещо по график (сумирано време).Уточнявам,че графикът е едномесечен т.е. декл.1 се подава като за стандартно работно време.Лицето е на 8-часов трудов договор т.е. ако има по график да отработва 50 часа,а официалните работни дни са 5 т.е. 40 часа – в приложение 15 за НОИ , 50 часа ли се записват в графа 4 (“Работни дни или работни часове през периода по болничния лист с право на парично обезщетение и работни дни/работни часове, за които осигурителят изплаща възнаграждение”) предпоследна колона.В декларация 1 как е редно да дам дните – 3 дена от работодател (т.е. 24 часа) и останалите да ги дам в графа 16.2 (50 ч-24ч=26 ч или 3 дена)?
Здравейте!Колеги,моля за вашето мнение и опит досега - при проверка от Инспекция по труда в 6:00 ч. сутринта е установено лице на работа,подадена е справка до НАП,но след проверката.Практиката показва ли задължителен акт в този случай?
Здравейте!Сигурно на всички,които се занимавате с ТРЗ ви се е случвало работник да заяви - имам трудова книжка,но е еди къде си и не мога да я взема.Как процедирате в този случай,издава ли се нова като се вписва в дневника на издадените трудови книжки или просто на новата пишете "продължение" без номер от предходната книжка и пак в дневника?
Здравейте!При подаване по ел.път не се налага да се попълват празните справки на годишния отчет за дейността,а дали биха приели в НАП,респективно и НСИ, да се разпечатат от пдф файла само необходимите справки от отчета и така да се подадат на ръка с годишната данъчна декларация,тъй като за по-малките еоод-та целият комплект е напълно излишен да се закупува.Някой има ли опит по темата?
Благодаря за линковете  :thumbup:.