Необходими са само решение на ЕСК или Общото събрание за увеличението и Баланс към датата на решението, в който е видим размера на тази неразпределена печалба.
Неразпределената печалба не е задължително да стои като налични средства в банката и нищо не се доказва или блокира.
Впрочем: този СОЛ, след като се осигурява за ОЗМ, не трябва ли да подава Д1 с код 12 и на двете места? Отделно с код 90 на второто
Това е нещо ново за мен - Д1 за един човек с два кода? Изобщо не съм се сблъсквала с такъв вариант. Може ли малко повече инфо, моля.
И на двете места е пусната регистрация за СОЛ, като в първото място е с пълни СО. Второ само регистрираме дата за старт на дейност. Аз подавам Д1 с 12 в първото място, от което се плащат осигуровките и личен труд и Д1 с 90 на второто място с личния труд без СО.
Самоосигуряването е на едно място, значи и болничния ще е един.
Там, дето е с код 90, не се осигурява.
Поне така виждам нещата

Благодаря! И аз така виждам нещата. Явно объркването идва от трудовите договори, защото дори да се осигуряваш на макс при един работодател, пак трябва да подаде болничен и втория работодател.
Здравейте,
Имам следния въпрос след борба с кол центровете на НОИ и НАП. Съдружник - СОЛ в две фирми, в едната се осигурява пълно и си е с код 12, а другата е с код 90. Въпросът е болничен дали се взима само за фирмата, в която се осигурява или и за другата?
Моето мнение е, че се взима само един и се декларира само в първата с код 12. Реално няма възможност да се пусне болничен с код 90 в приложение 9, но от НОИ твърдят от кол центъра, че трябва да взима и да се подава и в двете фирми болничен. Не си представям, ако има 10 фирми личния му лекар как ще го погледне :)
Прикачвам ти фаил - дано ти свърши работа,аз го ползвам за малки фирми които са на патент
Правя услуга за едностранно - всичко досега са водили на хартия и направо ми спаси живота този ексел. Много благодаря!
Здравейте,
Някой да има проблем при подаване на Справка чл. 73 ал.6 с данъчно облекчение за деца?
"Подадената от Вас „Справка по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ за изплатените през
годината доходи по трудови правоотношения" е отхвърлена, тъй като:
За Тип идентификатор 0 Идентификатор 999999999 Некоректна стойност в поле
Данъчно облекчение за деца по чл. 22в от ЗДДФЛ: 200 ."
Девятките са на мястото на ЕГН-то, което проверих и е коректно и при сумата не открих проблем. Останалите справки, при които няма данъчни облекчения са приети.
Справката е изготвяне с Микроинвест ТРЗ Про.
Направо ще припадна - оказа се, че часовника ми на компа не е верен и се бъгва с подписа. Добре, че мъжа е ИТ :)

Някой да има проблем сега с ТР. След като се логна и отида на електронни услуги и на обявяване на актове и избера "Заявяване на услуга" ми излиза следното - "Нямате права за достъп до избраната функционалност. Влезте в потребителския си профил, а ако нямате - регистрирайте се в системата.". Всъщност още като отида на електронни услуги виждам, че ме е разлогнало от профила и не се вижда където и другаде да цъкам няма проблем само в електронни вече не ми излиза профила
Някой да има проблем сега с ТР. След като се логна и отида на електронни услуги и на обявяване на актове и избера "Заявяване на услуга" ми излиза следното - "Нямате права за достъп до избраната функционалност. Влезте в потребителския си профил, а ако нямате - регистрирайте се в системата.". Всъщност още като отида на електронни услуги виждам, че ме е разлогнало от профила и не се вижда където и другаде да цъкам няма проблем само в електронни вече не ми излиза профила
Да.
Принципно - осигуряването е функция на упражняването на дейност. Има дейност - има осигуряване. И няма регламент или ограничение за това колко пъти ще се регулира този процес. Всичко зависи от дейността на физическото лице, възможността и желанието му да я упражнява.

Благодаря! Притеснявах се да не пропускам нещо из някоя наредба, указание...
Здравейте колеги,
Издирвам някъде дали е регламентиран минимален срок за възобновяване на осигуряване след прекъсване на СОЛ. Искам да знам, ако днес му подам прекъсване, то ако се възобнови дейността след 20дни дали може да се подаде възобновяване. Единствените срокове, които откривам са 7дни от промяна на обстоятелството и 31.01 за вида осигуряване, а не откривам има ли някакви ограничения. И принципен въпрос - дали в годината, ако реши да прекъсва 3 пъти или 30 пъти има законов регламент.
Благодаря!
Здравейте,
Имам доставка на услуга от Великобритания, но доставчикът казва, че не е регистриран по ДДС защото му били основно от САЩ клиентите... няма да коментирам, неговото нарушение. Въпросът ми е аз какви варианти имам за осчетоводяване на инвойс за информационно клипче без самоначисляване и ДДС номер, а от ЕС?
Много се радвам, че осъзнаха какво творят с предишните си изисквания за изпращането на вътрешните правила. Явно няма къде да съхраняват толкова много хартия вече :) Специално поздравявам за адекватното предложение н.п. Диана Саватева /както са я споменали в протокола от НС/
Благодаря много за инфото и ако може да пишете после какво е станало с молбата за прихващане на надвнесения данък.
     При мен стои като надвнесен данък от две години. Данъкът е авансов, внесен през фирма, но се вижда по партидата на СОЛ. Тази година при годишно изравняване се получи данък за довнасяне, като очаквах да се прихване автоматично. Да ама не.
Сега съм подала искане за прихващане и още чакам.
Иначе срокът, в който може да се поиска е 5 години.
В коя точно справка се вижда? Питам, защото след като подадох преди два дни ГДД чл.50 прегледах данните и никъде не фигурираше при СОЛа. Може би след 30ти ще излезне
Колеги, виждам, че е коментирана темата преди и ми е интересно как завършиха нещата? Има ли някой опит, ако не си го поиска СОЛ в ЕООД надвнесения данък, какво става с него?
Идиоти..., иначе го имат като опция при регистрацията на ИО - чрез законен представител...

Тоест трябва ми КЕП НА ЮЛ, в който да се съдържа ЕИК на ЮЛ и ЕГН на управител?
А упълномощаването какво трябва да е? При мен става въпрос за ЕООД, тоест ЕООД-то трябва да си упълномощи управителят, който така или иначе е законово упълномощен да си го управлява и това да се завери нотариално? Да се направи пълномощно за АГ Митници, че управителят ще представлява ЕООД-то пред Митниците?

П.П. Свързах се на горните телефони, за първи път някой вдигна от 2 месеца, записаха ми данните и ми пожелаха хубав ден, сигурно ще се обадят след още 2.

Да, трябва подпис на ЮЛ с управителя вътре. Упълномощаване се прави само, ако лицето в подписа не е управителя, а служител на фирмата. Като управител се има предвид човека посочен в Търговския регистър.
Здравейте,

След няколко седмици документално лутане, успях да регистрирам фирмата като ИО, потвърдиха ми пълномощното, преминах повторно през Стъпка 2 и вече влизам в профила си.
Моля за съдействие къде трябва да отида, за да преупълномоща митническите фирми с които работим чрез техните ЕОРИ номера.
Прерових почти всички полета, четох някакви ръководства и Въпросници за потребителите, но не отклих как става това.
Благодаря предварително!
Здравейте,
Следвайте стъпка по стъпка инструкциите от Агенция митници от стр.39/т.4/ за нещата които се касаят за вас до стр.61/т.15.  Не е необходимо да е по ЕОРИ номер , достатъчно е името на фирмата. По принцип в сайта се пада т.10 „Създаване на заявка за митническо представителство“. Ако разбира се сте си направили всичко преди това както трябва.
Това е линк към инструкциите
https://ecustoms.bg/eportal/public/DocumentViewer?row_id=328
Здравейте. Имам следният проблем. Аз съм собственик ан фирма - в момента имам пратка от Китай в ДЧЛ .Направих си регистрация, допусна ме до стъпка 9 заявка за митническо представитество, но при опит за избор на профил в края на зявката не ми излиза нищо от падащото поле, а от ДЧЛ ми казаха че трябава да избера МИСИ И БИМИС, но нищо не се получава. Някаква идея къде бъркам
Трябва преди да пуснете заявка за митническо представителство, от т.1 да си добавите желаните профили. След това вече след натискане на лупичката в т.10 ще ви излизат профилите. Следвайте инструкциите от Агенцията и няма да имате проблем.
Тези имат най-трагичната онлайн система и най-трагичната поддръжка в света. С всички други институции може да се оправиш лесно онлайн, но като тия втори няма. Никой не отговаря на телефоните, нито на мейлите. Чакам вече 20 дни, няма да казвам колко дни загубих да се регистрирам и все нищо не става. Имам регистриран потребител - управител и собственик на капитала на ЕООД, имам и асоцииран КЕП. Искам да добавя като ИО - 3 фирми, и 3те са с един и същи управител и собственик, който притежава КЕП, тоест КЕП НА ФЛ УПРАВИТЕЛ И СОБСТВЕНИК НА ДРУЖЕСТВАТА...
Ако правилно виждам вие се опитвате с един подпис на ФЛ да направите регистрации на 3 фирми. Няма как да стане - в инструкциите от АМ пише само с подпис на ЮЛ, т.е трябват ви три подписа.
Ако нещо не съм ви разбрала правилно може да ми пишете пак
Въобще не мога да мина отново през стъпките. В  EORI номера се съдържа ЕГН-то ми. Да, пълномощното е изпратено на хартия, получих потвърждение, че е прието, след това имейл с ЕОРИ номер.
Има нещо нередно с това ЕОРИ - кой го е пратил на мейл? Странно е, защото регистрацията за ЕОРИ е различна от тази за икономически оператор? И определено трябва да съдържа ЕИК на фирмата не Вашето ЕГН - има грешка при заявяването на това ЕОРИ.
Електронния подпис на фирмата, която искате да регистрирате ли е? Трябва да се съдържа в подписа нейното ЕИК и вашето ЕГН като пълномощник.
От това, което пишете излиза, че сте регистрила себе си като вариантите са - или да сте с подпис на физическо лице или да сте попълнили грешно данните при първите стъпки.