За това лице ще подадете ли в справката, че сте изплатили доход? В горния ми пост не е подходящ примера с автомобила.
То в наш'то законодателсто все така са написани нещата, че да се чуди човек :smile1:
Ако пенсионерката продаде обувките на друго физическо лице, което няма да намали облагаемия си доход с това няма да има данък, ако обаче ги продаде на фирма ще има данък. Аз търся логика, че все някой трябва да плати данъка.
От друга страна фирмата ще трябва да декларира изплатената сума на физическо лице и ще се очаква то да подаде декларация за получения доход.
Интересно ако си продам колата на фирма какво става?
Само си разсъждавам. Ще ми е интересно следя темата
Според мен си е облагаем доход, но ще се обложи в годишната декларация. Все някой трябва да плати данъка - фирмата, която купува ще си намали печалбата с този разход, а продавача ще има доход.
Как тълкувате чл. 35 ЗДДФЛ?
Аз го определям в чл. 35 ЗДДФЛ, но за тези доходи няма авансово удържане на данък. Ако някой има друго мнение ще ми е интересно да прочета
Знаем, че ако има сключен ГД със СОЛ и той декларира това обстоятелство писмено пред платеца на дохода , не се удържат осигурителни вноски и ДДФЛ. Доходът по тези ГД се декларира от лицето в ГДД за съответната година и същият се вписва и в Т1 и Т2 за изчисляване на изравнителните осигурителни вноски. В указанията на самите тези таблици пише, че доходът се разпределя за месеците на упражняване на дейността. Смятам, че следва да се има пред вид , че става дума за упражняване на дейност като СОЛ, а не точно по конкретния ГД и това упражняване на дейност да е с действаща и подадена ОКД5 от лицето за този период. В този смисъл смятам, че сумата по този ГД ще се разпредели за 12 месеца, ако СОЛ е упражнявал дейност като такъв през цялата година.
Подкрепям.  :yes3:
Толкова много думи , за да се каже не ! :laugh:
предавам се  :bow:

За съжаление  :yes3:
 Аз пък имам такъв въпрос - през м. юни съм осчетоводила едно КИ като фактура и сега си открих грешката. Мога ли този месец да я сторнирам тази фактура и да си го осчетоводя като Кредитно известие, става въпрос за дневниците по ДДс, ще има ли проблем
Не е ясно от въпроса за продажби или покупки става въпрос, но аз бих направила корекцията както сте описали
Освен това трябва да издадете СИС и служебна бележка за изплатения доход на лицето. (чл. 45, ал. 7). Не мисля че трябва да удържате данък.
Разбирам, че лицето е получило рента. Този доход е необлагаем на основание чл. 13, ал. 1, т. 24 ЗДДФЛ. След това лицето продава така полученото зърно от рентата на ООД-то. Това вече си е облагаем доход. Трябва да попълните документ за покупката с всички реквизити по чл.7 от ЗСч, в който да посочите обекта на покупката.
Аз определено включван всички фактури, така се спазва поредността на номерата на фактурите и е много по-лесно за справка.
(3) Регистрираното лице по ал. 1 има право на приспадане на данъчен кредит и за получените услуги преди датата на регистрацията му по този закон, когато са налице едновременно следните условия:

1. услугите са пряко свързани с регистрацията на лицето по реда на Търговския закон;

2. услугите са получени не по-рано от един месец преди регистрацията на лицето по Търговския закон;

3. лицето е подало заявление за регистрация по този закон в 30-дневен срок от вписването му в регистъра по чл. 82 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;

4. за получените услуги лицето притежава фактура по чл. 71, т. 1;

5. доставчикът на услугата е регистрирано по закона лице към датата на издаване на данъчния документ и доставката е била облагаема към тази дата;

6. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) регистрационният опис по образец за получените услуги е съставен към датата на регистрация по този закон и е подаден не по-късно от 45 дни от датата на регистрация
Само да не попадне чл. 26, ал.7 ЗДДФЛ, и тогава няма да има НПР :)
Сгрешената фактура се анулира и се посочва в дневника за продажби
"При положение че се анулира документ (фактура или известие към фактура) в периода, в които е издаден, той се описва във файла "PRODAGBI.ТХТ" на издателя, но полетата, описващи стойност, се оставят празни (не се попълват) или се записва стойност нула (0). Документът не се описва в дневника за покупки на получателя."
Декларацията е свободен текст, описвате си дейността на фирмата, подпис и печат на фирмата и я прилагате
Здравейте, имаме ЕТ по майчинство, няма назначени, не е пускала патентна декларация, подадохме декларация за отглеждане на дете до 2 год. и си получава майчинство. Има промяна и вече може :)
Каква промяна?
При вас случая е бил сделка с вече регистрирани МПС - за тях е задължителна заверка на договор при нотариус, а при мен въпроса е за кола нов внос(не е регистрирана в БГ)
Е значи без договор не може, нали така?
Като физическо лице ще купувам автомобил НОВ ВНОС от дилър на автомобили.
Според закона за движение по пътищата прехвърлянето трябва да стане с подписан между двете страни договор (в този случай без нотариална заверка. Чл. 144. (1) Собствеността на моторните превозни средства се прехвърля с писмен договор.
 (2) (Доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) При прехвърляне на собствеността на регистрирани автомобили, на регистрирани ремаркета с товароносимост над 10 тона, на регистрирани колесни трактори и на регистрирани мотоциклети с работен обем на двигателя над 350 cm3 подписите на страните трябва да бъдат нотариално заверени.
Обаче продавачът не иска да се сключва договор, а да документира продажбата само с фактура. И тук идва спорът между нас. Има ли посочено изключение и такава сделка да е само с фактура? Не знам първо при регистрацията в КАТ дали ще мина само с фактурата, а освен това при евентуален проблем след това как ще си защитя интереса, ако нямам договор
 Моля за помощ