Здравейте, в Д1 няма как да се подаде СИРВ за един месец - периода е от 2 до 6 месеца. В указанията за попълване на Д 1 изрично пише, че в т.16 ще се попълват данни за лица, работещи при сумирано отчитане на работното време за повече от един месец.   Сумирано изчисляване на работното време за един месец е много предлаган вариант от Инспекция по труда, но невъзможен за прилагане относно подаване на Д1 в НАП.
Тази грешка в Д1 започна да се получава след промените от 01.02.2019г. - защото няма ден в осигуряване за месеца /т.к. е в неплатен отпуск без стаж до момента на освобождаването/, а има получен доход и удържан данък /заради обезщетението по чл.224/. След много разговори с фирмата, която ни поддържа софтуера, установихме, че не могат да се случат така нещата, заради настройките на кодовете за вид осигурен и започнахме да пускаме един ден платен отпуск или работен ден преди датата на освобождаване.
Колеги, установих, че на фирма на която сме водили счетоводството до декември 2014 г. и съответно сме изготвили ГФО и съм го подписала, за да го публикува в ТР с електронен подпис новата счетоводителка е забелила подписа и печата и се е подписала като съставител. Имаме издадена фактура, Статистиката е подадена с нашия електронен подпис и съответно е подписан с моето име, като съставител. Дори бланките са нашите. Какво бихте ме посъветвали?
Ами аз съм описала за цялата година има 4 месеца работени на МРЗ, защото е нискоквалифициран труда.
За мен, по-добрият вариант е ако мъжът й работи по ТД и има по-големи облагаеми доходи, да се подаде декларацията при неговия работодател, за да могат да си ползват облекчението в пълен размер. Декларация от преден работодател нямаме, но ще поискаме, това не е проблем.
Здравейте колеги, моля малко да поразсъждаваме. Лице е работило м. 01.2015 г. по трудов договор в друга фирма на МРЗ, след което отива на борсата за 4 месеца и при нас е назначена в края на м.06.2015 и има два пълни месеца и една половинка. Сега иска да подава  декларация при нас за да ползва преференцията от 200 лв. за първо дете с увреждане. Платеният данък от нас до тук е около 93 лв. Според мен за да може да си ползва и за м. януари, следва не да подава при нас декларация и направо да подаде към НАП по чл. 50. Моля, за вашето мнение.
На 90% сме на едно мнение, но имам предложение да се върне старата редакция по чл. 94, ал. 1, по глава дванадесет - коригиране на счетоводни грешки.  :good:
Благодаря на колегите, които отделят от времето си да защитават интересите на всички счетоводители. Напълно подкрепям идеята за регистрационен режим на съставителите на ГФО, но идеята за лицензионен режим е пълен абсурд. И как по точно ще се вдигне нивото на съставените отчети?
Тезата, че счетоводните кадри не са на ниво е напълно абсурдна. Както във всяка професия има много добре подготвени кадри, така има и хора, които не са си на мястото. Одиторите остават без работа, е нормално е всеки да се стреми да защитава собствените си интереси, но моля не с тези елементарни доводи. И не е въпросът само в парите, които ще събират за курсове, изпити, сертификати. От 15 хил. действащи съставители, ще останели 3-4 хил., като махнем от тази бройка одиторите, то на колко човека ще им дадат сертификат. Умишлено пиша "дадат", защото изпитващите нямат интерес да сертифицират, защото намалява техният материал интерес, когато има повече конкуренти. И защо се разделя целия процес на счетоводното отчитане от съставянето на ГФО, при неправилно заведено счетоводство, може ли ГФО-то да е на висота? Всичко ми намирисва на ПАРИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ и за никакво вдигане престижа и качеството на счетоводната професия!
Преди години писах, че "лицензиране" е необходимо. Постовям го в кавички, защото е достатъчно да има публичен и легитимен регистър на всички, които отговарят на изискванията,  дори и действащия ЗСч. И крайно време е да се вмени на някои държавен орган да налага санкции за неспазването на действащ закон. Пълни глупости, ще полагам изпити, то те аз отдавна съм си ги взела и съм с името си вече 22 години. Всички други писания за входящи изпити, периодични и други подобни, са чиста доза корупция и пари, пари, пари. И какви ще трябва да станат хонорарите на счетоводителите, че да могат да покриват всички тези допълнителни разходи. То и без това микро и малките предприятия едвам кретат, та да вземам и ние да ги довършим окончателно. Няма друга професия, която да има такава регулация. Но гласувам с две ръце за създаване на Професионална организация. Да коментираме компетентността на колегите е меко казано нелепо, едни са отлични специалисти по селско стопанство, други производство и т.н. няма действащ адвокат, който обхваща всички сфери на правото, както и няма лекар който да разбира от всички специалности. Просто в много държави счетоводните къщи са се специализирали в няколко отрасъла.