Да не би да стои така докато не мине срока за внасяне 14.08 и след това да се оправя сумата, както си е подадена в декларацията?
Здравейте ,фирма излиза на възстановяване съответно м.03 - 3,19 лв., м.04 - 4,48 лв., м.05 на внасяне 4,76 лв. и приспада от ДДС за възстановяне тази сума и не си поисква за възстановяване разликата от 2,91 лв.
В м.06 е на възстановяване 36,54 лв., а в м.07 на внасяне 282,30 лв.Приспада се сумата от 36,54 лв. в декларацията и за внасяне остават 245,76 лв., които са платени.
В НАП обаче стои дължимо ДДС за внасяне - 282,30 лв. и остътък по главница - 36,54 лв.Имате ли представа защо се получава това? 
Ами старата счетоводителка не помни вече, аз разгледах подадената декларация за 2014 г. и видях че има подобна сума в увеличение за едното задължение в глоби, санкции и лихви за просрочие, за другата сума няма.Обаче в следващите години не е отписано счетоводно и не е дадено в намаление.Според вас трябва ли сега при отписването да го дам в намаление, а за другото да не посочвам?
Фирма има задължения, които са като разчет по с-ки 451 с общините и 459 - с бюджета, които стоят от 2014 г.По това време е бил друг счетоводител и не знам как са формирани, но към момента фирмата няма задължения към тези институции.Тази година реших да ги изчистя, тъй като и давността е минала вече и ги дадох на приход.Въпросът ми е дали трябва при това положение да ги дам в намаление на СФР?   
Здравейте, лице което е представаляващ ЮЛНЦ , според мен трябва да се осигурява с код за вид плащане 82:
 За лицата, работещи по договори за управление и контрол без трудови правоотношения на предприятия и юридически лица с нестопанска цел, които не са регистрирани по Търговския закон (фондации, партии и др.) . От 1 януари 2004 г. данните за осигуряването им се подават с попълнен код „82“ в т. 12 „Вид осигурен“.
Питането ми е, ако това е вид договор за управление и контрол, само че в ЮЛНЦ, нали не трябва да се регистрира в НАП, както се прави за тези с код за вид плащане 10 в търговските дружества и направо от следващия месец се подават декларации 1 и 6?
Здравейте, искам да попитам къде трябва да се покаже в намаление на счет.финансов резултат, начислен приход от лихва по получен паричен заем от собственик на ЕООД, който не е платен до 31.12.2020 г.?
Значи издаваме фактура на фирмата, която изкупува автомобила и в нея искаха да пише като основание : Продажба на употребяван автомобил.....марка рег.№, автомобила си беше в движение, просто е стар и искат да се отърват от него.   
И аз така мисля, но в други теми прочетох, че ползват с-ка 709.
Здравейте, продаден автомобил за скрап според вас по коя от двете сметки - с-ка 705 - Приходи от продажби на ДМА или по с-ка 709 - Приходи от други продажби е по-правилно да се осчетоводи?
Здравейте, звънях на посочените телефони на ДАНС, но не вдигат.Искам да питам фирма с дейност Търговия на едро с други нехранителни потребителски стоки е подала уведомление по чл.107 от МИП миналата година до 14.02.От 01.01.2020 г. е спряла дейност, като същевременно е освободен управителя, който е бил определен като лице, изпълняващо вътрешния контрол по ЗМИП.Едноличния собственик на капитала на дружеството е новия управител.Сега трябва ли да се подава отново? 
Да, явно се разглеждат като свързани плащанията на възнаграждения, осигуровки и данъци.Ще се плаща по банка вече, а за миналата година дали ще има проблем, защото брутната сумата е надхвърляла със 700 лв.?
Здравейте, възнаграждението на лице, което е осигурено по ДУК се изплаща в брой.Съгласно ЗОПБ, тези плащания не попадат в изключенията, каквито са трудовите възнаграждения.Какво се взема предвид при определянето в годишен план - брутното или нетното възнаграждение, тъй като на лицето се удържат осигуровки и данък преди изплащане на сумата?   
Имаме съкратен работник от 01.01.2020 г.Регистрирал се е на борсата като безработен и на 04.02.20 г. попълни декларация, че не е почнал работа на друго място.Въпросът ми е осигуровките върху това обезщетение ги плащаме с период 01.01.20-31.01.20 г. , декларация 1 подаваме с код 27 за м.01.20 г. и вид плащане 5 до 25.02.20 г., а не код 6 както прочетох че се прави ако е по-късно потърсено това обезщетение.Данъкът се декларира с Д 6 и вид плащане 8 до 25.03.20 г.Правилно ли е?
Здравейте, фирма закупува през 2018 г.  микробус от физическо лице - германец.Трябва ли този доход да се обявява в справката по чл.73 и ако трябва как да стане, програмата не приема записа без ЛНЧ?
Благодаря за отговора.Поръчах си една книга - "Служебен автомобил" - начин на употреба, с автори Ивайло Кондарев, Валентина Ватева - Гекова и доц.д-р Али Вейсел и там в частта за счетоводното отчитане на придобиването на автомобилите казват, че в цената на придобиване на имот, машина и съоръжение, влизат невъзстановимите данъци и всякакви разходи, необходими за привеждането на актива в състояние, необходимо за неговата експлоатация.Визират местни данъци, нотариални такси, такса за първоначална регистрация и първоначален технически преглед.Преди това съм чела доста теми и колеги споделят, че не включват тези разходи в стойността на актива.Явно по различен начин се тълкуват нещата.Вие как мислите?     
Здравейте, фирма закупува микробус от физическо лице от Германия.Платили сме продуктова такса /предполагам това е т.н. еко такса/  и ни е издадена фактура от Българска рециклираща компания.Въпроса ми е  дали тази такса се включва  в стойността на автомобила? 
Здравейте, фирма е  закупила автомобил от физическо лице - германец.Днес ми донесоха договора за покупко - продажба, непреведен.Така е регистрирана в КАТ, има вече талон, но не знам за да го заведа като ДМА този автомобил, трябва ли да е преведе договора от немски на български, т.е. има ли законово изискване за това?
Здравейте, фирма е закупила дрон за заснемане на снимки, фактурата е на стойност 2969 лв.Във тази стойност е включена и батерия към дрона на стойност 330 лв.Стойността на тази батерия дали трябва да влезе в общата стойност на дрона или да се осчетоводи отделно, като резервна част?
Имам нужда от помощ за следния казус: Фирма притежава земя и от съответната община изискват отделянето на 120 кв.м.от нея за прокарване на път.Това прехвърляне става с договор за /доброволно ?/ дарение .При изготвяне на документите за прехвърлянето е издадено удостоверение за данъчна оценка и е вписана в договора тази стойност.Трябва да се осчетоводи това дарение за да се отпише от общата стойност на земята.С коя стойност обаче - отчетната стойност /548 лв./, която е заведена в баланса или данъчната /1597 лв/.Логиката ме води, че е трябва да е отчетната.И счетоводната операция 609/201 ли е правилната?
Здравейте, лице по трудов договор, замина за 4 месеца да работи в Англия.Не е освободено, а си е пуснало платен и неплатен отпуск при основния работодател.Сега обаче възниква въпроса трябва ли да му се начисляват здравните осигуровки по време на неплатения отпуск със стаж до 30 работни дни, при положение, че в Англия също го осигуряват и щели да му дадат документи, които ще представи пред органите тук, за зачитане на   този стаж.Мисля, че се дължат само когато човек не е осигурен на друго основание.