Здравейте, имала съм същия проблем с издадени предписания. Начисляват се само осигуровки и няма глоби стига да си изпълните предписанията в дадения срок. Даже в моя случай не бяха подадени Д1 и Д6 от преди 3 години.
Обаче, ако ми поискат, не мога да им откажа, нали?!
А, когато лицето е на 4 -часов работен ден, не се ли издава задължително УП 3 при напускане. Именно заради осигурителния стаж. Защото трудовият стаж вписан в книжката не е равен на осигурителния. Аз издавам задължително УП 3. Мисля, че само УП 2 не е задължително, а само при поискване
Благодаря. Значи спираме удръжките :)
Добро утро колеги,
знам, че тази тема е дъвкана безброй пъти. Но аз вече се омотах много здраво с тези запори на трудовото възнаграждение.
Накратко, получавам запорно съобщение в една фирма на един работник, и трябва да превеждам на частния съдия изпълнител всеки месец определена сума. Досега имам няколко запора в различни фирми и си превеждаме дадените суми. Вярно ли е, че на работниците, които са на минималната работна заплата, нямаме право да удържаме по запор, защото след приспадане на данъците и осигуровките нетната заплата им става примерно по малко от 300 лв. Като цяло от работници назначени на минималната работна заплата, нямаме право да удържаме, освен ако те не представят декларация, че искат да им се удържа.
Какво мислите?
Ами на 24-ти не е отишъл на работа и  синът му го е намерил по обяд... Ще изчакам смъртния акт.
Всъщност, след като не е бил изобщо на работа на 24-ти, аз би трябвало от тогава да го прекратя, въпреки че служебно е прекратен от 25-ти. И  аз се обърках вече.... :blink:
добре, благодаря много за информацията. Последно така и не разбрах разликата между двата члена, но аз ще оформя заповедта по чл. 325, т.11 от КТ
Всъщност, все още незнам точната дата на смъртта. Значи, ако лицето е починало на 25.05.2015, моята заповед, която трябва да изготвя е от 26.05.2016 г. по чл.325, т.11 от КТ. Въпреки че служебно прекратеният договор е от 25.05.2016 г. А тази заповед ще бъде ли представена в НОИ? И аз нямам задължение да оправям документи за НОИ, нали така?
Фирмата има сключен договор с работника, който почина. А ТД е срочен от март месец. Но така и не разбрах как служебно са го прекратили. За датата на прекратяване взимам тази 25.05.2016, когато е прекратен служебно, нали? А тези двата члена в КТ нещо не мога да ги разбера...
Все още чакам да ми представят смъртен акт, но все пак мисля, че имаме дата на прекратяване, а именно 25.05.2016
Само още един въпрос. В кодекса на труда има чл.325, т.10 със смъртта на лицето, с което работникът или служителят е сключил трудовия договор с оглед на личността му; и чл.325, т.11 Със смъртта на работника и служителя.
По кой от двата члена трябва да оформя заповедта? Нещо не виждам разлика между двата :blink:
Здравейте,
имам починал работник в една фирма. Очаквах смъртен акт от близките, но днес като проверих справка на действащите трудови договори, видях че ТД на лицето е служебно прекратено от 25.05.2016 г.
Въпросът ми е трябва ли да пускам някакво уведомление до НАП за ТД, след като той е служебно прекратен? Второ: Аз ще си прекратя и ще изготвя заповед по чл.325, т.11 от КТ-поради смърт на лицето и неизползваната отпуска ще се начисли в последната ведомост и ще се предаде на роднините, нали?
И трето: трябва ли да се подготвят някакви документи за НОИ, някаква декларация за обезщетение при смърт има, но ние от счетоводството ли трябва да я подготвим или близките на починалия. За пръв път имам такъв случай.
Благодаря предварително!
Много благодаря за бързите отговори  :wink1: :good: :smile1:
Благодаря за разяснението. На мен ми предстои обезщетение по чл.222. От  22.02.2016 до 22.03.2016 вкл. ли ще бъде?
Не трябва ли обезщетението да бъде за 30 календарни дни? Тоест от 06.01 до 04.02 вкл. Аз бих направила ведомостта от 06.01.2016 до 05.02.2016 прекратен
Здравейте, аз пуснах вече няколко болнични на лица с ТЕЛК, но програмистите ни казаха да махаме точката с телково решение в приложение 9. И така, незнам колко е правилно, обаче в НОИ ги приемат
И на мен не ми се иска по този член. Въпросът е, че сега ще го освободим така и  след някой друг ден ще назначим на същата длъжност. Затова ми се искаше да знам можем ли след 15 дни примерно да назначим друг на същата длъжност, за да мога да му го обясня на работодателя това нещо, че не можем да си правим каквото ни скимне....Това ми го правят за втори път. Обяснявам, но на вятъра  :noexpression: :noexpression: :noexpression:
Да, това го знае! Само да попитам още нещо. Какво ще стане, ако не начислим обезщетение, защото то не е поискано? Четох, че обезщетението се изплаща при поискване... Но пък, ако отива в бюрото по труда, след 30 дни от освобождаването в Нои ще искат да му бъде нанесено това обезщетение нали?