Ето тук е другия проблем. Като попълня 18, колкото са работните дни на м.12/2017 дава грешка, че периодът е по-голям от посочения разликата между 14 и 15... А там съм посочила 1 и 31. В първите квадратчета...

Ако нямате прекъсване в осигуряването там не се попълва.
т.17 е активна само, ако има попълнено нещо в т.16.2, 16.3 или 16.4.
Как сте попълнили тези точки?
Щом сте попълнили 17, значи сте на високия процент и програмата автоматично ви го попълва 17,3%. Т.26 също автоматично е попълнена на 5%.
(2) Когато трудовото правоотношение на работник или служител е прекратено преди изтичането на периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време, и отработените от него часове по графика са по-малко от часовете, определени по реда на чл. 9б, за периода ДО датата на прекратяването се счита, че работникът или служителят е в престой не по своя вина, с изключение на случаите на виновно неявяване на работника или служителя на работа.

Пример:
Служител е назначен на 8 часа при сумирано за 1 месец, решавате да го освободите на 8 януари 2018г. Нормата му до прекратяване ще е 32 часа (4 р.д. по 8 часа), но по график е изработил само 24часа. Разликата от 8 часа се смята за престой не по вина на служителя и трябва да му я заплатите.

НМЕ
чл.6 (5) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
Едно да и от мен.
Защо?

Защото осигурителят изплаща 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за месеца, в който е настъпила временната неработоспособност.
ХХХХХ, има вероятност и утре да ги преведат. :wink1:

Утре няма да е със сигурност, не плащат преди да е изтекъл периода, за който се отнася плащането.
За мен това означава, че човека трябва да е работил най-малко месец, за да му се полага изобщо обезщетение, а не че му се полага само за месеците, в които е отработил поне 10 дни. Пък и каква е логиката първият месец да не му се полага, ако няма 10 дни пък последният да му се полага, даже като за пълен месец, ако има пак толкова.  :blink:
През месец април не сте отработили половината от работните дни за месеца /имате 7, а те са 20/ и съответно не Ви се полага отпуск за този месец.

Може ли норматив за това твърдение?  :blush:
(2) За осигурителен стаж, без да се правят осигурителни вноски, се зачита времето:
4. през което лицето е получавало обезщетение за безработица;
Бъркате в датата. 
В началото на удостоверението " Считано от...." се пише датата, на която сте подали първото удостоверение (това за което се опитвате да промените обстоятелствата), а датата, от която се променят самите обстоятелствата се вписва над т.2 от раздел II.

Майката ползвала ли е обезщетение по чл.53? (а видях, че е)
Освен това да има предвид, че базата й за бъдещи обезщетения ще е 460лв.
След данните на осигурителя посочвате заявление-декларация № 7, считано от..... (тук се вписва датата, която сте вписали при декларирането на първоначално подадените обстоятелства)
След това отмятате, че подавате промяна в обстоятелствата.
(преди т.2 има текст "Считано от ........... 20.... г." - тук вече вписвате датата на промяна на обстоятелствата)
Според мен си е "внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването".  Т.е. не се говори за осигурителен стаж, а вноски. Ако погледнем лицата работещи на 4 часа, те за 15 месеца работа имат приблизително 8 месеца осигурителен стаж, което пък не им пречи да взимат обезщетение.
Аз не съм много съгласна, щом е назначено на по 2 часа в четири училища, всяко си праща съответния ЕКАТТЕ.