Да.  ДТВ-то е за Коледа, не ми се вижда редно да върна осигурителен доход за м. септември, когато е последната заработка на лицето.
Здравейте колеги. Имам въпрос за изплащане на ДТВ на лица, които са цял месец в болнични. Училище - през м.декември е изплатено ДТВ /3 пъти в годината/ и е отразено в Д1 като осигурителен доход. Според вътрешните правила те имат достатъчно отработено време от началото на годината и им се полага определена сума. До сега НОИ им изплаща болничните и не е имало проблем. Но колеги ми казват, че сега след 30 април, това може да се отрази на хората и да им спрат болничните или да искат възстановяване. На едната служителка, която е в болнични предстои да изплатим определена сума /с данък и осигурителни вноски/, а тя ще излиза в майчински... 
Така ли е? Можем ли да направим нещо , за да не допуснем проблеми за служителите? или остава само да чакаме НОИ да реагират/или не?!
Така би било ако фактурата е на името на училището, но тя е издадена на името на педагогическия специалист
Никой ли не знае?!
Ако са необлагаеми...къде се посочват в справката по чл.73, ал.6 от ЗДДФЛ?
Има фактура на името на лицето. Документите са одобрени от МОН. Сега остава ние да платим 100лв. Въпроса е как?!
Колеги, как изплатихте парите по националната програма "Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти". По §42-19 ?!  Колеги са отразявали и по §1020. И просто превод на лицето 100лв. Сумата не е голяма, но ...... Защо не към заплатата на лицето? Какво като са възстановен разход на лицето-нали на практика работодателя ги плаща на служителя. Защо да са необлагаеми и не са осигурителен доход, след като не са изрищно посочени като такива в ЗДДФЛ  и в КСО?/както са посочени командировъчните, транспортните р-ди на педаг.специалисти, облеклото/ Дайте мнение моля, къде бъркам, какво пропускам?!
а как се подава в декларация 1 - с индивидуален календар ли?
ОРЗ и постояните - по щатно-към коя дата?
аз съм за 01.01.- щом се планират :smile1:
колеги, моля споделете опит - как определяте средствата за деференцираното заплащане - имам предвид не процентите, а  що е то "от годишния размер на средствата за работни заплати" - §1 от бюджета за годината, по щатно-от кога?, по действителния ФРЗ за уч.година, по действителния ФРЗ до септември и планово до края на годината......
10
Бюджет » Re: Дарение
24.06.2016, 15:38
не се сещам как иначе бих могла да го оформя освен като дарение. Да - имаме протокол.
11
Бюджет » Дарение
24.06.2016, 15:22
Здравейте.
Училище, клиент на фирма "Х" , подписва нов договор, като с него получава еднократен ваучер за пазаруване в фирмата "У". С ваучера са взети материали с приемо-предавателен протокол между фирмите Х и У, а  приел материалите - нашия МОЛ.
Смятам да го отразя като дарение, макар че те не искат свидетелство за дарение.
Въпросът ми е - трябва ли въпреки това-на база на договора,ваучера и протокола да се издаде свидетелство за дарение и съответно да се опише в книгата за дарения, въпреки че няма да се подпише и получи от даряващата страна?
щом няма пълен отработен пълен месец-възстановява/неполучава сумата за този месец, обачеее

някой колеги вземат под внимание и дните. правилно ли е?
или отработен повече от половината месец-месец?!  или половин месец
От друга страна започналия на 02.09. например....

да ясно е написана мерната единица в наредбата, но се притеснявам, че практиката е друга
2) Когато лицето от педагогическия персонал напусне, то възстановява получената сума за представително облекло, установена пропорционално на неотработените месеци за годината

как се смята на практика и по точно - ако лицето напусне на 10-ти например или на 25-ти.... от месеца - кои са "неотработените месеци"?
например:-напуска на 10.09.-получил е 350лв. колко да върне?
-постъпва на 10.09.-колко му се полага?
и къде е уточнено що е то "неотработените месеци".....не дни, а месеци

извинявам се предварително, за техническия си въпрос.....