Здравейте,
Собственик на ЕООД с ДУК подава документи за пенсиониране на 01.12.23г. ЕООД - продължава да функционира и той остава управител на дружеството, но иска да се осигурява само здравно. Прекратява ДУК и подава ОКД5 като СОЛ само за здравно, но от коя дата? От датата на подаване на документите за пенсиониране  или от датата на решението на НОИ за пенсиониране
Здравейте,
Пуснато е уведомление по чл.62 и днес трябваше да е първият работен ден на работника, но той не се яви и заяви , че няма да работи.
Сега да залича ли заявлението?
Благодаря!
За заблудилите се като мен - за наем от етаж.собственост - код 820,брутен доход и удържан данък
Като сложа код 820 и бутона "добави" не е активен
Попълнихте ли данните на фирмата - от фаил- избор на осигурител - прибави
Здравейте, ЕООД изплаща наем на етажна собственост.Данните на домоуправителя ли попълвам в справката?
Здравейте! Бихте ли ми помогнали?
БГ фирма регистрирана по ДДС купува автомобил втора употреба от физ.лице от Германия.Документът за тази покупка е договор за покупко - продажба.След 4 дни фирмата продава същата кола на физ.лице от Гърция . Документите за продажбата са договор за покупко-прожба и фактура с начислено ДДС. Как да отразя двете събития в ДДС дневниците? Благодаря!
Здравейте,
ЕООД без дейност (от момента на регистрацията), което в момента е в ликвидация ( в ТР е подадено заявление) какви декларации подава до 31.03.18?
 В НСИ - Приложение 3 -ГОД на предприятия в ликвидация, а в НАП - декларация чл.92 с ГФО до датата на обявяване на ликвидацията в ТР и ГФО до 31.12.17.?
Благодаря за бързия отговор
Здравейте,
 Служителка е в болничен с причина :бременност от 16.05 до 29.06.Ражда преди термина и носи вторият болничен с причина: раждане от 19.06 до 30.07.Първият болничен е писнат в НОИ и е изплатен.
Имам следните въпроси свързани с втория:
1. в програмата на НОИ в т.9 на приложение 9 попълвам : за месец юни от 19 до 30( 10 раб. дни и за м. юли от 01 до 30 (20 раб. дни)
2. Какво се случва с дните от първия болничен (от 19 до 29.06, които се припокриват с втория болничен)
3.В Д1 за м.юни - т.16.2 - 22дни  и се плащат само здравни 4,8% /460лв
Управител на ЕООД регистрирано по ДДС наема от ФЛ лек автомобил(4+1).
Автомобилът се използва за основната дейност на фирмата.
Горивото, ремонтите, винетката разход ли са за фирмата и може ли да се ползва данъчен кредит за тях?
Здравейте,
При сторно касова бележка, в дневника за продажбите отразявам продажбите от касов апарат намалени със сумата от сторно бележката - така ли е?
Здравейте,
Двама души работещи на трудови договори правят ДЗЗД. и двамата са управители.
Дали съм разбрала правилно, че и двамата в ДЗЗД се осигуряват като самоосигуряващи за ДОО, ЗО и ДЗПО върху 420 лв.
Практиката не е платена.
Да разбирам ли , че съчинявам един договор между нас и студента ( за колко часа; какво ще прави и т.н.) след това му издава сл. бележка и приключвам.
Здравейте,
Познат на шефа иска да кара учебна практика , която се удостоверява със служебна бележка и индивидуален присъствен лист за уч. практика.
 Въпросът ми е в такъв случай този човек трябва ли да се назначи на трудов договор и съответно да му се платят осигуровките или е възможно само да се издаде въпросната бележка?