Пeтиция против лицензирането на счетоводителите. Включвайте се.
http://www.peticiq.com/protiv_licenz_za_schetovoditelite
Шефа на ИДЕС е казал в статията че "Това евентуално ще е част от дискусията по бъдещия Закон за счетоводството, поне на експертно ниво"

на "екпертно ниво" значи... ще искат да изключат счетоводителите от дискусията!
днес шефа на ИДЕС БойкоКостов - те тва не е ли лобизъм ми кажете? Лъже че се е загрижил за отчетите на фирмите. Абе загрижил се е всяка  кварталната бакалийка и всяка малка фирма да му плаща... а после ми разправяйте да не обвиняваме одиторите!
 
http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/boiko-kostov-biznesyt-se-nujdae-ot-po-iasna-danychna-ramka-,162934/

- Пред какви предизвикателства е изправен един български счетоводител 5 години след кризата?

Те предизвикателствата не са от пет години след кризата. Най-голямото предизвикателство си остава и въпросът не е решен генерално. Това евентуално ще е част от дискусията по бъдещия Закон за счетоводството, поне на експертно ниво. Предстои много сериозна дискусия, дали да се създаде със закон един професионален институт на съставителите на годишни финансови отчети или институт на професионалните счетоводители, или както и да го наречем, но той да отговаря на изискванията на Международната федерация на счетоводителите за пълноправно членство.

Да има изпити за входно ниво, да има поддържаща квалификация не по-малко от 40 часа годишно, както се изисква от Международната федерация на счетоводителите (IFAC), и да се прилага Етичният кодекс на професионалните счетоводители, който е създаден от Борда по етични стандарти на IFAC. Това е част от цялостното подобряване на качеството на финансовите отчети. Тук не става въпрос, че един човек, който е завършил счетоводство или каквато и да е специалност в университета,  че не може да упражнява професията. Не, той може да упражнява професията и да работи, където намери работа или където го приемат. Но този, който съставя годишния финансов отчет, трябва да е гарантирано на бизнеса и на цялото общество, че притежава капацитета да извърши тази работа с необходимото качество.

Това е част от защитата за инвеститорите. Това е част от грижата за предприемачите, за предприемаческия бизнес, защото много често съм се сблъсквал с неточни професионални решения на хора, които са водили счетоводството на съответната фирма, които после им създават или данъчни, или счетоводни, или други казуси, които биха били избегнати, ако имаме един гарантиран професионализъм на съставителите на годишните финансови отчети.
Някои лобисти май искат да вземат хляба на счетоводителите със закон. И в тая нова организация ще искат да пуснат всичкото одитор де що е взело кетапа през годините, ама без значение, че в моментна е кръгла нула по знания. Пък за счетоводителите ще пуснат някаква малка бройка, която се титулова като велик съставител на отчет.
 
Та гледайте сега как ще ви се обяснява известно време колко са некадърни счетоводителите или колко са неможещи или пък колко е ниско нивото. Ама пък как толкова жизненоважни и жизненоутвърждаващи за малкия бизнес неща, като великите годишните отчети не били качествени. И как видите ли малкият бизнес не може да вземе важни корпоративни решения, заради сегашните отчети. Затуй трябва да бъдат съставяни от велики счетоводители и да им се плаща отделно. Опорни точки, опорни точки ...