Щом сам си внасяте ЗОВ /чл.40, ал.5 от ЗЗО/, правите годишно изравняване на здравноосигурителните вноски /Таблица 2 към ГДД/, като включвате доходите от наем и от ГД. Дали ще довнасяте или не, зависи от общата годишна сума.

Отново Ви благодаря !
Здравейте,

благодаря за отговора !


За хонорара по ГД дължа ли ЗО или други вноски, сумата е под 200 лв?


За ГД - трябва служебна бележка за дохода и внесения данък.
За наема - ако наемодателя е фирма или самоосигуряващо се лице -  служебна бележка за дохода и внесения данък. Ако наемателя е физическо лице - не прилагате нищо. Разписките, които имате за получените суми пазите за евентуална проверка.
Здравейте,

през изминалата 2018г. нямам сключен ТД. Осигурявам се здравно върху 1/2 от МРЗ.
Имам доход от наем. През изминалата година имам получен хонорар по граждански договор през ноември. Като подавам ГДД ще подам и за уравняване на ЗО и ще си г довнеса. Въпроса ми  е какво трябва да подам и платя за ГД ? Какви документи трябва да представя ? Трябва ли да изисквам документ от платеца на дохода ?

Благодаря предварително
Благодаря Ви много !


Доходът от наем не е осигурителен доход.
В случая Вие не сте осигурен(а). Ако възнаграждението по ГД след приспадане на нормативно признатите разходи (25% за ГД) е под МРЗ - няма осигуровки, а има само данък. Ако е над МРЗ - има осигуровки и данък. Осигуровките (ако има такива) се удържат от възнаграждението и се внасят по с/ките на НАП от платеца на дохода (предполагам юридическо лице). Данъкът за първо, второ и трето тримесечие също се удържат и се внасят от платеца на дохода. За четвърто тримесечие - от платеца на дохода, но само с ваше съгласие. Ако няма такова - Вие си плащате данъка при подаване на ГДД.
Здравейте,

в момента не работя, предлагат ми работа на граждански договор, интересува ме какви осигуровки дължа ако имам само граждански договор /имам и доход от наем, ако има значение/. Има ли значение, дали заплащането ще бъде, под или над МРЗ ?

В момента си внасям ЗО.


Благодаря предварително !   :smile1:
Благодаря на всички за бързите и точни отговори !
Като безработен сте се осигурявали върху 230 лв месечно /вноска 18,40 лв/.
Ако годишната сума на получения наем е над 12*230=2760 лв, то дължите здравни осигуровки 8% върху разликата над 2760 лв.
Подавате ГДД по чл. 50 и попълвате таблица 2

Благодаря за бързия отговор !

Сумата наема бруто или нето се пресмята ? /наемателите плащат данъка от 10% всеки месец/
Здравейте,

през изминалата година имам придобит само доход от наем. Плащам си ЗО като безработен. Какви осигуровки имам за довнасяне за здраве /ако въобще имам такива/ като % от наема. Ако наема под МРЗ за 2017 г. дължат ли се осигуровки ?