В смисъл-  дружество А - управител Иван, дружество Б- управител Петър.
А и Б правят дружество АБ, с управители Иван и Петър., които ще управляват заедно и поотделно .
 В учредителния протокол и дружествения договор е вписано, че дружеството  АБ ще се управлява от Управители- физически лица / това са същите лица, които управляват собствените си ЕООД-та /
Здравейте,
имам следната ситуация две дружества правят едно ООД- с равни дялове и права, като управителите ще управляват заедно и поотделно.

Същите управители/ единият е пенсионер/ са осигурени в собствените си ЕООД-та по ДУК на максималния осиг.доход.

Предстой общото дружеството да започне дейност. Прочетох доста неща , но не съм сигурна ,че картината ми е ясна:)

1. Двамата управители трябва да се регистрират като СОЛ. Ще полагат личен труд , но няма да получават възнаграждение. Съответно няма да се внасят осиг. вноски, защото са осигурени на максимален ОД . Не се поддават Декл.1 и 6??

1.1 Ако се изплаща възнаграждение, се удържа само данък и се подава Декл. 6 , чрез булстат  .


2. ОКД 5 се поддава в 7 - дневен срок от започване на дейност на дружеството. За начало на дейност се счита - издаване на приходен документ, назначаване на персонал, изготвяне на вътрешна документация на дружеството.

Благодаря предварително.
От всичко прочетено си мисля, че ако тя започне работа, би могло да прехвърли майчинството на бащата , защото той е осигурен и има необходимия стаж.

Но от друга страна, ако тя няма право на това обезщетение, може ли въобще да се прехвърли?
Здравейте,

майка, която няма право на обезщетение за бременност, раждане и майчинство, защото няма никакъв стаж, може ли след навършване на 6 месеца на детето да прехвърли майчинството на бащата?

Благодаря
Оборотката е ок, 60 група е приключена, имам незавършено- не е там грешката.  До сега преглеждах продажбите на ДМА и материали, единственото , което виждам е К., което е отстъпка осчетоводено дт601/кт 401 със  знак минус, / приблизително 7 х./. Дали пък не е удачно да го отразя като приход, тотално блокирах ...
Здравейте,
изготвям ОПР и Баланс за полугодие. Нямам равнение в баланса , след като направих всякакви проверки на обороти и салда всичко е коректно наесено в ОПР. Открих разликата, но не намирам логично обяснение , за да направя корекцията.
Разликата е 8 х. - в ОПР  т.е след като нанеса дт и кт обороти печалбата е 8 х. по-малка, от    крайното кт салдо по см. 123 изчислено като от  крайните кт салда на 70 гр, извадя р-ди за управление и финансовите разходи.
Къде може да е грешката? Най-вероятно е грешно осчетоводяване, но прегледах главна книга и не виждам нещо нередно.
Дайте някакви идеи ,  че понеделник трябва да ги предам отчетите.
чл.17 ал.4 от ЗДДС,-колона 23 , не се подава VIES
Благодаря, delphine

Първоначално и аз мислех така, после реших че сделката е по чл.21 ал.4, защото е на територията на България, въпреки че нашата дейност не е описана в изброените букви.

Използвах наличната проверка с място на изпълнение БГ и излезе облагаема доставка.

Проверка за място на изпълнение при доставка на услуга, съгласно ЗДДС
Мястото на изпълнение на доставка е на територията на България.

Съгласно чл.12, ал.1 доставката е облагаема с ДДС.
Година:2018

Вие
Вие сте:доставчик
с място на икономическа дейност и постоянен обeкт, от който се предоставя услугата (ако няма, то мястото на пребиваване на доставчика):България
и данъчно задължено лице, съгласно определението в ЗДДС:Да

Вашият контрагент
Вашият контрагент е:получател (клиент)
с място на икономическа дейност и постоянен обeкт, на който се предоставя услугата (ако няма, то мястото на пребиваване на получателя):Европейски Съюз
и данъчно задължено лице, съгласно определението в ЗДДС:Да

ЗДДС
услуги по подготовка и координация на строителни работи, свързани с недвижим имот, като архитектурни, инженерни, надзорни и други - чл.21, ал.4, т.1, буква б
мястото, където имота се намира е: в България

Явно не е трябвало да се задълбочавам толкова много, сега ми е каша:)
Здравейте ,
казуса е  ние ме бълг. фирма регистрирана по ддс, наема ни фирма от ес- да извършим следните услуги: 1.доставка на кабел 2. Полагане и монтаж на кабелни скари в цех намиращ се в България 3. Реконструкция на  съоражения в същия цех.

Според мен място на изпълнение е България и съответно сме издали фактури с ддс.

 Днес се обадиха от фирмата  възложител, искат да редактираме фактурите като доставката да бъде с ддс, а фактурите за положения труд да бъдат без ддс.

Очаквам техния отговор на какво основание искат тази редакция, но междувременно след препрочитане на разни материали започнах да се съмнявам , че наистина издадените фактури са грешни...

Здравейте,,
продаваме служебен автомобил на клиент от ЕС:

1. Издаваме фактура без ддс на основание чл.53 ал.1 от ЗДДС
или
2. Издаваме фактура с ддс, тъй като сделката се извършва на територията на БГ.

кое е правилното?

Препратката е наистина полезна, фактура трябва да има , но трябва да се съобразя с пазарната оценка на автомобила.
Благодаря Ви:)
Грешно съм прочела , текста е
1.Лизингодателя продава на купувача  собствено МПС за сумата от 2000 лв., която сума лизингодателя заяви, че е получил напълно при сключване на настоящия договор.
2. Купувачът заяви, че купува МПС при посочените условия и за посочената цена, изплатена напълно на продавача.

Сега като го написах , излиза че ние го продаваме за въпросните 2000 лв, т.е фактурата трябва да бъде на тази стойност, така ли е?
1.Продавач/доставчик - Лизингодател
2.Купувач- ФЛ
3. Фирмата- Лизингополучател

Проблема е , че в договора пише че купувача ще заплати определена сума, която реално е платена от фирмата през март. И така излиза, че физическото лице я придобива без да плаща нищо?!
Здравейте,
през март е изплатена последната вноска по лизингов договор за мпс, след което дружеството не придобива автомобила, а решава да го продаде на физ.лице. През юни  се сключва договор между лизингодателя, лизингополучателя и физ.лице. МПС-то е собственост на ФЛ.
НО физическото лице иска  фактура от дружеството??
Първото, което ми хрумна е да издадем фактура за услуга/ продаваме правото на собственост/.Само , че ние сме платили през март, сделката е през юни, а вече сме средата на юли?

Моля за съвет и насоки.


Здравейте колеги,

след  като не получих отговор на моя въпрос... седнах да чета:)

Стигнах до следните изводи:

1. За  извършено авансово плащане във връзка с ВОД, не съм задължена да издавам фактура.
2. Ако все пак издам фактура във връзка с авансовото плащане, то тя се отразява в дневниците и виес , в периода когато настъпи данъчно събитие.

3.Нямам право да издавам фактура за ВОД, която не е свързана с авансово плащане преди данъчно събитие, ако все пак го направя трябва да се съобразя с чл.63 от зддс.

Моля Ви за кратък коментар, продължавам да се съмнявам че тълкувам правилно:)
Здравейте,
моля за малко помощ по-следния въпрос:  Произвеждаме стоки, които изнасяме в ЕС, при по-голяма стойност на поръчките, изискваме авансови плащания, за които издаваме фактури....тези фактури включват ли се в дневник продажби и съответно VIES  за периода, в които са издадени?
В ЗДДС е написано , че всички издадени документи за продажби се включват в периода , за които са издадени.
Притеснението ми е, че няма да има равнение с Интрастат декларация, която ще се поддаде след осъществен износ.
Обърках се ...
Лично мое мнение, че това касае командировките за обучение , специализация и участие в международни събития, може би и работа.
За командироването по чл.121а, има отделна  нова наредба.
За първи път се сблъсквам с тази материя, и след всичко прочетено , не мога да си изясня следното: изпращам работник в чужбина , извършване на услуга  за времето на командировката спазвам работното време и  плащам минималната ставка на приемащата държава, плащам му пътя и квартирата........Дължа ли му  командировъчни пари за срока на командировката / в новата наредба за командироване в рамките напредоставяне на услуги няма такова условие/.