Извинявам се, че не го уточних. Юлнц е сдружение. Няма за цел търговска дейност и не е извършвало такава. Общо взето изброих цалата му дейност. Оттук какво да подавам се колебая?
Само счетоводни услуги по гражданските договори.
Здравейте. На дневен ред е отново гфо на юлнц, но този път е малко по- различно. През годината има приходи само от членски внос. Има обаче разходи за осигуровки и възнаграждение по гд. Пускани са декларации по чл. 55 за удържания доход за съответното тримесечие, без последното (наетото по гд лице ще си внесе сам данъка). Това стопанска дейност ли е? При това положение съм длъжен да подам гдд по чл. 92 от зкпо? В статистиката отчета няма да е, че предприятието не е извършвало дейност? Не оатана време, а трябва да подам всичко в срок и моля за помощ.
Не е само заради обезщетението (макар, че е крайно логично).
Благодаря ви за отговорите, ще го мислим.
чл.331 от КТ?
Звучи добре, но работодателя ще бъде твърдо против.
Губи евентуално по-голямо обезщетение и по-дълъг престой на борсата като се има предвид, че по взаимно съгласие е предпоставка за 4 месеца обезщетение при минимално заплащане.
А това ще повлияе ли на размера на пенсията?
Служителят има необходимия трудов стаж, чака да навърши възраст.
Не искам служителят да бъде ощетен по никакъв начин. Какво губи, ако е по взаимно съгласие, освен минималното обезщетение, което ще получава. Срокът е 2 месеца моя грешка.
За съжаление това не зависи от мен и лицето трябва да бъде освободено, а за 6-те месеца може и да греша, но имаше условие, че работодателят няма право да назначава лице на същата длъжност след съкращаване на щата.
Здравейте, ще си позволя и аз да използвам тази тема.
Лице на безсрочен трудов договор, остава му 1 година до пенсия.
По инициатива на работодателя, му е заявено, че има 1 месец предизвестие, но работодателя иска лицето да бъде освободено по взаимно съгласие (чл. 325, ал. 1).
Конфликта, който напира в мен е, че няма как да отразя, че има предизвестие по чл. 328 и да го освободя по чл. 325, ал. 1? Другия конфликт, който назрява е при положение, че лицето е освободено по чл. 325, ал. 1 и се регистрира на борсата, ще получава минимално обезщетение, а ако е освободено по чл. 328 няма да е така. И последното нещо, което ме тормози е,че ако съкратим лицето по чл. 328, ал. 1, т. 2, длъжността е само една и 6 месеца не трябва да назначаваме лице на същата длъжност, а такова лице трябва да бъде назначено обезателно.
Моля за варианти как да постъпя.
Това визирах.
Сега разбрах за договора. Благодаря.
Спирам до тук, понеже започнах да пиша глупости.  :blush:
Да де, но ако се броят 6 месеца, датата на приключване е на 21ви - по ДОПК :)
Тоест в уведомлението да посоча като срок на договора 21.07.2016г., което е първият ден в който лицето не е в осигуряване? Пак се пооплетох май...
По принцип срокът на срочните договори започва да тече от датата на постъпване, а не от датата на сключване.
Абсолютно вярно, но мен, повече ме притесняваше как да попълня уведомлението. Иначе 6-те месеца, се считат от датата на постъпване, а не от датата на договора.
Поизясниха ми се нещата.
Вие нали сключвате договора на 20.07? Това е датата, която трябва да посочите в поле - дата на сключване.  Нямам идея какъв е образеца на трудовия договор, който ползвате, но би следвало да се посочи, че лицето ще започне работа на 21.07. и последен ден по договора е 20.01.2017 год.
Точно така, както сте го написали.
Ще посоча считано от 21.07.2016г. до 20.01.2017г. в договора, а в уведомлението дата на сключване 20.07.2016г. и срок на договора 20.01.2017г.
Здравейте. Темата ми беше много полезна, благодаря!
Сега се връщам от Бюрото по труда, където имахме лека дискусия с едната служителка. Ще назначаваме лице за стажуване по чл. 233б от КТ. Обясниха ми, че в уведомлението ще трябва да се посочи като основание на договора 16. Това е ок, но...
Сключвам трудовият договор утре (20.07.2016г.), считано от 21.07.2016г.
Още утре ще отида да регистрирам договора в НАП, за да сме ок пре ИТ.
При това положение в поле дата на сключване, би следвало да посоча първият ден в осигуряване (21.07.2016г.), а в срок на договора - 21.01.2017г.(първа дата от която лицето не е в осигуряване)? Срокът на договора е 6 месеца. Правилно ли би било да попълня двете дати така, понеже служителката твърди, че трябвало да се пише на срок на договора 20.01.2017г. (последния ден в осигуряване)?
Благодаря предварително.
Справих се, няма нужда.
Здравейте отново.
Ще използвам тази тема с цел изясняване на ситуацията.
Попълвам ГДД по чл. 50 на СОЛ, което има доходи от упражняване на свободна професия и от трудови правоотношения. Предишните две декларации, които съм подавал, винаги сумата от колона 6 е била по-голяма от тази в колона 7. Тази година обаче е обратното и трябва да попълня точките под таблиците.
Обяснявам си го, че въпреки правените ежемесечни осигурителни вноски (на 450лв) и внасяните осигурителни вноски по трудово правоотношение, размерът на получения доход през годината е по-голям, от внесените осигурителни средства. На прав път ли съм?
Второто нещо под таблица 1 имам т.2 фонд "пенсии" и т. 3 фонд "пенсии" и "ОЗМ".
По-глупаво нещо едва ли съм питал тук, но... Кое да посоча? Във ведомостта за СОЛ има начисляване на фонд "Общо заболяване", би ли следвало да отразя сума в т.3?
При положение, че горе-долу съм на прав път, тези осигуровки би следвало да се внесат, преди подаването на декларацията? И трябва ли да подавам отделна декларация образец 1 за тях?
Благодаря предварително.
В частна полза е и статията ми беше наистина много полезна.
Приемам, че до тук всичко е коректно подадено и остава да се отработи публикуването както е посочено. Благодаря много още веднъж!