Имат проблеми с визуализацията. Ще я пуснат по-късно днес.
Наближава крайният срок за подаване на тази декларация. Имам въпрос свързан с попълването й, ако някой може да помогне ?

Пример : Размер на дохода 100 лв., ако не се използва СИДДО дължимият данък при източника е 10 % - 10 лв. В случая контаргента се възползва от СИДДО и намалява ставката от 10 % на 5% т.е. му удържам 5 лв. за негова сметка и изплащам 95 лв. Как следва да се попълни част III, колони 12 и 13 отнасящи се до данъчна ставка и съответно дължим данък, с посочване на 10 % или 5 % ?

Приложим съм на снимка двата варианта.

Колеги, да не слагаме каруцата пред коня и излишно да се филмираме. Предвид политическата обстановка в страната не мисля, че ще се стигне до приемане на подобен текст. Или поне вероятността за това е към 5-10%. Лично мнение.
Здравейте,

В стария портал на НАП имаше една много полезна услуга (свободeн достъп) за проверка на рег. по ДДС по ИН или име. Вече не намирам такава в новия, а само може да изпратиш запитване до тях и те ти изпращат списък с всички регнати по ДДС. Аз ли не я намирам или са я резнали ?
Колеги, някакви новини за ваучерите за храна 2022 ? Най-вече ме интересува какво правим с януари 2022 ?

Уж удължиха действието на бюджет 2021, но операторите още нямат квоти и не печатат ваучери. Дори и да ги получат утре, няма как да ми изпълнят поръчката и да пристигнат в януари. Варианта е ако наистина увеличат до 200 лв. от април, за да не загубят хората януарските, да им се раздадат 160 например в април.

Или пък да излезне някакво указание, че ще се признават и само начислени в януари, а пък изплатени с по задна дата ?!?
Проверете добре дали този компютър е действително ДМА по ЗДДС.
Колеги, от 2022 има нови банкови сметки на митници. Всички мисля са обединени и са в БНБ. Освен това мито и ДДС вече се превежда заедно, а не по отделни кодове.
Здравейте,
Първо се извинявам за доста елементарния въпрос, но май доста отдавна не съм правила корекции и предпочитам да попитам:
Платихме заплатите за 09/2021 в началото на 10/2021 г. Подадени са декларация 1 и 6 на всички служители. Вчера платихме бонуси допълнително за 09/2021 г на няколко човека. И съответно трябва да подам декларация 1 и 6 за тях за 09/2021.
А защо не направите заповед само за тези хора и да пишете, че бонусите са за октомври, за да не правите корекции ?
Аз вземам основната заплата + тспо за месеца, в който е положен труда и деля на работните дни и после на 8 ч и така намирам за 1 час. После колкото часа е работил извънредно на празника х получената сума х 2.
а другия ти вариант е да пипнеш директно в txt-то
Правил съм подоно нещо преди години и моя софтуер си ми разреши същия номер със знак минус. Ако чак толкова не може да го измамиш, го направи с друг номер протокол със знак минус, все пак като имаш обяснение и подкрепящи документи си мисля, че ще си ОК и така.
Логично погледнато трябва да посочите собствената си фирма според мен. А и едва ли е толкова важен контрагента, важно е да си начислите ДДС-то и в последствие да си го посочите с обратен знак.
Де факто имаш две събития. 1 - купуваш долари срещу евра и 2 - закриваш валутна позиция в долари с долари от банката. Проиграй го, не е голяма занимавка, и ако нетно 624/724 дава един и същ релутат, значи си ОК.
Иван Николов, аз използвам същата техника като теб, но в крайна сметка, какъвто и метод да използваш, нетно би следвало да получиш един и същ резултат.
Това е най-логичното нещо, което би трябвало да се случи, но не би, имам бъдещи задължения и те не са намалени.
Оказа се, че ще трябва да пиша до НАП да ми оправят ръчно нещата, тъйкато плащането е в 2020 и било архивирано.
Здравейте,

За първи път подадох корекция на Д.1 и Д.6 в намаление, която беше приета. Въпросът ми е как ще се отрази това в единната сметка, до момента не виждам да има нещо надвнесено или пък да са се намалили текущите ми задължение по осигуровки ?
Ако става въпрос за един и същи договор и повтаряемост на услугите, удостоверението би следвало да важи за цялата година т.е. не е нужно да изисквате такова за всяко намаление на ставката, но през същата година. За следващата 2021 година следва да изискате ново удостоверение и отново може да го ползвате през цялата 2021. Имайте в предвид, че това  е личното ми мение, не твърдя, че е правилно.
Публикуван е  проект за обсъждане на ЗИДЗМИП, в който се предлага да отпаднат от кръга на задължениет лица :
19 Търговци на едро
23
24
25
27