Здравейте,

от НОИ искат УП-3 на един бивш работник. Работил е като шофьор над 12 тона и стажа му е 2-ра категория. В искането за УП-то е записано да се издаде УП-3 за съответния период "с предложение за категоризиране на стажа съгласно НКТП".

Предполагам, че трябва да запиша някъде чл.2, т. 25 от НКТП, но къде? Може ли в УП-то да го впиша някъде, защото там не виждам място за такова "предложение", или трябва отделно нещо да им пиша?
Здравейте,

Имам един май като цяло тъп въпрос, но до момента не ми се е налагало да подавам декларация по чл. 50 и да правя изравняване на осигурителни вноски  и те така :)

Та значи казуса е следния - физическо лице, работещо по трудов договор през цялата 2020 г. По този договор го осигуряват върху 1000 лв. месечно.

През Март 2020 си регистрира ЕООД и от Април до Ноември 2020 г. включително внася осигуровки върху 610 лв. като СОЛ (собственик и управител на ЕООД-то).  Има подадени съответните декларации за започване и спиране на дейност.

Доходи от ЕООД-то не е получило никакви. Нито за личен труд, нито никакви други. Единствените му доходи за 2020-та са от заплатата по трудовият договор.

Та въпроса ми е - при това положение въобще необходимо ли е да подава ГДД по чл. 50 и да прави годишно изравняване на осигурителните вноски? Аз мисля , че не трябва да подава нищо, но все пак да питам по-знаещите от мен :)

Благодаря предварително на отзовалите се!
Здравейте,

Имам следният казус:

Един от работниците поради тежка операция и т.н. е в непрекъснати  болнични от средата на септември 2015 г. Болничните са издавани от лекарски комисии и от ТЕЛК. Всичко си е напълно редовно.

Последният му болничен е до 20.07.2016 г.  От ТЕЛК са му казали, че понеже сега  са отпуски, на море и незнам си още къде ще може да се яви на преглед чак на 25.08.2016 г. и тогава ще му издадат нов болничен от 21.07.2016 г.

Та въпроса ми е какво да го правя през  този период? Не мога да задържам начисляването на заплатите за Юли чак до 25.08. Все пак това е крайният срок за подаване на Д1 и Д6 и за плащане на осигуровките за Юли.

Човека има неизползван отпуск и мога евентуално да го пусна отпуск, но какво става когато после ми донесе болничен със задна дата!?!
ОК, но моя софтуер за заплати извежда начисленията за ДЗПО на различни редове във ведомостта в зависимост от избора. Говоря чисто като справка. И все си мисля, че е по-добре да си се вижда реалното положение на нещата. Но както и да е. Всеки да си действа както му е угодно. Ще видим какво ще стане :) И без това съм сигурен че едно 90% от хората въобще нямат представа за тия прехвърляния.
Колега/колежке,
нещо не си ме разбрал/а ми се чини. Аз не искам да знам в кой фонд ще се осигурява даден човек нито пък искам да агитирам някой за нещо си. Аз моя избор съм си го направил.  Искам да знам дали ще е в частен фонд или в НОИ и от кога. Защото има значение за начисленията това нещо. А както знаете от 04.09. вече могат да се подават заявления за прехвърляне на партиди.
Здравейте,

Как мислите да процедирате с възможността за прехвърлянето на партиди от УПФ към НОИ и обратно?

Аз се чудя дали да не накарам работниците да ми напишат по една декларация как ще се осигуряват и ако решат да си местят осигуряването да се задължат да ме уведомяват. Също и на новопостъпилите – да декларират дали се осигуряват за ДЗПО или не.

Някой правил ли е нещо по тоя въпрос?
Законът за минималната заплата в Германия няма да се прилага при транзитните превози

Международният съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) информира, че днес компетентните органи на Германия са направили официално съобщение, че Законът за минималната заплата в Германия няма да се прилага при транзитните превози, извършвани от чуждестранни превозвачи, до изясняването на евентуално противоречие със законодателството на Европейския съюз (което се очаква да стане през лятото на 2015 г). Законът остава в сила за каботажните превози, както и за международните превози с товарен или разтоварен пункт на територията на Германия.
Трябва да се изпрати преди шофьора да е влязъл на Територията на Германия.
http://www.zoll.de/DE/Fachthemen/Arbeit/Meldungen-bei-Entsendung/meldungen-bei-entsendung_node.html

В дясно цъкаш на 033037 (mobil). Като се отвори - 6-тата икона от ляво на дясно ти го отваря като PDF и можеш да си го запишеш на компютъра.

Всичко си е както преди. Не се носи само самият болничен лист. Той остава във фирмата и трябва да се пази.
Е2014... или Е2015... - Серията е "Е", годината е 2014 или 2015, следващите цифри след годината са номера на болничния лист. Пишете серията на латиница, за да ви я приеме програмата на НОИ.
Ще бъдат. Но от 2016 г. Тая година са си на хартия (дискета) с придружително писмо.
"Отпада задължението на  фирмата да носи болничните в НОИ" - това си е абсолютно вярно. Болничния не се носи, но другите неща си се носят. Сега ще носим с 1 лист хартия по-малко. Щото тия болнични са мноооого тежки...
нали  от януари 2015  се подават от болниците електронно болничните листове ,   
работодателя   какво ще подава   в НОИ   

за декември 2014  до    15 януари 2015    ще подадем старите  болнични


Подаваш всички други простотии, които се подаваха и до сега - приложение 15, декларации за банкови сметки и др. подобни. Носиш си ги като поп. Не носиш само листа с болничния.
Няма промяна. Срока е до 15 февруари, но аз ги нося когато ми ги донесат :)
Здравейте,

тази сутрин носих в НОИ електронен болничен издаден в този месец. Не го приеха. Още не им били изпратили софтуера. Казаха ми да ида към края на месеца. Приемали само болнични от 2014 г. За НОИ Враца става въпрос, но предполагам и че в другите е така. Така че - не се разкарвайте.
Ами мисля, че ще свърши работа. Добавете по изчерпателно какво ще се преглежда. По нататък в чл. 87а са описани нещата. Може директно да ги копирате от там. Също така тези прегледи се регистрират в специален дневник. Най-вероятно ще искат и него, ако вече не са ви го поискали :)

И тоя договор го показвайте само пред ДАИ, ча ако го види някой данъчен или от инспекцията по труда ще каже че е прикрит трудов договор :)
НАРЕДБА № 33 ОТ 3 НОЕМВРИ 1999 Г. ЗА ОБЩЕСТВЕН ПРЕВОЗ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 87а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2012 г., в сила от 11.10.2012 г.) (1) Лицето по чл. 2, ал. 1 извършва превозите на товари само с превозни средства, на които е извършен предпътен преглед за проверка на техническата изправност и за които има:
1. издадено валидно удостоверение за периодичен преглед за проверка на техническата изправност;
2. издаден знак за преминат периодичен преглед за проверка на техническата изправност на ППС.
(2) Лицето по чл. 2, ал. 1 организира извършването на предпътните прегледи по ал. 1. Предпътният преглед се извършва от лице, което е завършило средно или висше образование със специалност, посочена в приложение № 9б, и е в трудовоправно или друго облигационно правоотношение с превозвача.
Здравейте,

имам работник, който от 4-5 месеца е в болнични след операция. Остава му да ползва 12 дни отпуск за 2014 г. Та въпроса е 12 дни ли мога да прехвърля в 2015 или 10 дни? Така като чета чл. 176, ал. 4 от КТ си мисля, че се прехвърлят 12 дни, ама да питам все пак :)
Даваш им един фиктивен трудов договор с лицето което има нужната квалификация. ДАИ не ги проверяват дали са регистрирани в НАП. Просто гледат дали го има.  :wink1: