Необлагаемите доходи / болнични /, които ще обявим със справката по чл.73, ал.6 не се декларират от лицата с ГДД по чл.50, когато подават за данъчните облекчения за деца ?Приложение 13 на ГДД по чл.50 трябва ли да се попълни или не?
Здравейте,
имам следния казус: закупен мобилен апарат на стойност 1200,00 лв./дан.основа 1000,00 , ДДС 200,00 /.Дълготрайният актив ще се използа за икономическата дейност на фирмата и за лични нужди от собственика в съотношение 80/20. Личното ползване на ДДС-то по ф-та е 40,00/200,00 х20%/.В дневника на покупките в кл.10 - ДО с право на ПДК -800,00 и кл.11 - 160,00, а в кл.9 ДО без право на дан.кредит 240,00. В САП и ДАП завеждам моб.апарат за 1040.00 лв./ 1000.00 + 40.00неползвания дан.кредит/. В ГДД начислявам 3% данък в/у разходите в натура, а именно в/у 20% от дан.амортизация на актива и разхода за тел.разговори. Правилно ли разсъждавам?
Здравейте, необходима ми е длъжностна характеристика длъжността Обслужващ бензиностанция и газостанция. Дали някой да ми даде примерна?
Здравейте фирма прекъсва дейност, затваря физическия си магазин и трябва да се освободи всичкия персонал. Не намирам много подходящ член в КТ за освобождаване, колебая се за чл. 328, ал.1 т.3 ?
Здравейте,
Налага ми се да направя корекция в намаление / с 11.02 лв./  на декларация обр.6 за дължим ДДФЛ с код 8 за м.06.2022 г. Дата на изплащане 30,06,2022г.  Според мен срокът за корекция е изтекъл, затова мисля сега като подавам Декл.обр. 6 с дължим ДДФЛ за м.07.2022г. да подам направо по-малка сума/ коригирана с 11.02 лв./ Според вас биха ли ми направили проблем от НАП при евентуална проверка?
Здравейте. Имаме управител, собственик на фирма, в която е СОЛ, без полагане на личен труд. Едновременно с това е и служител в друга фирма по трудов договор. ТД е над максимума. Като СОЛ му подавах Декл. обр.1 с нули. Оказа се, че има месец, през който по ТД е паднал под максимума. За осигуряването като СОЛ ще подам Декл.обр.1 с код корекция и Декл.обр. 6 годишна .Въпросът ми е трябва ли да изравнявам до максимума или осигуряването на СОЛ си е върху 610 лв./за 2020 г./Сумарно СОЛ върху 650 лв . и осигур.доход-2677,25лв. надвишава 3000 лв. и това ме обърква.
Благодаря ви! :smile1:
Здравейте. Имаме служител, който иска да му превеждаме авансово 500 лв. от заплатата по банка. Кандидатства във въпросната банка за кредит и това е едно от условията за по-нисък лихвен %. Всеки месец на 10-то число ще се превежда една и съща кръгла сума-500 лв. - аванс заплата м.06.2022 г. На 31-во число на същия месец юни ще се изплати окончателната РЗ.В програмата ми има възможност да се пусне ведомост за аванса. Върху него няма удръжки и данък. В края на месеца пускам още една ведомост, в която е приспаднат аванса и в нея са отразени всички удръжки и целият ДОД върху цялата му РЗ. Подавам Декларация обр.1 и Декл.обр.6 нормални с общите суми. Правилно ли разсъждавам? Извинявам се, но не съм имала аванс до сега и не съм сигурна как да го направя.
Не пипайте Д1 за цялата фирма!!!! Ще забъркате по-голяма каша.
Подайте коригираща Д1 и едновременно с нея коригираща Д6 за фондовете в намаление + редовна Д6 само с увеличението във фондовете, където има такова.
Коригираща Декл.1 - само за лицето ли, с верните данни? А как се подава Декл.обр.6 едновременно в увеличение и намаление? Не съм правила до сега. в колона 1 попълвам с нули сумите по фондовете с намаление, а тези с увеличение ги пиша така както съм ги подала, задължително е да е същата дата на изплащане. Във втора колона пиша целите суми за тези, с които са били за намаляне, и разликата за тези които са в увеличение?
Здравейте. Подадох декл.обр.1 и обр.6 за м.01.2022г., но сега видях, че при въвеждане на болничен продължение на едно лице, програмата е сложила пак 3 дни за работодател. Продължението на болничния е от събота, предполагам това я е объркало. Направих нова Декл.обр.1 с код корекция само за това лице и Декл.обр.6 пак с код корекция вече с верните по-малки суми. Преди да ги подам да питам правилно ли са така?
Да си коригирам малко питането: след като изчислих сумите по фондовете се оказа, че в Декл.обр.6 ще имам суми в увеличение и суми в намаление. Може би трябва да залича вече подадените декл.обр.1-за цялата фирма и Декл.обр.6 и да си подам после редовни декларации с верните суми?
да
Тествахте ли за равенство с програмата на НАП?
Тествах декл.обр.1, но как се тества за равенство?
Здравейте. Подадох декл.обр.1 и обр.6 за м.01.2022г., но сега видях, че при въвеждане на болничен продължение на едно лице, програмата е сложила пак 3 дни за работодател. Продължението на болничния е от събота, предполагам това я е объркало. Направих нова Декл.обр.1 с код корекция само за това лице и Декл.обр.6 пак с код корекция вече с верните по-малки суми. Преди да ги подам да питам правилно ли са така?
Подайте само Д6, но ако имате колона с код 5 и нули я премахнете. Попълнете само колоната с код 8.
Много благодаря
Здравейте. Имам Управител на ДУК, който се осигурява на максимума на друго място. При нас има възнаграждение върху, което не съм удържала осигуровки, а само данък. Подадох за месец януари декл.обр.1 и обр.6 / вид плащане 8 - сумата на данъка / , но ми се върна следния протокол:
Брой приети декл.обр.1 - 1
Брой отхвърлени декл.обр.6 -1
Декларациите са отхвърлени поради нарушаване на изискванията за едновременно подаване на декл.обр.1 и обр.6

Къде греша? Сега само декл.обр.6 ли следва да подам наново?
А тя има ли право на данъчно облекчение за деца щом има публично задължение? :hmmm: Аз също имам служителка, която ще подава ГДД заради това облекчение, но има запор и се зачудих.
Здравейте, имам следния казус:
Лице, назначено на 4 часа  е в неплатен отпуск през цялата 2021 г. Ще бъде освободено считано от 01,01,2022г. Във ведомост за декември ще начисля полагащото се обезщетение по чл.224 за неизползван платен отпуск-7 дни - 202 лв.
При годишното изравняване на ДОД имам:
Облагаем доход по чл.24  - 202 лв.
Удържани здравни осигурителни вноски- 312 лв.
Годишна данъчна основа по чл.25 от ЗДДФЛ - с минус или 0
Дължим годишен данък по чл.48 от ЗДДФЛ-0
Удържан ДОД по чл.42 от основния работодател-17,60лв.
Данък за възстановяване на лицето - 17,60 лв.

На практика ДОД, който се удържа от обезщетението по чл.224 при изравняването излиза, че няма да бъде ефективно внесен към НАП. Това правилно ли е? Тези здравни осигур. вноски, които са за сметка на лицето при неплатен отпуск редно ли е да се изваждат от облагаемия доход, за да се формира годишната данъчна основа?
Излиза, че в болничните трябва да е в часове, за да спазя наредбата, а в декл.обр.1 в дни, защото пък няма предвидено едномесечно СИРВ? :blush:
Здравейте. Фирмата преминава от подневно на едномесечно СИРВ. Хората са назначени на 8 часов работен ден с основна  РЗ 700 лв. / не на почасово заплащане. /Пусната е заповед за преминавана на СИРВ. Направени са графици, с които служителите са запознати. От прочетеното разбрах, че при болничните има разлика- вече в Прилож.9 ще попълвам изплащането им в часове по графика, а не в дни. По отношение обаче на декл. обр.1 не намирам разлика между подневното и СИРВ. Има ли такава? Разиграх го в програмата, но ми направи декл. обр.1 по един и същи начин.
Какво "масово" уволнение при трима служители? /КТ, ДР §1, т.9/
И не съм убедена доколко е резонно собственичката да продължава да се самоосигурява само заради една /неработеща/ служителка в майчинство.
Колкото до подбора - може да се направи и "наум" :)

ПП  Изразът "момиче в майчинство" хич не го разбирам :)

 :blink: Ама и аз как съм се изразила.

Сърдечно благодаря за насоките.  :give_rose:
Не съм правила до сега такова масово уволнение на цялата фирма, която всъщност се състои от три продавачки /едната както по-горе писах в момента по майчинство. / От прочетеното разбирам, че трябва да се направи подбор на персонала/ не ми е ясно как трябва да стане  :blush:/.
Тридесет дни преди да освободим персонала трябва да уведомим Агенцията по заетостта?