Здравейте Кaterina2121,

Интересно ми е, след като чета, че поздравявате, цитирам „вносителите“ на новия закон за счетоводството, как бихте коментирали липсата на понятието „микропредприятие“ в него?

Предполагам, че след като одобрявате този проект, сте добре запозната с Директива 2013/34/ЕС, където „микропредприятията“ имат определена дефиниция и съответно набор от облекчения, които поради липсата на такава дефиниция в новия проектозакон, най-вероятно, не се предвиждат тук при нас. Целта на новия ЗСч би следвало да е транспонирането на Директивата, и синхронизирането му с европейското законодателство в духа „мисли за малките“. Вие мислите ли, че този проект е именно това?

По отношение на счетоводния бизнес, моето становище е, че пазарният принцип и свободната конкуренция са най-важното нещо, не само за счетоводния за всеки вид бизнес. А онези, които търсят услугите на „пенсионирана колежка“, или услуги от типа „ако сега ни станете клиент, първите 3 месеца, ще ви работим безплатно“, или „счетоводни услуги за 50 лева на месец“, те именно такова счетоводно обслужване търсят и получават, не мислите ли?! 
Цялата Директива 2013/34/ЕС, както е написала Катя, е в духа "мисли за малките". В директивата има дефинирани четири категории предприятия, според критериите, които покриват:

- микропредприятия;
- малки предприятия;
- средни предприятия;
- големи предприятия;

Микропредприятията са предприятията, които към датите на балансите си не надхвърлят праговете по най-малко два от следните три показатели:

- Обща сума на баланса  EUR 350 000;
- Нетен оборот EUR 700 000;
- Среден брой на служителите през финансовата година – 10;

По данни от НСС в България над 95% от предприятията са микропредприятия.

Интересно обаче как в проекта на Новия Закон за счетоводството, изобщо в чл. 25 няма точка и дефиниция на понятието "микропредприятие".

Това съответно не дава възможност именно на микропредприятията да се възползват от всички облекчения, които предвижда Директивата, и да водят облекчена форма на отчетност.

В същото време има глава втора, с която се създава Национален съвет по счетоводство, който има доста широки правомощия.

Има и създадени много добри текстове, но като цяло моето мнение е, че този закон има съществени разминавания с духа на Директивата и трябва да се направят важни промени, преди да бъде гласуван в НС.