Здравейте! Спецификата на дейността ми е такава, че приходи през зимата нямам. На 01.03. прекъснах дейността на ЕТ и регистрирах ЕООД, като прехвърлих там плащанията към НОИ. В НАП ми казаха, че ако нямам приходи към ЕТ за м.01 и 02.2017, в НОИ няма да ми зачетат трудовия стаж за тези два месеца. Така ли е наистина и дали мога - чрез приходи по банков път да натрупам, макар и през м.03 достатъчно приходи, които да покрият разходите по осигуровките. Все пак старата ми фирма не е закрита още.
При ползване на калкулатора за изчисляване на трудовия стаж при посочен работен ден от 4 часа, калкулатурът ми изчислява максимален трудов стаж - като при  8 часов работен ден. Вярно ли е това?
Фиксирана е крайна дата -  сключен е до 31 октомври.
Здравейте! Имам следното питане: имам работник на срочен трудов договор - срочен поради земеделския характер на работата на открито. Понеже ноември беше топъл, аз удължих работатаму с 1 месец. Сега трябва да  прекратя ТД. Как е редно юридически да оформя това, като се има предвид, че не съм уведомявала НОИ за удължаването на ТД с 1 месец. И знам, че срочният договор се е трансформирал в безсрочен. Как най-безболезнено в моя случай трябва да го направя и сгафила ли съм като не съм уведомила НОИ? Благодаря много на компетентните хора, създали това място!
И аз не съм наясно с Осигурителните каси, досега те са поемали всичко, срещу съответната комисионна - внасяне на данъци, уведомления при назначаване. Но отговорността за всички пропуски в документацията ми е моя. Аз си попълвам и ведомостта за работници на ТД. И аз се чувствам длъжна да си изясня ситуацията и да реша възникналия сега проблем. Не за пръв път имам ГД, осигурителната каса предишни години е плащала всички техни и мои задължения. Тази година имат пропуск и аз го установявам чак сега. И аз не знам как трябва да постъпя, при евентуална ревизия и несъответствие засегната ще бъда аз, или работниците ми на ГД. А те разчитат напълно на мен.
Здравейте, съжалявам че не мога да се изразя по понятен начин!
1.Три лица са работили при мен на ГД, нямали са други ТД или ГД към момента на работата си при мен. Двама пенсионери, получили бруто по 220лв. и един трудоспособен, получил бруто 300лв.
От осигурителната каса, която се занимава с делата ми от мое име, им е платен своевременно само ДОД, въпреки че аз ги помолих да платят всички мои и техни задължения по тези ГД.
2.СОЛ са, в смисъл, че сами си подават в края на годината Год.данъчна декларация, но не са го заявявали пред мен писмено. Де факто те работят на ГД и си взимат парите за това. За всичко останало се грижа аз. Това и на мен не ми е ясно - какво произтича за мен и тях, когато те са СОЛ, защото явно те са  СОЛ, без аз да съм направила необхдимото документно да го уредя. Сега го правя със задна дата. Предполагам, че е трябвало писмено да го заявят пред мен и да поемат ангажимента да си плащат сами ДОО и здравни.  ТОВА не е направено, поради незнание от моя страна.
3. Два месеца по-късно аз назначавам двама от работилите на ГД вече на ТД на половин ден за 4 месеца (сезонна земеделска работа). Тук Осигурителната каса си  е свършила работата. По трудовите им договори всичко е платено - ДОД, здравни, ДОО. Смятам, че тук няма проблем.
4. Питането ми е какво мога да направя аз (или те) към днешна дата, за да е изрядно всичко по отношение на изтеклите им още през май м.г. граждански договори, за които е платен само ДОД, а е пропуснат ДОО и здравни? Аз ли да ги внеса тези ДОО и здравни, как да ги олихвя защото са забавени? Или пък работниците  трябва да си ги внесат при подаване на Годишната си данъчна декларация?
Ако и сега не съм се изразила разбираемо, спирaм да ви тормозя :blush:
Сега, за 2 месеца по граждански договор са ми работили 2 пенсионери и 1 в трудопособна възраст - говоря за април и май. През този период те не са работили другаде. Тъй като съм боса в тази материя, ползвам услугите на Осигурителна каса. Моето задължение е да им дам парите - на Осиг.каса, те да направят необходимото и да ми върнат документите за плащане и пр. Тъй като сега предадох документите на счетоводител, който има ангажимента само да ми направи годишния счетоводен отчет и да ми попълни Декларацията по чл.50, аз се натъкнах на факта, че за тези трима души е платен само ДОД.  Независимо, чие е задължението да се плати ДОО и здравни, то не е направено от Осигурителна каса. А аз   им бях казала да платят всички задължения, дължими по тези договори. Сега ми се налага да оправя нещата. Питам как може да стане това - работниците ли да си ги платят с здравни и ДОО при подаване на техните данъчни декларации, аз ли да го направя това превантивно? Явно има и някакви лихви по тези задължения. Кой и как ще ги изчисли или само при ревизия ще бъдат установени?  По-късно по време двама от тях ги назначавам на 1/2 работен  за 4 месеца, но паралелно не са били на ГД и ТД.
Здравейте! Миналата година назначих кратковременно на граждански договор трима души - второ тримесечие. Двама пенсионери, получили брутно възнаграждение по 220 лв. на човек, след приспадане на 25 % остават по 165. И младеж, който е получил 300 лв., възнаграждение, след приспадане 225 лв. Ползвам услугите на Осигурителна каса и не съм състояние да следя и оценявам това което правят. ДОД със сигурност е внесен от мое име.
Здравни и ДОО не са внасяни. Сега, четейки този хубав сайт, установявам, че аз не дължа осигуровки от тяхно име.
1. Въпросът ми е - те какви вноски дължат? Трябвало ли е през миналата година да декларират, че са самоосигуряващи се, защото аз не съм знаела и не съм ги уведомила за това?
2.Трябвало ли е да внасят здравни и ДОО и пропуснат ли е срока за това?
3.Ако нещо съм сгафила, а и те поради незнание, как да оправим кашата?
И тримата не работят на друго място, но от юли назначих младежа и едната пенсионерка на 4-часов работен ден срочно за 4 месеца - там всичко си е внасяно по реда.
Благодаря много! Ще послушам съвета ви, просто исках да съм информирана и да мога да се защитя, в случай на претенции към мен.
Благодаря!  А има ли някакви ограничения - колко дни (часа) в седмицата или месеца трябва да работят работниците на ГД. Доколто знам, не трябва да са обвързани нито с работно време, нито с работно място, а при мен са обвързани с работно място - разсадник. Знам, че колеги от бранша са били принуждавани да назначават от граждански на трудов, но те са с оранжерии и възможност да осигурят целогодишна заетост, а аз не съм. В момента ми се върти абсурдната идея да отида при проверяващата в Трудова инспекция и да поискам писмен отговор на въпросите си. Защото става въпрос за София и аз не съм убедена, че в инспекцията са наясно с нещата, след като ме караха да измервам шум на помпата за поливане и запрашеност на въздуха на полето. И осветеност в един фургон, който не е работно място, а служи само да се скрием в лошо време.
Здравейте! Моля за извинение, ако въпросът ми ви се стори твърде общ. Аз съм ЕТ - земеделски производител, юридическо лице. Имам следния проблем - как мога да бъда гъвкава и да не ощетявам себе си, без да влизам в противоречие със закона, когато назначавам работници? Като имате предвид, че работата е сезонна, че назначаването на работници зависи от това, какво е времето (работи се на открито), има ли работа в момента, имам ли пари да им платя. Назначавала съм на граждански договор - не мога да изпълня изискванията на Трудова инспекция, а и те не долюбват тези договори. Тази година назначих двама на срочен за 8 месеца от 1.03. Оттогава до днес, а и до средата на месеца не викам никого на работа, защото просто навън в момента не може да се работи - заради студа и дъжда. Работниците знаят характера на работата и възможностите ми, нямат претенции към мен и знаят че се заплаща за извършена работа и реално отработено време. Но за това време, в което те не са работили, аз дължа данък ДОО и здравни. Има ли законово основание да отчитам тези неработни дни като такива? Визирам специално условията на земеделски труд на открито в дните, когато метеорологичните условия не позволяват да се работи. При извършена проверка от Трудова инспекция миналата година ми казаха, че могат да работят по предварително изготвен предния месец график. Правя график оттогава, но в момента просто не го спазвам. Как да обоснова това, когато то не зависи от мен?
И, втори въпрос - за преминаването към 1/2 работен ден трябва ли да уведомявам НОИ?